Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, chcemy na skosie 35 stopni nad schodami dać okno dachowe doświetlajcie schody o wymiarze 78x140. Pomiędzy krokwiami jest 83cm, natomiast wysokość okna jest limitowana odległością do sufitu, która wynosi chyba ok. 70cm.

Wpadliśmy na pomysł, żeby przedłużyć tę jedną stronę skosu i dać dłuższe okno (140cm), ale w miejscu okna musimy koniecznie odsłonić przestrzeń strychową, tzn. jakby podwyższyć sufit ok ok. 50cm w tym obszarze. Wydaje się nam, że jak się to fajnie obrobi to schody na poddasze użytkowe byłyby dobrze doświetlone. Co o tym sądzicie, praktykowaliście takie rozwiązania, da radę?

Edytowane przez Ivonex
https://forum.murator.pl/topic/213755-do%C5%9Bwietlenie-ciemnej-klatki-ze-schodami-zabiegowymi-i-skosem/

jeśli potrzeba 78x140 to musi być jakaś ogromna klatka schodowa. Ale będzie doświetlona jak atelier dla malarza. No i latem będzie dzięki temu rozkosznie ciepło na korytarzu tego poddasza.
jeśli potrzeba 78x140 to musi być jakaś ogromna klatka schodowa. Ale będzie doświetlona jak atelier dla malarza. No i latem będzie dzięki temu rozkosznie ciepło na korytarzu tego poddasza.
Dzieki za odzew. Ten skos jest dokladnie nad zabiegiem schodow i moze zmiesciloby sie tam okienko 70x70. A co sadzisz o 78x118? Bedzie 3 szyby wiec nie powinno az tak grzac/chlodzic. Cala klatka u gory ze schodami jest 380x340cm. A jak z Waszego doswiadczenia? Jaki rozm. okna nad schodami bedzie optymalny?

naprawdę okno połaciowe nie musi być duże by dać dużo światła. U krewnych łazienka jest dosyć nietypowa bo ma wysokość prawie 4m wysokości pod skosem, a wymiary to 3x3m. Mają okienko 56x78 i jest bardzo jasno. Z kolei sąsiad dal do pokoju oprócz okna szczytowego, okno połaciowe 78x140 i teraz (latem)narzeka gdy słonko świeci bo w pokoju ciężko wytrzymać

Myślę że 78x98 zaspokoi spokojnie zapotrzebowanie na światło. Tylko sam musisz zdecydować czy wizualnie/estetycznie będzie ci taki wymiar pasować.

Ja zrobilem tak./QUOTE]

I ja też tak właśnie zrobię, w projekcie było okno dachowe doświetlające schody. Po co psuć połać i komplikować więźbę, w sumie cały dach o jedno okno, którego później nie będzie się dało umyć (będzie ciągle brudne) albo nawet otworzyć bo będzie potrzebna drabina :). W zimie będzie się tam zbierała wilgoć, bo to skos czyli utrudniona wentylacja i brak ogrzewania. Będzie strata ciepła bo klatką schodową powietrze goni na górę jak szalone :). Sztuczne oświetlenie jest również w nocy i dodaje uroku :)

Ja zrobilem tak.Okno dachowe wyszłoby na polnoc wiec doswietlenie byloby male i zrezygnowalem .A ledy są slabiutkie (1w)i tak mocne swiatlo daja

I ja też tak właśnie zrobię, w projekcie było okno dachowe doświetlające schody. Po co psuć połać i komplikować więźbę, w sumie cały dach o jedno okno, którego później nie będzie się dało umyć (będzie ciągle brudne) albo nawet otworzyć bo będzie potrzebna drabina :). W zimie będzie się tam zbierała wilgoć, bo to skos czyli utrudniona wentylacja i brak ogrzewania. Będzie strata ciepła bo klatką schodową powietrze goni na górę jak szalone :). Sztuczne oświetlenie jest również w nocy i dodaje uroku :)

Dzięki Panowie, toście mi namieszali! :) Do tej pory sądziłam, że ślepa klatka schodowa jest bee i że koniecznie trzeba zrobić okno dachowe. LEDy będą swoją drogą, ale okno to okno. W takim razie przymierzę się do mniejszego: 78x118 lub 78x98 bo uważam, że za dnia małe okienko doda odrobiny naturalnego uroku.

Podobny dylemat co do okna dachowego w garderobie przy ściance kolankowej 80cm - chyba lepiej zrobić lepszą wentylację niż okno w garderobie, więc zostaje mniejsze okienko na klatce schodowej :) Pozdrowionka!

Po wizji lokalnej wychodzi, że nad schodami max 78x98 :) i tak trzeba będzie coś pokombinować z podwyższeniem skosu i wykorzystaniem kawałka strychu na wnękę. Mam na oku to TUTAJ plastikowe obrotowe dwukomorowe z nawiewnikiem -na nawiewniku nam zależy. Co sądzicie o tym oknie?
Hm a wiesz ile będzie Cię to okno kosztowało ? samo okno plus uszczelnienie (kołnierz) plus montaż plus obróbka no i przeróbki (jak wyżej), poza tym jak okno małe i nad schodami to nie musi być aż tak energooszczędne i tłumiące - czytaj może być tańsze :). Obrotowe tzn że będzie do niego łatwy dostęp ? Nawiewnik owszem powinien być jeśli masz wentylację naturalną bo pamiętać trzeba o tym że okna w dachu są bezpośrednio narażone na wiatr i deszcz i rzadko będziesz je otwierać
ja mam okno na klatce 78x160(zresztą wszystkie okna w połaci takie mam) i jestem mega zadowolony. Okno od zachodu oświetla mi zarówno klatkę jak holl na górze do samego zachodu słońca.

Dzięki za dyskusję!

Kemotxb - będzie kosztowało, ale w końcu ma służyć :) Dostęp nie będzie łatwy i rzeczywiście rzadko będzie otwierane, ale to jakie powinnam wybrać jak nie obrotowe?

Slawko123 - czyli moje 78x98 musi być OK :) Na skosie 35' nie zmieści się, więc muszę podnieść nieco sufit w tym miejscu - co o tym sądzisz, a jak u Ciebie, normalnie mieści się tak wysokie okno?

Edytowane przez Ivonex

Slawko123 -no tak Ty masz klatkę przy ścianie zewn. więc nawet pionowe normalne okno możliwe :)

U mnie klatka ślepa wewnętrzna pod zejściem 2 dachów (garażu i cz.mieszkalnej pod kątem prostym), stąd skos o ograniczonych możliwościach, no i krokwie nie ułatwiają, pomimo, że poprosiliśmy fachowców o ułatwienie zrobienia tam okienka -nie mam szkicu, ew. pokażę później fotę.

Slawko123 -podaję fotę, ta gruba to krokiew chyba koszowa... :)

EDIT: w rzeczywistości wyszło dużo wyżej, myślę, że 1/4 pod sufitem, a 3/4 nad sufitem, więc tę cz. skosu pociągniemy wyżej, prawie do kalenicy :)

Pytanie: macie patent na mycie tak wysoko położonego okna?

Schody_Okno1a.jpg

Edytowane przez Ivonex
Po budowie