Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasobnik CWU

dave88

Recommended Posts

Rozglądam się za zasobnikiem do kotła kondensacyjnego. Kocioł jeszcze nie kupiony ale prawdopodobnie będzie to Immergas Victrix 12. Chcę dopasować do niego zasobnik. znalazłem Biawar Mega W-E 125 w cenie 1100 zł. Co myślicie ? Firma dobra ? Cena ok ? A może coś innego polecacie ? W domu aktualnie będą mieszkać 2 osoby, ale w przyszłości zapewne więcej tak do 4 :p

A może coś z naszej oferty: Vitocell 100-V

Przeznaczony specjalnie do podgrzewu wody użytkowej w połączeniu z pompami ciepła oraz kotłami kondensacyjnymi. Duża powierzchnia zapewnia niezwykle wydajną wymianę ciepła. Okalająca izolacja cieplna, zdejmowana dla ułatwienia wniesienie urządzenia.

Na życzenie możliwość przyłączenia maks. dwóch grzałek elektrycznych i instalacji solarnej (przez zewnętrzny zestaw wymienników ciepła). posiada zabezpieczoną przez koroczą komorę zasobnika ze stali z emaliowaną powłoką Ceraprotect.

Jak są jakieś pytania - jestem do dyspozycji.

szkoda że nie ma Quatro pojemności 120 l

Pojemność nie jest najistotniejsza , Ważna jest wydajność układu kocioł zasobnik . W przypadku Qatro masz 100 l w 15 minut. Kocioł przekazuje pełną moc do wody . A przy małej weżownicy trwa to dłużej .

Ciekawe ,że firma V nie podaje parametrów wężownicy. Choć nie wątpliwie z rysunków wynika ,że ma wężownice.

Dobór nie powinien polegać na danych reklamowych

Edytowane przez fachman19

Pojemność nie jest najistotniejsza , Ważna jest wydajność układu kocioł zasobnik . W przypadku Qatro masz 100 l w 15 minut. Kocioł przekazuje pełną moc do wody . A przy małej weżownicy trwa to dłużej .

Ciekawe ,że firma V nie podaje parametrów wężownicy. Choć nie wątpliwie z rysunków wynika ,że ma wężownice.

Dobór nie powinien polegać na danych reklamowych

ok to już wiem coś więcej :-)

a jeżeli chodzi o samą firmę Biawar to maja dobre produkty jakościowo ?

Proponuję bojler sprawdzonej firmy. Biawar powinien być OK (mam mały bojlerek elektryczny biawar nibe i jest super w przeciwieńśtwie do innego z marketu).

Konstrukcja bojlera wpływa na to ile ciepłej wody dostaniemy ( a nie tylko jego wielkość i wężownica) Chodzi o to że zły bojler zaraz wymiesza wodę zimną z ciepłą i koniec gorącej wody. Dobry bojler ma taki ukłąd wewnątrz żę to jakoś warstwami się układa.

mam boljer 160l i jest spoko (buderus) polecam

mam bojlery 5l Nibe biawar i 5l jakiś shit z marketu (SOLEI) i z bojlera biawar moge wylać 2,5l ciepłej wody a z SOLEI 0,9litra a potem leci zimna. Z tego wnioskuje ze biawar to dobra firma;)

Edytowane przez Adam626

jak sam zuważyłeś to materiały reklamowe, dane techniczne znajdziesz w wytycznych projektowych na stronie viessmann.pl

TUTAJ Cała dokumentacja - instrukcje montażu, serwisu, dane techniczne i wiele innych :)

Gdyby nie udało się czegoś znaleźć - proszę pytać i alarmować. Wystarczy tylko podać model urządzenia.

Pozdrawiam!

Proponuję bojler sprawdzonej firmy. Biawar powinien być OK (mam mały bojlerek elektryczny biawar nibe i jest super w przeciwieńśtwie do innego z marketu).

Konstrukcja bojlera wpływa na to ile ciepłej wody dostaniemy ( a nie tylko jego wielkość i wężownica) Chodzi o to że zły bojler zaraz wymiesza wodę zimną z ciepłą i koniec gorącej wody. Dobry bojler ma taki ukłąd wewnątrz żę to jakoś warstwami się układa.

mam boljer 160l i jest spoko (buderus) polecam

mam bojlery 5l Nibe biawar i 5l jakiś shit z marketu (SOLEI) i z bojlera biawar moge wylać 2,5l ciepłej wody a z SOLEI 0,9litra a potem leci zimna. Z tego wnioskuje ze biawar to dobra firma;)

Wnioski dość pokrętne , ale w efekcie końcowym słuszne .

Wężownica jest jednak ważna , a dla dobrego działania ważne jest umieszczenie czujnika w dobrym miejscu .

Ciekawe jest tez ,że wszyscy podają ,ze zasilanie wężownicy to górna część . A zdecydowanie lepiej działa w przeciwpradzie (same zalety)

Mam zasobnik c.w.u. 120 litrów z kotłem kondens Junkers.

Dzisiaj zauważyliśmy, pierwszy raz niesamowitą woń coś jak siarkowodór, odór straszliwy starego jajka. Zasobnik nie jest używany systematycznie, najczęściej przez pomyłkę pobiera się z niego wodę, lecz niepodgrzewaną.

Spotkaliście się z tym?? -bezwonna świeża woda z wodociągu i nigdy z zimną to się nie zdarzyło.

Wzywać serwisanta, co robić, to zestaw Junkersa przed pierwszym przeglądem...

Mam zasobnik c.w.u. 120 litrów z kotłem kondens Junkers.

Dzisiaj zauważyliśmy, pierwszy raz niesamowitą woń coś jak siarkowodór, odór straszliwy starego jajka. Zasobnik nie jest używany systematycznie, najczęściej przez pomyłkę pobiera się z niego wodę, lecz niepodgrzewaną.

Spotkaliście się z tym?? -bezwonna świeża woda z wodociągu i nigdy z zimną to się nie zdarzyło.

Wzywać serwisanta, co robić, to zestaw Junkersa przed pierwszym przeglądem...

Wysoce prawdopodobne zakażenie zbiornika i zła jakość wody z wodociągu .

Junkers nie ma tu nic do rzeczy .

Czy odkażałeś instalację kiedykolwiek. ?

Kiedyś słyszałem ,że mysz weszła do zbiornika podczas budowy