Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowa instalacja łączona ze starą.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Skoro do licznika "przychodzą" dwie żyły, to i od licznika muszą "odchodzić" dwie żyły.

Nie może być kombinacji z nimi.

Co innego, gdy pod listwę zaciskową poprowadzono 3 żył, wówczas ta trzecia, ochronna omija licznik, ale musi być odpowiednio wpięta, by nie było nielegalnego poboru energii kWh.

Ale ta kwestia jest poza tematem, i nie będę mącił w głowie.

Ok więc , jakie mam możliwości? Zobrazuję to w skrócie mam licznik a za nim dwa automaty i jeden topikowy, który kiedy wykręcę gaśnie światło ale w gniazdkach mam napięcie. Przypuszczam że jest to jakieś zabezpieczenie przewodu pen ale to tylko przypuszczenia kogoś kto ma małe pojęcie na temat elektryki. Więc wracając do sprawy, zamierzam poprowadzić dodatkowy przewód od licznika i zabezpieczyćgo różnicówką pozostawiając resztę starej instalacji nienaruszonej. Jakie mam mozliwości i czy takowe wogóle istnieją. ( tak na marginesie przepraszam ze zamęczam ale mam tak że jak czegoś nie rozumie to nie daje mi to spokoju ).

Ok więc , jakie mam możliwości? Zobrazuję to w skrócie mam licznik a za nim dwa automaty i jeden topikowy, który kiedy wykręcę gaśnie światło ale w gniazdkach mam napięcie. Przypuszczam że jest to jakieś zabezpieczenie przewodu pen ale to tylko przypuszczenia kogoś kto ma małe pojęcie na temat elektryki. Więc wracając do sprawy, zamierzam poprowadzić dodatkowy przewód od licznika i zabezpieczyć go różnicówką pozostawiając resztę starej instalacji nienaruszonej. Jakie mam mozliwości i czy takowe wogóle istnieją. ( tak na marginesie przepraszam ze zamęczam ale mam tak że jak czegoś nie rozumie to nie daje mi to spokoju ).

Nie można poprowadzić dodatkowego przewodu od licznika.

Dla jasności - jeden przewód wchodzi, drugi wychodzi z licznika. Innej opcji nie ma. Innymi słowy - jeden drut pod jednym zaciskiem listwy licznikowej.

Przewodu PEN, lub starego zerowego zabezpieczać nie wolno, tak więc nie ma takiej możliwości.

Twój bezpiecznik topikowy "odpowiada" za obwód oświetleniowy, pozostałe to dwa obwody gniazdowe (automaty na przewodach fazowych)

Różnicówkę można zainstalować spełniając odpowiednie kryteria jej/ich montażu, ale wypada tę sprawę pozostawić elektrykowi.

Rozmawiałem z elektrykiem z taurona. Okazało się ze to znajomy kolegi koleś odczytuje liczniki, zakłada plomby po uprzednim sprawdzeniu instalacji. Powiedział że muszę się dowiedzieć jakiego rodzaju mam sieć TT czy TNC. Napisałem email z zapytaniem do taurona. Przewód muszę puścić nowy nie mogą iść dwa . Może być w korytku tak ze nie muszę kuć korytarza. Pozdrawiam!!

Rozmawiałem z elektrykiem z taurona. Okazało się ze to znajomy kolegi koleś odczytuje liczniki, zakłada plomby po uprzednim sprawdzeniu instalacji. Powiedział że muszę się dowiedzieć jakiego rodzaju mam sieć TT czy TNC. Napisałem email z zapytaniem do taurona. Przewód muszę puścić nowy nie mogą iść dwa . Może być w korytku tak ze nie muszę kuć korytarza. Pozdrawiam!!

No i wszystko się zgadza.

Witam , dostałem dzisiaj wiadomość od tauronu. Mam układ TT. Od licznika do domu puściłem przewód. Założyłem rozdzielkę i czekam na elektryka ze spółdzielni ( miał być już tydzień temu). Moje pytanie jak prawidłowo powinna zostać różnicówka w jednofazowej sieci TT?. Może ktoś ma jakiś schemat. Za odpowiedzi dziekuję!!!!

Nie wiem zapytałem kolesia z taurona, powiedział że jest możliwość podłączenia różnicówki w układzie TT , o konkrety nie pytałem bo był w pracy. Co do tego zerowania to nie bardzo rozumię.

Oczywiście że jest możliwość podłączenia RCD.

Pytanie, czy instalacja, zarówno zasilająca, jak wewnętrzna jest do tego przystosowana ?

Dawniej było inaczej w tym względzie - instalacja z uziemieniem ochronnym była 2/-żyłowa, a kołki ochronne gniazd, czy też obudowy urządzeń wymagających ochrony były podłączane do rury wodnej.

Starsi ludzie pamiętają drut na rurze z kranem, a jego drugi koniec do podłączony do Frani.

Ma sens, a nawet konieczność. Bezwzględną. Dlaczego - za duzo pisania. Lepiej wskazać link do układu :

https://www.google.pl/search?q=układ+sieci+TT&client=opera&hs=hfH&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwis-9rYk5TPAhXhJ5oKHTr9CagQsAQIHQ#imgrc=g-uLR_85_kMI1M%3A

Warunek jeden - czy rzeczywiście instalacja zasilająca jest w ukłądzie TT ?

Czy rzeczywiście sąsiedzi nie zrobili zerowania na przewodzie N (bo taki występuje w tym systemie zasilającym)

Czy rzeczywiście budynek ma swoje, niezależne uziemienie, nie podłączone do N w/w instalacji.

Inaczej wychodzi pomieszanie z poplątaniem, zerowanie N; układ ni pies ni wydra czyli jedno wielkie G.

Ale ... elektryk ze Spółdzielni musi mieć tego świadomość i musi pilnować, by mieszkańcy nie kombinowali z zerowaniem.

Zapytaj go, co w tej sprawie czyni ... (?)

To się przyda ... elektrykowi (punkt d) :

https://www.google.pl/search?q=układ+sieci+TT&client=opera&hs=hfH&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwis-9rYk5TPAhXhJ5oKHTr9CagQsAQIHQ#imgrc=twe8fE_ekKHVBM%3A

Masz tak wykonaną instalację ?

Edytowane przez elpapiotr