andrre 03.09.2016 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Wiem, że tematów o wykuwaniu otworów w ścianie nośnej było na tym forum wiele, bo wiele z nich przeczytałem, lecz prawie wszystkie dotyczyły stropów betonowych. Może od początku: Chcę poszerzyć otwór drzwiowy o 70 cm aby wstawić tam drzwi dwuskrzydłowe. Jest to ściana nośna. Grubość : 16 cm. Wykonana z pustaka. Nadproże wykonane z cegieł ułożonych pod kątem (tak kiedyś robiono). Strop to bale drewniane co 1 m deskowane od dołu i od góry. Belki opierają się na tej ścianie, lecz opierają się również na dwóch szczytowych ścianach budynku. Na górze - poddasze mieszkalne z lekkimi ściankami z płyt GK. Moje pytanie: Jakie zastosować nadproże przy takich parametrach. Czy dwa solidne kątowniki po obu stronach dadzą radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrre 04.09.2016 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 nikt nie podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.09.2016 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 To spora przeróbka...Powinien to ogarnąć na miejscu jakiś budowlaniec albo konstruktor. Może nawet policzyć, żeby Ci się strop na łeb nie zwalił.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts