Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie strychu dom zamieszkały

Karenz

Recommended Posts

Witam aktualnie mam 10 cm wełny na podłodze niezamieszkałego strychu , wełna miedzy legarami przykryta deskami .

Deski są w słabej kondycji (niektóre połamane ) , wełna poszarpana brudna i zniszczona . Do tego kiedyś miałem ogrzewanie kominkowe więc są otwory po przewodach wentylacyjnych .

Mam 2 pomysły na podłogę :

1. Wywalić wszystkie deski i watę dać na równą podłogę 15 cm + 10 cm styro + 10mm płyty osb .

Te rozwiązanie będzie najładniejsze ale wymaga dużo więcej prac porządkowych .

2. Położyć styropian 2 x 10 cm + 10mm osb na deskowanie , zapewne nie będzie zbyt równo ale wymaga to dużo mniej pracy a dodatkowo zostanie ori warstwa 10 cm waty + kanał wentylacyjny

Strych służy za graciarnie , wchodzi się tam 3-4 razy do roku zwykle rozsypać trutke na myszy a graty trzymam w dużym garażu .

Na dachu mam 15 cm wełny , podłoga strychu to 120 m2 , ja rozpatruje największe pomieszczenie 80 m2 , reszta podłogi jest już docieplona 30 cm wełną .

Edytowane przez Karenz

Miałem przez 10 lat ocieplone zwykła fasadówką 5cm mały pokój na strychu a na to żuconą luzem sklejkę 5mm .

Fakt myszy harcowały ale wystarczyło 2-3 razy do roku rozsypać trutkę i był spokój .

Jestem już zdecydowany na wycięcie starego odeskowania i zrobienie równej podłogi z osb to wtedy myszy nie będę miały nawet którędy orać .