Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie do istniejacego pieca


Recommended Posts

Witam!

Mam wielki problem z piecem, ktory obsluguje C.O. i C.W.U.

Jest to zwykly blaszany piec, w ktorym mozna palic praktycznie wszystkim - na razie pale drewnem ale zastanawiam sie nad weglem na zime.

 

Problem polega na tym, ze piec jest podobno za duzy do mojej instalacji C.O. i C.W.U. i bardzo czesto zdarza mi sie zagotowac wode - wylewa sie wtedy woda z C.O. i mam przy tym dosc powaznym koncert rur w scianach. Praktycznie co 10 min. musze schodzic do piwnicy (tam mam kotlownie) by sprawdzic jaka jest temperatura na piecu. Teraz grzeja praktycznie tylko 2 grzejniki z C.O. + bojler na wode (reszta grzejnikow jest odcieta, bo w domu bylaby sauna). Nie musze dodawac, ze takie palenie w piecu jest niezwykle uciazliwe, bo musze czesto i niewiele drewna podkladac i ciagle monitorowac temperature na piecu.

 

Moje pytanie brzmi : Czy jest mozliwe zainstalowanie jakiegos ukladu sterowania do tego pieca, tak by uniknac ciaglego wrzenia (i wylewania z C.O.) wody ???

Chodzi mi o cos takiego zeby w razie zblizania sie do ustalonej wczesniej temperatury max. (np. 80st C) piec byl samoczynnie "oziebiany" ale zeby owo sterowanie nie pozwalalo na wygaszenie pieca i trzymalo rowniez temperature ponad temp. minimalna (np. 40st C).

 

Dom jest malutki ok. 70m2 do ogrzania, bojler ok. 80L. Ocieplony styropianem 10cm.

 

Zalezy mi na "tanim" rozwiazaniu, bo kupienie nowego pieca na ten sezon zimowy jest nierealne finansowo. Mysle tez nad zmiana ogrzewania C.W.U. na prad i pozostaloby mi do ogrzania piecem tylko C.O.

 

Juz teraz przeraza mnie palenie w zimie i ciagle koncerty rur w scianach.

Bardzo prosze o wskazowki i rady :)

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za linki :)

Bardzo ciekawie wyglada regulator Compit Rapid 3Z STB tylko w opisie jest napisane, ze ten regulator wspolpracuje z piecem, ktory ma wentylator a moj piec, o ile sie nie myle, nie ma czegos takiego (no chyba, ze jest to gdzies ukryty ale nie slychac nawet zeby wentylator pracowal wiec watpie :-? ).

 

Czy jest mozliwe domontowanie wentylatora do pieca (jaki koszt, moze jakies linki) ???

 

Czy cos jeszcze oprocz samego regulatora i prawdopodobnie wentylatora bede musial dokupic, by piec sie nie przegrzewal ???

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W moim przekonaniu można trzema drogami ograniczyć zagrożenie wrzenia wody :

- przez częste palenie małymi porcjami opału (co zostało już wprowadzone i ocenione)

- przez zwiększenie pojemności cieplnej obiegu C.O. (zwiększenie ilości wody w obiegu)

- przez zwiększenie pojemności cieplnej obudowy pieca (n.p. omurowanie cegłą)

Więc nie należało odcinać (zamykać) pozostałych grzejników, lecz owinąć je tylko kocami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja miałem podobnie za duży kocioł i gotowanie

Rozwiązałem to w bardzo prosty sposób żadnej elektroniki.

Zastosowałem miarkownik ciągu.

Wcześniej uszczelniłem wszystkie drzwiczki od kotła sznurem azbestowym aby nigdzie nie łapał lewego powietrza.

Ponieważ na kotle nie było wejścia na montaż miarkownika wspawałem mufę na zasilaniu i zamontowałem miarkownik. Z miarkownika łańcuszek do drzwczek które zasysa powietrze.

Ustawiam miarkownik powiedzmy na 60 st, gdy temp zastanie osiągnięta drzwiczki zamknięte gdy po jakimś czasie temp spadnie drzwiczki się lekko uchylają i jest dostęp powietrza do spalania.

Działa to już cztery lata i jest super powiem więcej spadło nawet zużycie węgla. Do kotła chodzi się dokładać tylko raz dziennie.

 

Tak wygląda

http://www.domer-pleszew.pl/img/in_mcp.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Miarkownik ciagu wydaje sie byc doskonalym wyjsciem dla mnie o ile spelnilby swoja funkcje :) Elektronika bywa zawodna i a tu mechanizm jest na tyle prosty, ze raczej nic nie powinno sie popsuc.

Jedyny problem jaki widze to to, ze moj piec nie jest za szczelny. Duzo z niego idzie dymu nawet po wyczyszczeniu komina i "przewodow dymowych" w piecu. Jest nawet widoczna, niemala szpara miedzy piecem a klapa, ktora mialby miarkownik sterowac - duzo lewego powietrza piec bierze. Moze jakbym uszczelnil piec tylko tez nie wiem jak...

 

Mozecie polecic dobry miarkownik? Jaka firma, jaki typ? Czy sa firmy, ktore to montuja czy jest to na tyle proste ze dalbym rade sam (nie znam sie na tym zupelnie) ?

 

Co myslicie o tym miarkowniku http:// www.miarkownik.com.pl/ ?

Firma z mojego miasta wiec pewnie z montazem nie byloby problemu.

 

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi :D

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 years później...

Witam

Od 2 lat jestem szczęśliwym posiadaczem elektronicznego miarkownika.

rozpalam w piecu i zapominam o sprawie - sam pilnuje temperatury, włącza pompę, a w domu mam takiego pilocika i z pokoju mogę sobie zrobić cieplej albo zimniej - no i widze jaka jest temperatura na piecu.

Aaa i jeszcze ma alarm jak temperatura przekroczy np. 90 stopni (to można sobie też zmieniać)

Znalazłem go w internecie.

zerknij sobie: dksystem.pl

Pozdro

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...