giman 02.09.2016 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Przymierzam się do parterówki z dachem dwuspadowym. Próbuję sobie wyobrazić ciągłość izolacji na styku elewacja strop i za nic nie widzę jak to może być. Zawsze jakiś mostek zostaje, chyba w najlepszym przypadku na każdej krokwi w typowym na całej długości - racja? wydaje mi się? Poniżej pierwsze lepsze rysunki z netu, nie mówię, że tak będę miał, ale jaki rysunek bym nie oglądał to nie ma tam perspektywy ciągłości. Hmmm. Jak to rozwiązać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daamiann88 04.09.2016 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Podbijam pytanie, bo też mnie to interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 14.09.2016 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Może na tym zdjęciu nie najlepiej widać ale tego typu pociągnięcie izolacji powinno się spotkać z elewacyjnym. Zostanie tylko mostek na każdej krokwi. Jego wyeliminowanie bez likwidacji okapu jest chyba niemożliwe. Zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 15.09.2016 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Myślałem o tym wczoraj, wchodzę na forum izolacji a tu proszę wątek na samej górze. Również jestem bardzo zainteresowany możliwymi rozwiązaniami. W moim przypadku będą wiązary na wieńcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 16.09.2016 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 (edytowane) Jeden wieczór i już mam jakieś rozwiązanie taka mała reklama mojego dziennika ale nie chcę duplikować treści http://forum.muratordom.pl/showthread.php?297425-Wieliszew-Ma%C5%82y-dom-85m2-na-g%C3%B3rce&p=7268648&viewfull=1#post7268648 Myślę czy jeszcze nie wydłużyć wiązarów tak by płatwie (te poziome) można było obłożyć izolacją i tym sposobem wydłużyć drogę jaką musi przejść ciepło wewnątrz drewna. Całkowicie mostka nie zlikwiduję to wiem... no chyba że by położyć wieniec na XPS edit: znalazłem jeszcze ten wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?239465-Po%C5%82%C4%85czenie-%C5%9Bcian-z-dachem-bez-mostka Edytowane 16 Września 2016 przez Konrad Podgórski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ik_KT 30.09.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Załaczam schemat prawidłowego zaizolowania połaczenia ściany i dachu, z zachowaniem ciągłości izolacji. Podczas prac należy przestrzegać poniższych zasad: Element połączenia ściany zewnętrznej z dachem skośnym wymaga zachowania przede wszystkim odpowiedniej kolejności prac izolacyjnych a także ich jakości. 1. w pierwszej kolejności wykonujemy izolacje ścian zewnętrznych ale w taki sposób aby elementy izolacyjne np. płyty styropianowe miały bezpośredni kontakt z wiatroizolacją, niemniej jednak nie mogą dotykać pokrycia – musi zostać przestrzeń wentylacyjna wytworzona pod pokryciem 2. następnie układamy warstwy dociepleniowe – najczęściej wełnę mineralną lub inny materiał ale w taki sposób aby nie powstała przerwa w ciągłości izolacji – znaczne utrudnienie stanowi murłata leząca na murze a będąca niezbędną konstrukcją dachu 3. odwrotna kolejność może spowodować trudności w uszczelnieniu obszaru za murłatą – zamontowanie zbyt dużej ilości wełny spowoduje odpychanie płyt styropianowych podczas klejenia a z kolei za mała ilość wełny- osłabienie termiczne węzła 4. Ponadto wszystkie prace powinny być wykonane starannie, a przy zastosowaniu wełny zasada „na wcisk” przynosi odwrotny skutek niż by można się spodziewać – wełna bardzo dobrze izoluje ale w stanie rozprężonym a nie ściśniętym. 5. niewłaściwie wykonane prace niestety kończą się poważnym remontem wewnętrznym lub rozbiórka pokrycia dachowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 01.10.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Załaczam schemat prawidłowego zaizolowania połaczenia ściany i dachu, z zachowaniem ciągłości izolacji. Szkoda że mówisz o ciągłości przy użytkowym poddaszu, to zupełnie inna historia. Rozmawiałem z osobą która będzie mi projektować wiązary i wyjaśniła mi jak to zrobić. Nie mam w tej chwili za bardzo czasu na robienie nowego rysunku ale jak tylko dostanę projekt to się tu podzielę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.10.2016 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?232040-O-murarzach-dyletantach-i-ca%C5%82ej-czeladzi-projektuj%C4%85co-wykonuj%C4%85co-nadzoruj%C4%85cej&highlight=murarzach ciągłość przy murłacie - to pikuś .. tu może być gorzej- tj ściana szczytowa.Ulubiony detal do spartolenia - przez murarz... i innych. Kuriozum tego typu akcji aż boli. To tak jak by zostawiać światełko w aucie i czekać aż aku padnie i go ładować na własne życzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 02.10.2016 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Przeczytałem wątek, u mnie jest plan zrobienia ściany szczytowej z OSB Muszę przemyśleć jak ją zamontować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.10.2016 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Bardzo dobry pomysł z tą płytą OSB. Większych przeszkód nie ma, aby to wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 02.10.2016 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Bardzo dobry pomysł z tą płytą OSB. Większych przeszkód nie ma, aby to wykonać. Dach będzie 25 stopni przy rozpiętości 8.5m więc ta ściana nie będzie zbyt wysoka. Robić to na jakiejś niezależnej konstrukcji czy mocować do krokwi? Dach pewnie trochę będzie pracował i boję się żeby taki tynk na płytach OSB nie popękał. Jak sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts