tomzaq30 01.09.2016 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Witam, mam pytanie dotyczące nowej instalacji którą zamierzam wykonać. Więc zrobiłem remont kuchni i łazienki. W domu posiadam starą instalację jednofazową z bezpiecznikiem topikowym 25A. Żeby nie rozgrzebywać mieszkania i korytarza postanowiłem puścić dodatkowo od licznika przewód 3x4mm. Przed różnicówką którą zamontuję u siebie w rozdzielni dokonam rozdziału przewodu PEN na N i PE. W rozdzielni zamontuję różnicówkę 25A 30 mA oraz cztery nadmiarowoprądowe S 16B ( pralka zmywarka piekarnik gniazdka )używając przewodu 3x2.5 oraz dwa S10B ( oświetlenie) przewód 3x1.5. Dodam że nowy przewód posłuży tylko do nowej części reszta mieszkania pozostanie na starej instalacji. Chciałbym zakupić bezpieczniki jakiejś dobrej firmy koszta nie grają roli ,bardzo więc proszę o podpowiedzi co do zamierzanej instalacji i doboru bezpieczników. Pozdrawiam gorąco!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 01.09.2016 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Przed różnicówką którą zamontuję u siebie w rozdzielni dokonam rozdziału przewodu PEN na N i PE. W rozdzielni zamontuję różnicówkę 25A 30 mA oraz cztery nadmiarowoprądowe S 16B ( pralka zmywarka piekarnik gniazdka ) Remont zrobiony i, jak zwykle, teraz zaczynają się pytania o instalację. Otóż, Kolego, Ty wcale nie masz PEN-a więc nie wiadomo co będziesz rozdzielał. Poza tym gdzie są obwody na lodówkę i wyjście na kuchenkę? Co będzie jak żona zechce indukcję? Dlaczego nie przewidziano oddzielnego obwodu na czajnik i inne odbiorniki AGD dużej mocy? Za dwa lata będzie znowu, że "kafelki tyle kosztowały"... A niech was kosztują, skoro nawet oszczędzać nie potraficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 01.09.2016 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Chciałbym zakupić bezpieczniki jakiejś dobrej firmy koszta nie grają roli , A mnie się wydaje, że chcesz sam siebie przekonać, że sp..ona instalacja z "bezpiecznikami" dobrej firmy da w wyniku poprawnie wykonaną (tzn. bezpieczną)instalację. Nie ma takiej opcji. Teraz do następnego remontu będziesz miał wyrzuty sumienia i strach przed porażeniem prądem elektrycznym. Dobre firmy od osprzętu modułowego? Np. ABB, Hager. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzaq30 01.09.2016 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Dzięki za odpowiedzi. Co do wyrzutów sumienia to ich nie mam. Zrobiłem kuchnię i łazienkę. Na resztę mieszkania kasy nie mam, więc nie rozgrzebię całej chaty. To dlatego chcę pociągnąć nowy przewód od licznika. Powtórzę że to stara instalacja jednofazowa i bez podziału PEN się nie obejdzie. Kiedy będę robił resztę mieszkania wtedy puszczę nowe przewody i podepnę pod rozdzielnicę. Puki co pozostaje tylko kuchnia i łazienka. I tutaj jest moje pytanie czy nie ma problemu z puszczeniem nowego przewodu od licznika do domu pozostawiając stary na resztę mieszkania. Sąsiad ostatnio zrobił remont ona jednak zrobił całe mieszkanie nowy przewód z podziałem PEN. Dodam robił mu to elektryk!!!. Co do indukcji nie ma i nie będzie. Mam płytę gazową. Lodówka z mikrofalą jeden bezpiecznik zmywarka osobno piekarnik osobno łazienka osobno i reszta bezpieczników na gniazdka i oświetlenie rodzaje bezpieczników opisałem wyżej. Co do strachu to mogłem się bać do teraz bo działa wszystko na starej instalacji i jeszcze wszyscy żyjemy. Więc o wiele mniej będę bał się nowej. Pozdrawiam gorąco!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.09.2016 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Póki co, to wypada, by jednak instalację zrobił elektryk. Nawet tę jedną część.Dla spokojności, dla pewności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzaq30 01.09.2016 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Zamierzam wezwać elektryka żeby podłączył mnie do licznika bo musi go zdjąć , inaczej się nie dostanie. Ja zrobię sobie resztę w domu. Nie jest to jakaś skomplikowana instalacja gdzie musiałbym go wzywać. Nie jestem też nieodpowiedzialny, gdybym nie miał kompletnie jakiegokolwlek pojęcia na ten temat nie podejmował bym się. Co prawda moja dziedzina to telekomunikacja linie miedziane i światłowodowe ale coś tam kiedyś łyknąłem elektrotechniki. Jakby nie było pięć lat szkoły. Jakkolwiek dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 02.09.2016 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Skoro coś tam łyknąłeś w szkole elektrotechniki, to zainwestuj w siebie i kup sobie książkę w rodzaju "Instalacje elektryczne w budynkach w pytaniach i odpowiedziach". Skoro masz podstawy, to coś tam z tej książki zrozumiesz.W twojej instalacji nie podoba mi się np. przewód 3x4 od licznika a potem rozdzielenie na PE i N. Po pierwsze, to raczej 2x a nie 3x a po drugie to przekrój 4mm2 nie może być PEN-em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzaq30 02.09.2016 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Będzie 3x4 dlatego że w przypadku wymiany instalacji na klatce co może kiedyś nastąpić nie będę wymieniał ponownie przewodu. O tym jednak że przekrój 4mm2 nie może być PEN-em nie wiedziałem to fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzaq30 02.09.2016 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Ok więc od licznika do mieszkania przewód 10mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 02.09.2016 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Ok więc od licznika do mieszkania przewód 10mm? Jak chcesz być w zgodzie z normą, to tak. Ale moim zdaniem spokojnie może być cieńszy nic złego się nie stanie. Cieńszy teraz nie będzie spełniał normy, ale jak wymienią instalacje na klatce, to już będzie. Grunt to solidne połączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzaq30 02.09.2016 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Dzięki wielkie za odpowiedź podłączenia zrobię a i tak sprawdzi to elektryk który podejmie mnie pod licznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzaq30 02.09.2016 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Właśnie rozmawiałem z elektrykiem stwierdził że spokojnie mogę puścić od licznika 4mm i dokonać podziału PEN. Teraz zaczynam być coraz bardziej zdezorientowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.09.2016 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Właśnie rozmawiałem z elektrykiem stwierdził że spokojnie mogę puścić od licznika 4mm i dokonać podziału PEN. Teraz zaczynam być coraz bardziej zdezorientowany. Zaraz - żeby była jasność. Mowa o przewodzie 2- czy 3-żyłowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzaq30 02.09.2016 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Puszczę przewód trzyżyłowy oczywiście jedna z nich będzie na przyszłość jak zmienią instalację na klatce puki co zostanie nie podłączona. Tylko L i PEN z podziałem na N i PE przed różnicówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzaq30 02.09.2016 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Widzę że kolega też odpisał że przewód może być cieńszy niż 10 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.09.2016 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 (edytowane) Oczywiście że przewód 3-żyłowy, jeżeli jego przekrój jest mniejszy niż 10 mm2 Cu (lub 16 mm2 Al)I na litość boską - popraw wreszcie te "puki" , bo nie mogę patrzeć ! Edytowane 2 Września 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzaq30 02.09.2016 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Heh spoczko obiecuje że już nie będę. Więc dla sprostowania, od licznika gdzie mam bezpiecznik topikowy 25A, mogę bez problemu puścić YDY 3x4mm i dokonać rozdziału PEN ? Teraz głównie tylko o ten problem mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.09.2016 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Heh, nie ma lekko.Skoro dajesz przewód 3-żyłowy, to już z oddzielnym przewodem N i PE, więc gdzie dokonujesz rozdziału, skoro on już został rozdzielony ?Jest jedno ale - instalacja wewnętrzna, w mieszkaniu, nie jest do końca przygotowana do takiego zasilania, i należy umiejętnie ją podłączyć.Czyli bez elektryka, kumatego, się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzaq30 02.09.2016 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Chyba się nie zrozumieliśmy puszczę 3 żyłowy ale podłacze tylko L i N . PE zostanie w rozdzielce niepodłączony. Na przyszłość kiedy zmienią na klatce przewody wtedy go podłączę i nie będzie problemu z podziałami PEN itp. I tu moje pytanie jest możliwy podział pen używając przewodu 4 mm? Elektryk powiedział mi że bezproblemowo. Tutaj jednak ktoś pisze mi ktoś o normach. Jak się to ma do normalnego użytkowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.09.2016 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Tu masz wyjaśnienie - strona 21 :http://www.nhsep.pl/dokumenty/Wykon_instal_nowe_prze_%2022.09.09r.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts