tomzaq30 02.09.2016 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Dzięki wielkie , zapoznam się, gdyby coś było niejasne odezwę się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzaq30 02.09.2016 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Wszystko się zgadza ale pisałem już że mam na klatce starą instalację a informacje i podany przez Ciebie przykład jest do zmodernizowanej linii zasilającej. Gdybym miał nową linię w bloku nie byłoby tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzaq30 02.09.2016 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Linia jest stara nawet nie znam średnicy ani rodzaju przewodów ponieważ trzeba zdjąć licznik żeby się do nich dostać. W poniedziałek skontaktuję się z zarządcą zapytam też o opinię jeszcze jednego elektryka i zobaczymy. Pierwszy stwierdził że śmiało mogę podłączyć 4mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzaq30 02.09.2016 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Jakkolwiek bardzo dobrze opracowany opis wykonywania instalacji. Dzięki za link!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 07.09.2016 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Pierwszy stwierdził że śmiało mogę podłączyć 4mm. Jeżeli wprowadzasz do mieszkania kabel 3x4 mm2 (L,N,PE), to tak. Jeżeli jednak wprowadzasz L+PEN i rozdzielasz w mieszkaniu (tylko po co ci wtedy kabel 3x?) to ma być 10mm2. Elektrykom za bardzo nie ufaj, bo obecnie bardzo łatwo jest trafić na gościa co jeszcze dwa tygodnie temu był piekarzem ale się przekwalifikował i ma świadectwo SEP nawet (o zgrozo) z pomiarami. Takie mamy czasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.09.2016 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Elektrykom za bardzo nie ufaj, bo obecnie bardzo łatwo jest trafić na gościa co jeszcze dwa tygodnie temu był piekarzem ale się przekwalifikował i ma świadectwo SEP nawet (o zgrozo) z pomiarami. Takie mamy czasy. Elektrykom ufaj, piekarzom już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzaq30 07.09.2016 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Witam panowie, instalacja gotowa. Wszystko postaram się objaśnić. Więc od licznika do mieszkania puściłem przewód 3x4 mm2 (L,N,PE) . Kabel 3x ponieważ kiedyś zrobią instalację na klatce i będzie wtedy użyta żyła pe. jak na razie leży sobie w rozdzielce. Żyłę pen podzieliłem na PE i N przed różnicówką. Reszta s instalacji pozostaje na automatach 16A na klatce ( zalecenie elektryka nie łączyć starej instalacji pod różnicówkę razem z nową). Nie zmieniałem jej nie podłączyłem nigdzie pozostaje jak była. Nowa rozdzielona w skrzynce na gniazdka bezpieczniki B16 i oświetlenie B10. W piątek przychodzi elektryk ze spółdzielni mieszkaniowej. Zobaczymy co powie ( szczególnie jeśli chodzi o przewód do podziału PEN). Uwierzcie mi panowie pytałem dwóch elektryków którzy pracują lata na kopalni jako elektrycy jednego u siebie w firmie , i mam też w rodzinie jednego niestety mieszka daleko. Wszyscy stwierdzili że mogę wykonać podział PEN na przewodzie 4mm. Prawda jest taka że jak nie będzie można puszczę 10mm i po sprawie. Wiem ze są normy na papierze ale w rzeczywistości sprawy mają się często inaczej. Tym bardziej ze instalacja pamięta jeszcze Hitlera (poniemieckie kamienice dla SS). Wszędzie aluminium i jakoś na razie odpukać nic złego się nie działo. Nie sądzę jednak żeby nowa instalacja była takim samym zagrożeniem . Dziękuje Panowie za odpowiedzi. Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.09.2016 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Źle, źle i jeszcze raz źle.Ty tam nie masz żyły PEN, lecz N i PE.Wystarczyło żyłę PE podłączyć pod zacisk zerowy WLZ, i już masz gotowy rozdział. Twoi kopalniani "elektrycy" to gamonie, miałem z nimi wielokrotnie do czynienia.U nich zero jest czarne, jak węgiel, w którym się grzebią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzaq30 07.09.2016 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Jeszcze jedno pytanko właściwie to teraz o tym pomyślałem. Skoro mam już puszczony przewód do mieszkania 4mm, to może podziału PEN można byłoby dokonać zaraz za licznikiem? Wtedy miałbym podłączone trzy żyły z przewodu 4xmm2 i w rozdzielce podłączyłbym je już jak należy bez żadnych podziałów ? . Jeszcze jedna sprawa właśnie rozmawiałem z elektrykiem ze spółdzielni. Nie jest do końca pewien czy mogę puścić extra przewód od licznika. Jutro mam zadzwonić do taurona. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzaq30 07.09.2016 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Sorka nie przeczytałem odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzaq30 07.09.2016 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 acha czyli w ten sposób było by prawidłowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzaq30 07.09.2016 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Co do kopalnianych elektryków to może masz rację. Tym bardziej ze to starsi goście przepisy się zmieniają a oni tkwią w tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.09.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Jeszcze jedno pytanko właściwie to teraz o tym pomyślałem. Skoro mam już puszczony przewód do mieszkania 4mm, to może podziału PEN można byłoby dokonać zaraz za licznikiem? Wtedy miałbym podłączone trzy żyły z przewodu 4xmm2 i w rozdzielce podłączyłbym je już jak należy bez żadnych podziałów ? . Jeszcze jedna sprawa właśnie rozmawiałem z elektrykiem ze spółdzielni. Nie jest do końca pewien czy mogę puścić extra przewód od licznika. Jutro mam zadzwonić do taurona. Pozdro Tak - możesz. Pod warunkiem, że przekrój przewodu będzie nie mniej, niż 10 mm2 Cu lub 16 mm2 Al. PEN przechodzi przez licznik, podział na szynie PE w rozdzielnicy mieszkaniowej. Ale za licznikiem przewód 3-żyłowy, a przed ... 2-żyłowy? To gdzie ta trzecia żyła ma być podłączona ? Bo na zaciskach licznika na pewno nie - jest to zabronione. PS. Ja też jestem dinozaurem na emeryturze, a wciąż muszę się uczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzaq30 07.09.2016 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Już wiem o co Ci chodzi znalazłem schemat tyle tylko ze są trzy fazy ale metoda ta sama.http://maciejdolata.inelt.pl/sep/rozdzial-przewodu-pen-na-pe-n/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzaq30 07.09.2016 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Czyli można dokonać tego zaraz za licznikiem. Logicznie rzecz biorąc. I nie robić już jakiś cyrków w rozdzielce przed róznicówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.09.2016 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 (edytowane) Już wiem o co Ci chodzi znalazłem schemat tyle tylko ze są trzy fazy ale metoda ta sama.http://maciejdolata.inelt.pl/sep/rozdzial-przewodu-pen-na-pe-n/ He he - pan Dolata już sporo krytyki zebrał za swoje niektóre bzdurne wpisy. Jak dobrze pokopiesz w komentarzach, to moje również znajdziesz, z tym, że niektóre pan magister kasował, jako za bardzo obnażające jego niewiedzę. Ale cóż, chłop dopiero się uczy elektryki. Kiedyś pisał o obowiązkowym uziemianiu "punktu podziału PEN na N i PE, ale szybko wybiłem mu to z głowy. Tak samo, jak pisze o Zacisk przewodu PEN musi być uziemiony w złączu kablowym i w rozdzielnicy głównej budynku, a rezystancja uziomu nie może przekroczyć wartości 30Ω.Gdzie on to znalazł ? Czyli można dokonać tego zaraz za licznikiem. Logicznie rzecz biorąc. I nie robić już jakiś cyrków w rozdzielce przed róznicówką. Nie zaraz za licznikiem, tylko we właściwym miejscu. Natomiast robienie "cyrków" w rozdzielce jest ... prawidłowe pod względem montażowym. Ale ... podział PEN na różnicówce jest kolejną głupotą, jeżeli ktoś takie rzeczy robi. PS. Pan Dolata już zmienił i usunął część wpisu, po mojej interwencji Edytowane 8 Września 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzaq30 07.09.2016 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Spoczko uczymy się całe życie. Ja pracuje przy przewodach niestety cieńkich ( światłowody ). Wiecznie wchodzi coś nowego i trzeba w tym siedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzaq30 07.09.2016 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Acha czyli zły przykład. Przepisy stosować można na nowych instalacjach ale jestem przekonany że na starych nie wszystko zawsze jest oczywiste i do rozwiązania w sposób ksiązkowy. Bo co jeżeli do licznika mam cieńsze przewody? Wyklucza to wtedy całkowicie mozliwość podziału PEN podpięcia róznicówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzaq30 07.09.2016 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Czy może jednak pomimo przepisów dokonuje sie podziału na cieńszych. Przekopałem internet i znalazłem opinie ze robi się tak na starych instalacjach. Pomimo że nie jest to zgodne z przepisami. I najważniejsze jak sie to ma do bezpieczeństwa. Jeżeli zamiast np 10mm użyję 6mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzaq30 07.09.2016 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 A co do trzeciej żyły gdzie ja podepnę? Kiedyś mostkowało sie gniazdka pen najpierw na bolec pe póżniej na n Podział przed róznicówką rozumię jako zmostkowania tzw . zbiorczego ( a nie każdego z gniazdek osobno). To skoro podzielę pen na PE i N to od tego punktu zostaną użyte wszystkie trzy żyły. Tak to rozumię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts