coachu13 01.09.2016 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Hej. Sąsiedzi skarżą się mi na kurz z cięcia silikatow.Czy mają w ogóle podstawy ku temu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 01.09.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 No pewnie. Nie możesz oddziaływać negatywnie na sąsiednie działki. Jak wezwą straż miejską i pokażą zasyfione okna/ balkony/elewacje twoim kurzem dostaniesz mandat i będziesz musiał naprawić szkody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 02.09.2016 04:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Nie żartujcie. To przeciez budowa.Mam wybudowac wielki namiot? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.09.2016 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Nie żartujcie. To przeciez budowa. Mam wybudowac wielki namiot? ? Masz zrobić tak aby kurz/pył został na Twojej działce. Jak to zrobisz , to Twój problem ... Jak zabrudziusz elewacje , okna , pranie na sąsiednich działkach to mieszkańce mają prawo wezwać straż miejską a Ty dostaniesz mandat i starać się o odszkodowanie na poniesione straty ... Więc w Twoim interesie jest zrobić wszystko aby zminimalizować negatywne skutki Twojej budowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 02.09.2016 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Nie żartujcie. To przeciez budowa. Mam wybudowac wielki namiot? ? lol A teraz postaw się w sytuacji Twojego sąsiada. Masz wykończony dom, wypielęgnowany trawnik i właśnie zrobiłeś pranie, które wywiesiłeś na dworze. I ten cham i prostak - Twój sąsiad - zaczyna się budować i pylić na dom/trawnik/pranie (bo przecież on się buduje).Byłbyś zadowolony " z art. 140 Kodeksu cywilnego granice naszego prawa wyznacza tak ustawa, jak również i zasady współżycia społecznego. .. art. 144 Kodeksu cywilnego. Zgodnie z jego treścią właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych. ... art. 222 ust. 2 Kodeksu cywilnego. Zgodnie z tym przepisem przeciwko osobie, która narusza własność w inny sposób niż przez pozbawienie właściciela faktycznego władztwa nad rzeczą (a takim innymi naruszeniem jest właśnie m.in. nadmierna immisja) przysługuje roszczenie o przywrócenie stanu zgodnego z prawem i zaniechanie naruszeń. ... Poszkodowany przez nadmierną immisję może zażądać przywrócenia stanu zgodne z prawem i zaprzestania naruszeń. W konkretnej sytuacji może polegać to np. na żądaniu usunięcia rzeczy powodujących nieprzyjemny zapach. Poza tym jeżeli w związku z nadmierną immisją poszkodowany sąsiad doznał uszczerbku majątkowego, będzie on mógł domagać się zasądzenia stosownego odszkodowania." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 03.09.2016 03:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Ja mam na to wywalone.Nie próbuj mnie stawiać w tej sytuacji.Gdyby sąsiad pylil mi przez rok i dłużej byłby to problem dla mnie.Gdyby pylil podczas jednorazowego czynu, budowa, remont, etc trzeba to zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 03.09.2016 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 To ja jednorazowo raz w roku spalą sobie na działce niepotrzebne opony. Trzeba to zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 03.09.2016 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 (edytowane) Pylenie pyleniem - to pikuś. Przecież to nie powinno być trudne do ograniczenia. Zepsute stosunki z sąsiadami pozostają na lata, a to już rzecz wymierna dla zdrowia i czasami portfela. Lepiej żyć w zgodzie z sąsiadami! Na Twoim miejscu starałbym się poważnie potraktować sprawę i pokazać się od "dobrej" strony. Oczywiście budowa generuje pyły, śmieci, hałas i inne wytwory, ale być może przekroczyłeś dopuszczalne przez sąsiadów limity? Być może tolerowali do jakiegoś momentu, a teraz jest już tego za dużo. Edytowane 3 Września 2016 przez Antymateria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 03.09.2016 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Ja mam na to wywalone. Nie próbuj mnie stawiać w tej sytuacji. Gdyby sąsiad pylil mi przez rok i dłużej byłby to problem dla mnie. Gdyby pylil podczas jednorazowego czynu, budowa, remont, etc trzeba to zrozumieć. a przeczytałeś dokładnie to co Ci napisałem ? możesz mieś wywalone, ale sprawa może skończyć się w sądzie (i pewnie przegrasz) i w sumie cieszę się, że to nie ja jestem Twoim sąsiadem. Takiego buca i egoistę to chyba nikt by nie chciał mieć za sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 03.09.2016 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 A może,po prostu, wystarczy zmienić miejsce cięcia silikatów?! Nie jest to trudne, a wystarczy pomyśleć gdzie pył zostanie w większości na twojej działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 03.09.2016 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 qosek - pisz o sobie i osobiste wycieczki pozostaw swojej osobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 03.09.2016 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 A tak swoją drogą zapytam - ile tych bloczków jest do cięcia ? przecież to nie fabryka tylko budowa domu i docina się ich niewielkie ilości, w przedziałach czasu. Co do sądowania to nie tak hop siup, jak robią chodniki, wibrują podkład, kładą asfalt nikt nikogo się nie pyta. Tną gdzie popadnie i jak popadnie i to nie szlifiereczką a piłą tarczową wielkości samochodu, chmura pyłu unosi się nad osiedlem i nikt nie robi z tego wielkiego halo. Za chwile sąsiedzi będą się skarżyć że za głośno tną, że gwizdają podczas pracy, że śpiewają. Sąd nie zajmuje się takimi pierdołami jak zakurzone pranie, gdybyś robił to w sposób zawodowy co innego, a teraz na czas budowy nikt nie powinien mieć pretensji póki nie tniesz na jego podwórku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 03.09.2016 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 qosek - pisz o sobie i osobiste wycieczki pozostaw swojej osobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 03.09.2016 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Sądu to od razu bym się nie obawiała tylko wizyty PINB i mandatu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 04.09.2016 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Ok. Dzięki za infofmacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.09.2016 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Nie żartujcie. To przeciez budowa. Mam wybudowac wielki namiot? ? Wystarczy lekki strumień wody skierowany na tarczę w momencie cięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 04.09.2016 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts