krzcel 02.09.2016 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 (edytowane) Zakłady energetycznie nie pozwalają robić podziału PEN na PE i N w złączu, żeby nie odpowiadać za stan uziemienia i szkody spowodowane przerwą w przewodzie PEN. Kto mi zabroni rozdzielić PEN-a w złączu to go psem poszczuję, chociaż najczęściej rozdzielam w rozdzielnicy bo tak mi wygodniej. Jak się ma rozdział PEN (wykonany gdziekolwiek)do stanu uziemienia będącego własnością ZE? Jaka przerwa w PEN, o co chodzi z tymi szkodami? elektryk musi wiedzieć, skąd wziął się piąty przewód.I wie skąd się wziął, wie też że nie ma obowiązku uziemiania tego tzw. miejsca rozdziału. Ten obowiązek to "urban legend" która się pojawia co jakiś czas jak czarna wołga albo piranie w Morskim Oku. Edytowane 2 Września 2016 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 02.09.2016 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Jaka przerwa w PEN, o co chodzi z tymi szkodami? Poczytaj o skutkach przerwanie przewodu PEN w TN-C i N w TN-S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oloksyk 02.09.2016 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 @ El*ontro jako jeden z niewielu w tym wątku jakoś ustosunkowałeś się do mojego schematu. Czy poprawiona wersja jest wg Ciebie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.09.2016 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Rusz tyłek z biura na budowę, to się podszkolisz ze slangu branżowego. Samochodów na ropę też nie ma, są na olej napędowy ale każdy kto tankuje ten rozumie. He he Po pierwsze - jestem emerytem Po drugie - właśnie wróciłem z budowy od klienta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 07.09.2016 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Poczytaj o skutkach przerwanie przewodu PEN w TN-C i N w TN-S. Ja takie skutki widziałem na własne oczy. Ja się pytam jaki jest wpływ podziału PEN w złączu na awaryjną przerwę w PEN? Bo moim zdaniem nie ma to związku, a twoim zdaniem ma:Zakłady energetycznie nie pozwalają robić podziału PEN na PE i N w złączu, żeby nie odpowiadać za stan uziemienia i szkody spowodowane przerwą w przewodzie PEN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts