Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna Vetrex nieuznana reklamacja krzywych okien.

Recommended Posts

• 1 year później...

Witam wszystkich forumowiczów,

Chciałbym podzielić się moim doświadczeniem z "flagowym" produktem firmy VETREX oknami V90+.

Skuszony danymi technicznymi, informacjami i rankingiem na portalu oknotest, w trosce o najwyższą jakość oferowanego towaru wymarzyłem sobie okna firmy VETREX.

Wszystko wyglądało wspaniale do dnia montażu, kiedy to zaskoczyły mnie dwa małe otwory w górnej części ramy okiennej o średnicy około fi4mm.

Montażyści z firmy sprzedającej okna VETREX nie wiedzieli po co one są więc zadzwoniłem do kierownika punktu sprzedaży, który akurat był w Tczewie i dał mi do słuchawki jednego z bardzo ważnych panów od spraw produkcji. Pan poinformował mnie, że otwory technologiczne służą do poprawienia wodoszczelności okien!!!. Jakoś jeszcze nie słyszałem aby jakikolwiek otwór poprawił wodoszczelność! No ale całe życie człowiek się uczy.

Mając pewną wiedzę techniczną oraz z innych źródeł dowiedziałem się do czego są te otwory ale to inna historia.

Okna montowane były 26.03.2018 tydzień lub dwa po ustaniu mrozów. W sierpniu po zakończeniu prac malarskich poprosiłem o wizytę serwisanta aby wyregulować okna, gdyż niektóre z nich miały problem z płynną pracą czyli otwieraniem i zamykaniem.

Jednakże największy niepokój mój budziła widoczna krzywizna - wybrzuszenie okien balkonowych. Zgłosiłem ten fakt serwisantowi sprzedawcy, który pomierzył i potwierdził moje obawy, zgłosiłem reklamację do autoryzowanego punktu sprzedaży a ten zgłosił do producenta. Przyjechał serwisant producenta i także potwierdził krzywiznę - wybrzuszenie okien balkonowych. Poniżej treść protokołu:

Pomiar pierwszego okna - wygięcie skrzydeł w obu płaszczyznach 3mm na 2m do środka pomieszczenia. Wygięcie ram ok. 1,5mm na 2m do środka pomieszczenia.

Pomiar drugiego okna - wygięcie ramy do środka pomieszczenia 2-2,5mm na 2m, skrzydło 2,5-3mm na 2m.

Pomiar trzeciego okna - rama prosta, skrzydło 1,5mm na 2m.

Po 4 dniach otrzymałem informację od producenta okien, że "...Nasze normy spełniają wszystkie wymagania Instytutu Techniki Budowlanej dotyczące stolarki otworowej. Zgodnie z wytycznymi ITB "Okna i drzwi zewnętrzne - wymagania, klasyfikacja i zakres stosowania" tabela nr 10 określa: :(...) odkształcenia w przypadku okien PVC nie powinny przekraczać 1,5mm/1mb" i w związku z powyższym "...nie znajduje podstaw do uznania roszczeń klienta."

Reasumując nowe okna, pół roku od montażu a wybrzuszenie już jest na granicy, ciekawe co będzie dalej. Znajomi pytają mnie okna do domu, odpowiadam, że każde inne tylko nie VETREX. I tak można zabić w człowieku marzenia o porządnych oknach!

Edytowane przez romasz

..

Wszystko wyglądało wspaniale do dnia montażu, kiedy to zaskoczyły mnie dwa małe otwory w górnej części ramy okiennej o średnicy około fi4mm.

Montażyści z firmy sprzedającej okna VETREX nie wiedzieli po co one są więc zadzwoniłem do kierownika punktu sprzedaży, który akurat był w Tczewie i dał mi do słuchawki jednego z bardzo ważnych panów od spraw produkcji. Pan poinformował mnie, że otwory technologiczne służą do poprawienia wodoszczelności okien!!!. Jakoś jeszcze nie słyszałem aby jakikolwiek otwór poprawił wodoszczelność! No ale całe życie człowiek się uczy.

Mając pewną wiedzę techniczną oraz z innych źródeł dowiedziałem się do czego są te otwory ale to inna historia.

...

Inna historia, czyli? Ponieważ opis sytuacji pozostawia niejasności, to wtrącę dwa słowa:

otwory robione w górnej części okien mają na celu odpowietrzenie komór. Wyrównanie ciśnienia w kanałach które się nagrzewają. Są robione od jakiegoś czasu i nie są żadną wadą. Być może ktoś przez telefon nie zrozumiał w czym rzecz i mówiąc o wodoszczelności miał na myśli dolne otwory odwadniające. A może ja nie mam pełnej wiedzy:)

Co do krzywizn nie zabieram głosu. Są na to normy a problem dotyczy wszystkich okien plastikowych.

romasz, mozesz podac wymiary okien ? Mam montowac etrexa (tzn ciagle sie waham) a mam okna dosc duze z poludnia i maja byc w szarym kolorze i nieosloniete (tzn w sumie osloniete zaluzjami fasadowymi, ale nie wiem czy one wiele pomagaja ramom okien).

mam fixa 1500*3000 i tarasowe 2400*4000 z ruchomym slupkiem dzielone na 4 i jeszcze kilka R/U 2600*3000 z 2 skrzydlami. Mam zaczac sie martwic i zmniejszac okna lub bardziej je dzielic ?.....

• 3 weeks później...
romasz, mozesz podac wymiary okien ? Mam montowac etrexa (tzn ciagle sie waham) a mam okna dosc duze z poludnia i maja byc w szarym kolorze i nieosloniete (tzn w sumie osloniete zaluzjami fasadowymi, ale nie wiem czy one wiele pomagaja ramom okien).

mam fixa 1500*3000 i tarasowe 2400*4000 z ruchomym slupkiem dzielone na 4 i jeszcze kilka R/U 2600*3000 z 2 skrzydlami. Mam zaczac sie martwic i zmniejszac okna lub bardziej je dzielic ?.....

Okno usytuowane od południa to wymiar 3000x2350, ruchomy słupek, trzy skrzydłowe, jedno skrzydło nie otwieralne, jak na ironię ma najmniejsze wyboczenie.

Największe wyboczenie zarówno skrzydła jak i ramy posiada okno wymiarze 900x2050 usytuowanie południowo-zachodnie, drugie w kolejce pod względem wartości wyboczenia ma trzecie okno o wymiarze 1800x2050, dwuskrzydłowe, ruchomy słupek, usytuowanie południowo-zachodnie. Kolor okien "Złoty dąb".