michalkos 01.09.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Witam serdecznie wszystkich na forum. Chciałbym w swojej kuchni zamontować zmywarkę, problem mam tylko z miejscem gdzie ją umieścić. Na prawo od zlewu znajduje się duży blat pod którym jest mała szafka (za wąska), a obok niej narożna duża szafka która też się nie nadaje. Więc ta strona raczej odpada. Po lewej stronie od zlewu (pod którym mam przyłącze wody) znajduje się mały blat z szafką (ok. 30 cm), następnie kuchenka gazowa z piekarnikiem i blat pod którą znajduje się szafka o szerokości 55 cm. I właśnie tutaj chciałbym wstawić zmywarkę. Mam tylko kilka zasadniczych problemów: - odległość od przyłącza wody pod zlewem do miejsca przyłącza zmywarki to ok. 180- 200 cm. A z tego co czytałem standardowo zmywarki mają podłączenia o długości 120- 150 cm - instalacja z wodą musiałaby iść za kuchenką z piekarnikiem, który się nagrzewa podczas używania, a elastyczna rura z wodą jest plastikowa. I nie wiem czy jest to dobry pomysł aby umieszczać ją za piekarnikiem, boję się że się stopi Myślałem o zamianie kolejności np. szafki, piekarnika i zmywarki, ale nad piekarnikiem jest wywietrznik, więc ta opcja nie bardzo wchodzi w grę. Mój pomysł to puszczenie elastycznej rury z wodą (czyli tego przewodu fabrycznie dostarczonego ze zmywarką) od kolanka w kierunku podłogi, następnie przy podłodze poprowadzić ją za piekarnikiem (przy ziemi samej nie będzie chyba aż tak gorąco) i następnie za piekarnikiem pójście znów w górę do zmywarki. Dodatkowo na odcinku za kuchenką odizolować rurę od piekarnika jakąś wełną do kominków czy czymś podobnym? Moje wątpliwości to: - czy ten przewód z wodą może iść sobie tak w dół i w górę, czy nie będą się przez to jakieś załamania tworzyć węża z wodą i przez to problemy - czy wąż z wodą będzie odpowiednio długi i czy można go bezproblemowo przedłużyć (bo z tego co się wstępnie zorientowałem nie jest to takie proste i oczywiste) - czy ta instalacja wodna może iść w ogóle za kuchenką Będę wdzięczny za wszelkie porady i pomysły Poniżej zdjęcie kuchni, tam gdzie jest otwarta szafka ze słoikam, chciałbym zmywarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziesiatka 01.09.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 nad piekarnikiem jest wywietrznik To jest okap/wyciąg elektryczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalkos 02.09.2016 05:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Tak, jest to okap z wyciągiem elektrycznym. I wolałbym żeby był nad kuchenką bezpośrednio... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziesiatka 02.09.2016 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Tak, jest to okap z wyciągiem elektrycznym. I wolałbym żeby był nad kuchenką bezpośrednio... Myslałem,że można by przesunąć kuchenkę o 15cm,na miejsce szafki(30cm) postawić zmywarke 45' i przeróbka szafki tej na końcu(koszty). W swojej mam przedłużony na złączkach odpływ wody(ok.40cm) i pompka daje radę.Zasilanie wody na orginalnym wężu. Sprawdziłbym,czy plecy kuchenki na dole mają uskok- za szufladą. Uskok mają pralki do zabudowy http://ktora-pralka.pl/files/2012/08/pralka14.jpg. żródło;http://ktora-pralka.pl/ Tam nic nie powinno się dziać z wężami,ale lepiej dopytać/sprawdzić. znajduje się szafka o szerokości 55 cm Sześciesiątki nie zmieścisz,a zmywarka 55'?Występują,ale nie wiem czy to nie czasem compact?Standardowe to raczej 60' i 45'.czy czasem za te 55' sie nie "przepłaca"?Będzie 45'? Ps. Pomierzyć dokładnie,bo jak braknie 0,5cm to d...a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domidominika 18.01.2017 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Mam podobny problem. U mnie ustawienie od ściany wygląda tak: szafka ze zlewozmywakiem, kuchenka gazowa, szafka z szufladami 30cm, szafka 45cm (w tym właśnie miejscu pasuje zmywarka). Odległość od zlewu 150cm (także wąż odpływowy da radę), ale na drodze stoi kuchenka gazowa z piekarnikiem. Co zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts