Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowa instalacja łączona ze starą.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wkońcu doczekałem się elektryka. Zdjeliśmy licznik gościu podłączył mój nowy przewód później na fazie i na neutealu zdjął trochę izolacji zagiął przewody założył złączki do których podpiął stare przewody od starych bezpieczników. Dzięki temu nie musiałem szukać po domu puszek no i nowy przewód który póściłem nie musiał być rozcinany. Przewód uziemiający leży sobie zwinięty za licznikiem i czeka na to że może kiedyś sąsiedzi zdecydują się na nową instalację w budynku. Bezpieczniki nadprądowe zamontowałem sobie sam, i wkońcu mogę używać sprzętu w kuchni. Dzięki za podpowiedzi dowiedziałem się troszeczkę o instalacjach. A jak wiadomo wiedza zawsze się przydaje. Pozdrawiam

Witam wkońcu doczekałem się elektryka. Zdjeliśmy licznik gościu podłączył mój nowy przewód później na fazie i na neutealu zdjął trochę izolacji zagiął przewody założył złączki do których podpiął stare przewody od starych bezpieczników. Dzięki temu nie musiałem szukać po domu puszek no i nowy przewód który póściłem nie musiał być rozcinany.

Mistrzostwo świata !

Poproszę o zdjęcia :D

Czasami trzeba potrząsnąć userem, by zrozumiał, że coś jest nie tak.

Autor tekstu

Zdjeliśmy licznik gościu podłączył mój nowy przewód później na fazie i na neutealu zdjął trochę izolacji zagiął przewody założył złączki do których podpiął stare przewody od starych bezpieczników. Dzięki temu nie musiałem szukać po domu puszek no i nowy przewód który póściłem nie musiał być rozcinany. Przewód uziemiający leży sobie zwinięty za licznikiem i czeka na to że może kiedyś sąsiedzi zdecydują się na nową instalację w budynku.
nie zdaje sobie sprawy, że nie napisał jak i w jaki sposób jest realizowana ochrona przeciwporażeniowa - najważniejsza rzecz z punktu widzenia elektryka.

- Zerowanie w układzie TT jest błędem.

- Zastosowanie tylko wyłączników samoczynnych w układzie sieciowym TT jest błędem

- Nie zastosowanie uziemienia instalacji w układzie TT jest błędem

I o tym piszemy !

A jeżeli sam nie wie, niech zapyta tego elektryka, co zrobił, by ta ochrona była skuteczna.

Witam widzę że zrobiło się hucznie. Powiem tak elektryk powiedział mi ze tu już od dawna nie ma sieci TT. Mówił ze kiedyś byłą jakaś rura którą dawno administrator usunął. Co do zamontowania bezpieczników nadprądowych kolego to nie trzeba być tak super zaje... elektrykiem jakim pewnie jesteś żeby samemu to zrobić. Dodam ze jeżeli czegoś nie potrafię zrobić to biorę kogoś kto ma pojęcie chodzi tutaj o gaz i prąd ( ściaganie licznika itp.) Resztę kolego robię sam bo po pierwsze potrafię , po drugie sprawia mi to przyjemność po trzecie unikam idiotów którzy chcą się ponabijać a sami gówno potrafią . To tyle jeżeli chodzi o twoją odpowiedź.

Uziemienia nie mam bo musiałbym to robić na własny koszt co mieszkając w bloku jest raczej kosztowne a nie będę sponsorował sąsiadów. Różnicówka jest podpięta normalnie . Stara część mieszkania nie ruszana ( choć elektryk na początku kręcił nosem) . Za listwą na której znajduje się licznik założył na mój nowy przewód zaciski na neutralny i fazowy i połączył ze starymi bezpiecznikami. To akurat było spoko rozwiązanie które zapobiegło rozgrzebywaniu mieszkania. Kiedy będę przy kasie zrobię resztę mieszkania na nowej instalacji i wtedy wyciągnę przewody z zacisków i obejdzie się bez przecinania przewodu. Jakkolwiek by nie było , są nowe przewody , bezpieczniki, i pewnie dopóki wspólnota nie zdecyduje się zrobić nowej instalacji doputy nie będzie do końca tak jak powinno być. Jeżeli mam się tu naprawdę czegoś obawiać to mojej starej aluminiowej instalacji. Tutaj niby miałem mieć TT kiedy zaś z ciekawości podkręcałem gniazdka miałem pomostkowane bolce co podobno przy TT jest zabronione. Pomieszanie z poplątaniem. Poprzepalane przewody. Do czegoś takiego piekarnika ani pralki bym nie podłączył.

Co do elektryka który przyszedł , co mógłby na dzień dzisiejszy zrobić więcej niż zrobił? Pomińmy tutaj ciągnięcie uziemienia na mój koszt itp.

Dziękuję za odpowiedzi ( z wyjątkiem idiotycznych)

Rozmawiałem z energetyką i oni stwierdzili że to nie ich sprawa . Oni odpowiadają do przyłącza budynku. To co się dzieje w środku nie ich sprawa. Zapytałem co będzie jak kogoś prąd zabije. Babka stwierdziła że to w kwestii spółdzielni. A wspólnota? Zbierają na dach, Ich zdaniem dachówka zabije kogoś prędziej niż np pralka.

Temat omawiany na forach elektrycznych i nie tylko.

RCD selektywny.jpg

Jego działanie jest opóźnione w czasie, i to w granicach 2-krotnie wyższych, czyli działa selektywnie.

Rodzaj sieci zasilającej nie ma tu nic do rzeczy.

Czytaj bezela :

http://www.bezel.com.pl/index.php/urzadzenia-roznicowopradowe/instalowanie-urzadzen-rcd

Czasami trzeba potrząsnąć userem, by zrozumiał, że coś jest nie tak.

Autor tekstu nie zdaje sobie sprawy, że nie napisał jak i w jaki sposób jest realizowana ochrona przeciwporażeniowa - najważniejsza rzecz z punktu widzenia elektryka.

- Zerowanie w układzie TT jest błędem.

- Zastosowanie tylko wyłączników samoczynnych w układzie sieciowym TT jest błędem

- Nie zastosowanie uziemienia instalacji w układzie TT jest błędem

I o tym piszemy !

A jeżeli sam nie wie, niech zapyta tego elektryka, co zrobił, by ta ochrona była skuteczna.

Widzisz jak ładnie potrafisz odpisac? Gdyby wszystkie Twoje wypowiedzi byly w tym stylu forum duzo by zyskalo.

Masz racje, czasem trzeba uzytkownikiem potrzasnac, ale na koniec nalezy mu wytlumaczyc co i jak.

Jestem z Ciebie dumny, mozesz wyjdziesz jeszcze na ludzi. mialem Ci odpisac w drugim temacie, ale zignoruje to (wytlumacze tylko, ze nie uzywam duzych liter i polskich znakow na forach)