krzemien 02.09.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Witam, Musze przyznac ze jestem strasznie zielony w tematach budowy domu, posiadania dzialki i calej zabawy dookoła tego tematu. Nigdy nie miałem styczności z takimi tematami i moja wiedza jest na poziomie ZERO. Dlateog wybaczcie jak bede zadawał bardzo dziwne ( i trywialne dla niektórych ) pytania. Mam na oku pewną działkę pod Warszawą. Działka jest 1 z kilikunastu dzialek po podziale wielkiego terenu na którym jest łąka wsród lasu. Na strodku łąki aktualny własciciel wyznaczyl juz drogę gruntową. Droga jest juz naniesona na mape gminna i ma nazwę itp. Aktualnie ten kopleks działek nie ma dociągnietego przyłącza prądu. Nie ma zupelnie zadnych mediów. Wlasciciel tych działek ( od którego planuje zakupic jedna z nich ), dostał w lutym tego roku umowe o przyłączenie do sieci dystrybucji budynku mieszkalnego ( kompleks mieszkalny ) z paramatermay V grupa przylaczeniowa, moc przylaczeniowa 7 kW Planowana ilosc pobieranej energii 1500 kWh rocznie Strony ustalają miescje dostraczenia energii elektrycznej : zaciski prądowe przyłącza na wyjściu przewodów od zabezpieczenia w złączu, w kierunku instalacji odbiory. Układ pomiarowo - rozliczeniowy bedzie zainstalowy : szafka pomiarowa nad złączem kablowym przy granicy działki od strony drogi. Termin przylaczenia do 30-06-2017 Po pierwsze do czego tak naprawde to sie odnosi - czy to jest 7kw na kazdą działkę ?? czy 7kW na cały kompleks działek. Jak zazwyczaj to wyglada w takich sytuacjach w kontekscie kosztów. kto pokrywa jakie koszty. Ja bede potencjalnym wlascicielem jednej z kilkunastu dzialek. Na wszystkie zostaly wydane warunki zabudowy. Nie ma lokalnego planu zagospodarowania przestrzeni. Każdy kupujacy jedna z działek dostanie równy udział w działkach tworzących drogę dojazdową. Nie wiem ile kosztuje ciagniecie np pod ziemia w drodze instalacji prądu na m2. Ale akurat chcialbym kupic dzialke ktora jest nagłębiej na polanie i ma najdalej do głownej drogi. nie zabardzo mi sie widzi placenie za cały odcinek od jakies istniejacego przyłącza - jeszcze nie wiem gdzie to dokladnie jest ale do najblizszej drogi gruntowej wiekszej gdzie widzialem w lesie skrzynke z pradem wbita w ziemie jest okolo 950 metrów idac dokladnie po lini drogi. Jak wyglada zasady w takiej sytuacji ? Czy to np PGE ciagnie to początku kompleksu tych dzialek a pozniej juz musze to robic ja lub ktos kto takze zakupi jedna z działek z tej grupy ?? Dla zilustrowania zalaczam mapke - dzialka ktora jestem zainteresowany to ta zakreslona konturem - dookla dzialki jest las, ten podzielony na drobne dzialki fragment to łaka w lesie z wydzielona drogą Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/213810-przy%C5%82%C4%85cze-pr%C4%85du-do-dzia%C5%82ki-kto-za-co-odpowiada-i-p%C5%82aci/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 02.09.2016 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 (edytowane) Nie odpowiem na wszystkie twoje pytania, ale na kilka owszem.W przełomie 2015 i 2016 roku podłączyłem u siebie prąd. PGE( nie wiem jaki inni) w niezmiennej cenie wykonuje przyłącza o długości do 200m. Powyżej tej odległości, odbiorca ponosi dodatkowe koszta (nie pamiętam jak duże). Koszta w przypadku prądu są śmieszne, ponieważ w przypadku przyłącza do 200m płacisz tylko za moc przyłączeniową, tj. osiemdziesiąt kilka złotych za każdy kw. W moim przypadku, całkowity koszt dociągnięcia prądu (przyłącze poniżej 200m) do mojej pustej, niezabudowanej działki to było coś około 900zł (11kw). Dodatkowym kosztem w moim przypadku było wykonanie instalacji odbiorczej na działce czyli skrzynki, w której mam kilka gniazdek. Całość zamknąłem w kwocie 2000zł, czas trwania od momentu złożenia wniosku o przyłącze - 8 miesięcy. We wniosku wpisałem, iż przyłącze jest wykonywane do działki rekreacyjnej. Nie musiałem na siłę zgłaszać budowy budynku, czy też podpisywać umowy o tzw. "prąd budowlany". U siebie mam normalną taryfę użytkową (G11). Generalnie zero problemów. Edytowane 2 Września 2016 przez dawiddur Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/213810-przy%C5%82%C4%85cze-pr%C4%85du-do-dzia%C5%82ki-kto-za-co-odpowiada-i-p%C5%82aci/#findComment-7166557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppar 03.09.2016 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 (edytowane) Witam... Jestem po zrobieniu przyłącza więc temat mam mnie więcej rozgryziony. Sprawdź, po pierwsze czy działka, którą chcesz kupić ma założoną własną księgę wieczystą. Jeżeli nie a księga wieczysta jest na cały teren to nie kupuj, bo to kupowanie kota w worku. Piszę to, bo warunki przyłączenia o których piszesz zostały wydane dotyczą najwyraźniej jednego budynku! "V grupa - to podmioty ubiegające się o przyłączenie do sieci, których urządzenia, instalacje i sieci są przyłączane bezpośrednio do sieci o napięciu znamionowym nie wyższym niż 1 kV oraz mocy przyłączeniowej nie większej niż 40 kW i prądzie znamionowym zabezpieczenia przedlicznikowego nie większym niż 63A;" Ma sobie sam pociągnąć kabel od słupa energetycznego. O kosztach lepiej nie mówić, bo to zdaje się daleko dosyć. Skrzynka z prądem, o której wspominasz to najwyraźniej ZK jednego użytkownika. Do niej się nie podłączysz. Trzeba sprawdzić gdzie jest najbliższy słup. Moc 7kW jest zbyt mała nawet dla budynku jednorodzinnego. Może jakiś rekreacyjny tak ale większy jednorodzinny nie, podobnie te 1500kWh rocznie. Jeżeli ma tam powstać miniosiedle, to trzeba będzie dociągnąć prąd o dużo większej mocy i poborze. Być może linią średniego napięcia. Zrobi to energetyka na swój koszt (w terminie np 5 lat) o ile będzie się to im opłacać. Jak nie to złożycie się na to wy. Trochę to nieopłacalne. Kup tę działkę (jeżeli ma księgę wieczystą) tylko jeżeli jest bardzo tania. Edytowane 3 Września 2016 przez ppar Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/213810-przy%C5%82%C4%85cze-pr%C4%85du-do-dzia%C5%82ki-kto-za-co-odpowiada-i-p%C5%82aci/#findComment-7166574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzemien 03.09.2016 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 ksiega wieczysta do tej dzialki dopiero bedzie zalożona i ja byłbym w nią wpisany. Nie jest jeszcze odrębna. Nie znam sie na zasadach i ewentualnych czasach tego typu realizacji. Czy uwazasz ze nalezy zadac od sprzedajacych załozenia odrebnej ksiegi przed podpisaniem u notariuzsa papierów - czy to raczej dzieje sie rownoczensie z podpisem notarialnym i wynikiem tej umowy zakladana jest ksiega. Co do pradu to nie brzmi to dobrze. CO prawda nie planowalbym w najblizszych 2-3 latach tam mieszkac,ale nawet letnisokwy domek wymaga pradu i powoli za wlasnie takie 2 lata chcialbym zaczac budowe. czy sa jakies mazowieckie mapy z zaznaczonymi liniami wysokiego napiecia aby spradzic gdzie jest najblizej ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/213810-przy%C5%82%C4%85cze-pr%C4%85du-do-dzia%C5%82ki-kto-za-co-odpowiada-i-p%C5%82aci/#findComment-7166602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzemien 03.09.2016 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 No i dzialka jest tania jak na te tereny - dlatego jestem ją mocno zainteresowany i jestem gotów troche poczekac na media. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/213810-przy%C5%82%C4%85cze-pr%C4%85du-do-dzia%C5%82ki-kto-za-co-odpowiada-i-p%C5%82aci/#findComment-7166603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppar 03.09.2016 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 ksiega wieczysta do tej dzialki dopiero bedzie zalożona i ja byłbym w nią wpisany. Nie jest jeszcze odrębna. Nie znam sie na zasadach i ewentualnych czasach tego typu realizacji. Czy uwazasz ze nalezy zadac od sprzedajacych załozenia odrebnej ksiegi przed podpisaniem u notariuzsa papierów - czy to raczej dzieje sie rownoczensie z podpisem notarialnym i wynikiem tej umowy zakladana jest ksiega. Co do pradu to nie brzmi to dobrze. CO prawda nie planowalbym w najblizszych 2-3 latach tam mieszkac,ale nawet letnisokwy domek wymaga pradu i powoli za wlasnie takie 2 lata chcialbym zaczac budowe. czy sa jakies mazowieckie mapy z zaznaczonymi liniami wysokiego napiecia aby spradzic gdzie jest najblizej ?Czyli teraz nie kupisz działki tylko współudział we własności - tej wielkiej działki. Najgorsza możliwa rzecz. Nie możesz nigdzie zastrzec, że akurat ten kawałek na który się zdecydowałeś będzie twój. To tylko kwestia ustaleń między współwłaścicielami, których jak piszesz będzie dosyć dużo. Decyzje podejmuje się jednogłośnie i to wszystkie dotyczące tego terenu. Jeden się nie zgodzi, np na koszty doprowadzenia prądu i kicha - prądu nie będzie. Poczekaj aż właściciel podzieli działki - musi on to zrobić i założy dla twojej osobną księgę wieczystą. Inaczej wpakujesz się na minę i to potężną. Działka pewnie będzie droższa ale bez tego nie ma sensu płacić za cokolwiek, bo nie masz pewności, który kawałek gruntu dostaniesz. Pisałeś, że jest tam gdzieś skrzynka ZK (taka biała). Zobacz, czy w pobliżu nie ma jakiegoś słupa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/213810-przy%C5%82%C4%85cze-pr%C4%85du-do-dzia%C5%82ki-kto-za-co-odpowiada-i-p%C5%82aci/#findComment-7166749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 03.09.2016 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Nie ma znaczenia czy działka ma KW kupujesz działkę o nr X dokładnie tą, udział jest tylko w drodze gminnej działce o nr Y to normalne. Można założyć KW przed zakupem można w trakcie albo po,ale lepiej wydzielić bo ewentualne roszczenia hipoteki będą w jednej KW dotyczyć innych działek i czasem jest to kłopotliwe mimo że nie będą obciążać konkretnie Twojej działki. Ja podpisałam umowę przedwstępną od razu poszedł wniosek o założenie nowej 2 mce póżniej była nowa KW i umowa główna wraz z WZ . Media niech właściciel wystąpi o warunki tech dostawy mediów do gestorów sieci i już,będzie wiadomo jak i co,te warunki które ma sugerują że jest to moc dla 1 działki i to tylko do budowy a nie bytowy.Możesz wystąpić Ty ale musisz mieć prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/213810-przy%C5%82%C4%85cze-pr%C4%85du-do-dzia%C5%82ki-kto-za-co-odpowiada-i-p%C5%82aci/#findComment-7166773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppar 03.09.2016 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 (edytowane) Nie ma znaczenia czy działka ma KW kupujesz działkę o nr X dokładnie tą, udział jest tylko w drodze gminnej działce o nr Y to normalne. Można założyć KW przed zakupem można w trakcie albo po,ale lepiej wydzielić bo ewentualne roszczenia hipoteki będą w jednej KW dotyczyć innych działek i czasem jest to kłopotliwe mimo że nie będą obciążać konkretnie Twojej działki. Ja podpisałam umowę przedwstępną od razu poszedł wniosek o założenie nowej 2 mce póżniej była nowa KW i umowa główna wraz z WZ . Media niech właściciel wystąpi o warunki tech dostawy mediów do gestorów sieci i już,będzie wiadomo jak i co,te warunki które ma sugerują że jest to moc dla 1 działki i to tylko do budowy a nie bytowy.Możesz wystąpić Ty ale musisz mieć prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane.Ale tam nie ma wydzielonych działek! Wskazuje na to fakt, że dostał warunki przyłącza na całą, dużą nieruchomość. Inaczej dostałby na konkretna działkę. Jedyne co właściciel może sprzedać to udział w nieruchomości a to mina. Być może podział administracyjny został już zrobiony, bo tego kolega nie pisze ale to bez problemu można sprawdzić. Pozostaje jeszcze kwestia ewentualnego kredytu. Bez księgi nie do przeskoczenia. Edytowane 3 Września 2016 przez ppar Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/213810-przy%C5%82%C4%85cze-pr%C4%85du-do-dzia%C5%82ki-kto-za-co-odpowiada-i-p%C5%82aci/#findComment-7166805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzemien 03.09.2016 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Nie nie - działki sa podzielone ( maja swoje numery ) tylko nie maja osobnej ksiegi wieczystej bo narazie sa 1 własciciela. Ja chce kupic dzialke o okreslonym numerze. Bylem w urzedzie gminy, urzedzie powiatu i nadlesnictwie - wszyscy maja w bazie podzielony teren na dzialki o róznych numerach. Ale pomysl z przedwstepna umowa notarialna nie jest zly, takze ze wzgledu ze tam na 140 m2 dzialki jest las i trzeba jeszcze czekac na decyzje Lasów Panstwowych o zrzekanie sie z pierwokupu. W jaki sposob mialbym dotac pozniej jakas inna działke jak u notariusze okresle dokladnie numer. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/213810-przy%C5%82%C4%85cze-pr%C4%85du-do-dzia%C5%82ki-kto-za-co-odpowiada-i-p%C5%82aci/#findComment-7166860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzemien 03.09.2016 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 (edytowane) To zdjecie z załącznika w pierwszym poscie jest z mapy administracyjnej gdzie widac podzial na dzialki - wyłaczylem tylko numery dzialek w podgladzie. Na te 2 dzialki sa wydane warunki zabudowy - i wszyscy tam sie odwołuja do konkretnych numerow dzialek. Wlascicielka uzyskala warunki zabudowy na wszystkie pary działek osobno. Edytowane 3 Września 2016 przez krzemien Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/213810-przy%C5%82%C4%85cze-pr%C4%85du-do-dzia%C5%82ki-kto-za-co-odpowiada-i-p%C5%82aci/#findComment-7166863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 03.09.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Przy pierwokupie musi być przedwstępna taki wymóg.Ale od lasu trzeba budować min 12 m pasuje Ci to działka na tyle duża spraw∂z czy dostaniesz kredyt na lesną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/213810-przy%C5%82%C4%85cze-pr%C4%85du-do-dzia%C5%82ki-kto-za-co-odpowiada-i-p%C5%82aci/#findComment-7166866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzemien 03.09.2016 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Przepraszam za generowanie zamieszania - troche jestem nieogarniety w nomenklaturze w tych sprawach. Doczytalem na umowie o przyłaczu od wlascicielki, ze to odnosi sie do 1 pary dzialek - ktora de facto znajduje sie w srodku przyszlego kompleksu mieszkalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/213810-przy%C5%82%C4%85cze-pr%C4%85du-do-dzia%C5%82ki-kto-za-co-odpowiada-i-p%C5%82aci/#findComment-7166869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzemien 03.09.2016 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 (edytowane) To jest dzialka głównie z terenu łakowego. Ma 3000 m2, a lasu jest zaledwie 140m2. I tak - faktycznie musze sie oddalic 12 metrow od lasu, ale akurat tutaj dzialka ma dlugosc 46 metrow, wiec nie ma dramatu. Oczywiscie zmniejsza to mozliwosci ustawne przy projektowaniu domu, ale mysle ze nie bedzie z tym problemu. Jest to dosc spora działka a ja nie chce 500m2 domu w podstawie. MIerzylem wszystkie wymagania zapisane w waruknach zabudowy + koniecznosc odsuniecia sie od lasu - da sie to ogarnąc. Na szczescie działke mam zamiar zamiar zakupic za gotówke. Zbieralem dosc dlugo na ten cel. Bardzo prawdopodobne jest ze bede pozniej chcial wziac kredyt na budowe domu - wkladajac dzialke jako wklad wlasny. Edytowane 3 Września 2016 przez krzemien Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/213810-przy%C5%82%C4%85cze-pr%C4%85du-do-dzia%C5%82ki-kto-za-co-odpowiada-i-p%C5%82aci/#findComment-7166873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 03.09.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Przepraszam za generowanie zamieszania - troche jestem nieogarniety w nomenklaturze w tych sprawach. Doczytalem na umowie o przyłaczu od wlascicielki, ze to odnosi sie do 1 pary dzialek - ktora de facto znajduje sie w srodku przyszlego kompleksu mieszkalnego. Gdyby złożył na wszystkie to musiałby płacic x razy zamówioną moc i do tego zacząć pobierać energię w określonym czasie od przyłączenia nikt tego nie zrobi przed sprzedażą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/213810-przy%C5%82%C4%85cze-pr%C4%85du-do-dzia%C5%82ki-kto-za-co-odpowiada-i-p%C5%82aci/#findComment-7166874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzemien 03.09.2016 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 ok, jak sie ma teraz temat ewenetualnego poprowadzenia mediow - takze kanalizacji i gazu w przyszlosci w kontekscie dzialek ktore sa wydzielone na droge - czy lepiej brac służebność czy udzial we wszystkich działkach prowadzacych az do drogi publicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/213810-przy%C5%82%C4%85cze-pr%C4%85du-do-dzia%C5%82ki-kto-za-co-odpowiada-i-p%C5%82aci/#findComment-7166906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 03.09.2016 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 ok, jak sie ma teraz temat ewenetualnego poprowadzenia mediow - takze kanalizacji i gazu w przyszlosci w kontekscie dzialek ktore sa wydzielone na droge - czy lepiej brac służebność czy udzial we wszystkich działkach prowadzacych az do drogi publicznej. Dla Ciebie lepiej służebność wpisana do KW ale raczej właściciel się nie zgodzi zostawić sobie działki drogowe aby płacić za nie podatek łatać dziury i odśnieżać... Warto sprawdzić czy w gazowni energetyce i reszcie dostawców mediów wystarczy taka służebność czasem oni wymagają służebności bezpośrednio dla siebie a nie właścicieli.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/213810-przy%C5%82%C4%85cze-pr%C4%85du-do-dzia%C5%82ki-kto-za-co-odpowiada-i-p%C5%82aci/#findComment-7166914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzemien 03.09.2016 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Tak sie wlasnie nad tym dojazdem zastanawiam. jest podzial udziałow w działkach ktore sa droga dojazdowa. Ogolnie jest 21 działek gdzie w przyszlosci stana domu - tak wiec wlasciciel dzieli udzialy dzialki na 21 i sam posiada jej czesc - gdyz nie wszystkie działki z tych 21 sa jego. Wiec pewnie będzie chciał faktycznie udzialy dac a nie służebnośc. Z drugiej strony jezeli tak bedzie robi zawsze - czyli sprzedajac dzialke pod dom bedzie sprzedawal 1/21 udzialow w dzialce / drodze - to wtedy co prawda wszyscy partycypuja w kosztach i odsniezaja - ale moze to byc praktyczniejsze - gdyz ktos mieszkajacy na tym terenie bardziej bedzie chcial odsnieżyc niz osoba ktora sobie mieszka 3 wsi dalej i ma to delikatnie mowiac w poważaniu bo tamtendy nie jezdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/213810-przy%C5%82%C4%85cze-pr%C4%85du-do-dzia%C5%82ki-kto-za-co-odpowiada-i-p%C5%82aci/#findComment-7166921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppar 04.09.2016 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Tak sie wlasnie nad tym dojazdem zastanawiam. jest podzial udziałow w działkach ktore sa droga dojazdowa. Ogolnie jest 21 działek gdzie w przyszlosci stana domu - tak wiec wlasciciel dzieli udzialy dzialki na 21 i sam posiada jej czesc - gdyz nie wszystkie działki z tych 21 sa jego. Wiec pewnie będzie chciał faktycznie udzialy dac a nie służebnośc. Z drugiej strony jezeli tak bedzie robi zawsze - czyli sprzedajac dzialke pod dom bedzie sprzedawal 1/21 udzialow w dzialce / drodze - to wtedy co prawda wszyscy partycypuja w kosztach i odsniezaja - ale moze to byc praktyczniejsze - gdyz ktos mieszkajacy na tym terenie bardziej bedzie chcial odsnieżyc niz osoba ktora sobie mieszka 3 wsi dalej i ma to delikatnie mowiac w poważaniu bo tamtendy nie jezdzi.No i wszystko jasne. Jak działki wydzielone, to nie problem. Współwłasność to zawsze kłopot. Nawet jeżeli dotyczy tylko drogi. Tak jak Bejaro napisała, obecny właściciel raczej pozbędzie się problemu. Znajomi, tu w Szczecinie mieszkają przy takiej "prywatnej" ulicy. Wygląda jak droga na poligon, ciężko przejechać. Nie mogą dogadać się ze sobą. Obok jest podobna uliczka i tam nie ma problemu. Zrobiona nawierzchnia, oświetlenie. Za to obok dwóch właścicieli blokuje trzydziestu innych. Mam nadzieję, że się tam dogadacie. Jeżeli obecny właściciel wystąpił o warunki przyłącza dla jednej z działek, to dla ciebie najważniejszą rzeczą jest to, że energetyka musi mu w warunkach wskazać miejsce postawienia ZK czyli skrzynki z licznikiem. Do tej skrzynki energetyka pociągnie prąd (jak będą moce przerobowe, co może oznaczać jakiś okres oczekiwania). Podobne dostaniesz ty. Będziesz wiedział jak długie będzie przyłącze i którędy trzeba puścić kabel.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/213810-przy%C5%82%C4%85cze-pr%C4%85du-do-dzia%C5%82ki-kto-za-co-odpowiada-i-p%C5%82aci/#findComment-7166957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.09.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 (edytowane) ja napiszę tak: działka- masz podział, każda działka jest osobno wpisana do księgi wieczystej która jest jedna dla wszystkich. Po podpisaniu aktu notarialnego Twoja działka zostanie wykreślona z tej księgi wieczystej i zostanie założona nowa księga wieczysta dla Twojej działki.prąd - nie interesują Cie żadne umowy, warunki itp. przyznane dla innej działki i Ciebie nie dotyczą. Sam musisz wystąpić o warunki przyłączenia do sieci energetycznej. W tych warunkach wszystko Ci określą. jedynie Ty musisz określić co chcesz zasilać, jaka chcesz moc przyłączeniową, ile deklarujesz zużycia prądu itp. Każdy nowy właściciel będzie musiał to zrobić, oprócz tego co kupi działkę z przyznanymi już warunkami przyłącza. droga - nie masz możliwości kupienia ze służebnością w drodze, musisz kupić z udziałem w niej. Żaden sprzedający nie zgodzi się na jakąkolwiek służebność. Droga będzie miała lub już ma oddzielna księgę wieczystą. działka/budowa - masz warunki zabudowy które dotyczą Twojej działki, nie dotyczą innych. woda - nie wiem co masz wpisane w WZ, ale zakładając, że w okolicy jest wodociąg, to musicie wszyscy podłączyć się do niego. Koszt wykonania wodociągu w drodze(projekt, wykonanie itp.) należy do udziałowców w drodze kanalizacja - identycznie jak woda cdn. musze na razie skończyć Edytowane 4 Września 2016 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/213810-przy%C5%82%C4%85cze-pr%C4%85du-do-dzia%C5%82ki-kto-za-co-odpowiada-i-p%C5%82aci/#findComment-7166997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzemien 04.09.2016 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 OK rozumiem, dzieki za informacje. Juz mam troche jasniej w głowie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/213810-przy%C5%82%C4%85cze-pr%C4%85du-do-dzia%C5%82ki-kto-za-co-odpowiada-i-p%C5%82aci/#findComment-7167337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts