ezg2014 04.09.2016 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Jak głośna jest powietrzna pompa ciepła? Czy ten hałas jest słyszalny wewnątrz domu? Czy przeszkadza , gdy siedzi się na tarasie? Pytam o konkretną sytuację. Znajomy ma do remontu segment środkowy w stanie SSO. Z obliczeń w projekcie wychodzi mu całkiem niezły dom jeśli chodzi o zapotrzebowanie na ciepło. Rozważa powietrzną pompę ciepła. Tylko pytanie o głośność. Czy taką pompę można zamontować przy środkowym segmencie? Czy nie będzie przeszkadzać sąsiadom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 04.09.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Jak się ma sąsiada do d... to mu wszystko przeszkadza, ja mam przy oknie od salonu i normalnie jej nie słychać, chyba, że jest absolutna cisza w domu to tak, coś tam slychać jednak uciążliwe to nie jest a ja lubię ciszę, a sąsiedzi, od kiedy mają psy które szczekają mi pod oknem w nocy diabli wiedzą na co to mam gdzieś czy im przeszkadza moja pompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 04.09.2016 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Na filmie mam pompę Pansonic SDC 9kW 1Faza, pokazane razem z pomiarem db, co prawda telefonem ale to daje już spory pogląd. Dodam iż pompa działa na pełnych obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 04.09.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Sąsiadom może przeszkadzać nawet jak tylko stoi. Pompy spełniają norny hałasu 55 dB( 50 dB). Na tarasie może przeszkadzać jak pracuje , ae w lecie to ona mało pracuje . No chyba ,że ktoś lubi w zimie posiedzieć . Jednostki zewnętrznej nie mocowac do sciany budynku tylko do oddzielnego fundamentu.Bardziej słychać lodówke / zmywarkę niż PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 04.09.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Na filmie mam pompę Pansonic SDC 9kW 1Faza, pokazane razem z pomiarem db, co prawda telefonem ale to daje już spory pogląd. Dodam iż pompa działa na pełnych obrotach. Nie wstyd z tymi ocynkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 04.09.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Nie wstyd z tymi ocynkami? poproszę zdjęcia Twoich instalacji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 04.09.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 (edytowane) poproszę zdjęcia Twoich instalacji.... Ja nie mogę tu . Ale to nie usunie ocynków, Czy uważasz to za prawidłowe rozwiązanie ? Chba nie oczekujesz ,że bedę chwalił takie rozwiązanie . Forum nie służy tylko do pozyskiwania klientów . To miejsce wymiany informacji. Chyba ,że się mylę Możesz przyjąć ,że ja popełniam też błędy Edytowane 4 Września 2016 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 04.09.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Ja nie mogę tu . Ale to nie usunie ocynków, Czy uważasz to za prawidłowe rozwiązanie ? Chba nie oczekujesz ,że bedę chwalił takie rozwiązanie . Forum nie służy tylko do pozyskiwania klientów . To miejsce wymiany informacji. Chyba ,że się mylę Możesz przyjąć ,że ja popełniam też błędy ocynk to nie błąd, chyba Ci od mosiądzów nagadali Ci głupot, a jak na siłę szukasz błędów to Ci powiem że stojak był tam stalowy, a nie ocynkowany i to była mała skucha. Co to znaczy ja tu nie mogę? Podeślij mi na meila... ja opublikuje ja tu mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.09.2016 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 ocynk to nie błąd, chyba Ci od mosiądzów nagadali Ci głupot, a jak na siłę szukasz błędów to Ci powiem że stojak był tam stalowy, a nie ocynkowany i to była mała skucha. . Trochę głupot z muratora http://www.muratorplus.pl/technika/ogrzewanie/rury-miedziane-i-rury-stalowe-w-jednej-inst z konkurencji http://www.budujemydom.pl/woda-i-kanalizacja/726-na-co-warto-zwrocic-uwage-wykonujac-instalacje-z-miedzi A tu pan profesor ( profesorek dla niektórych) http://www.stalnierdzewna.com/pytania-do-eksperta/pytanie/korozja-rur-stalowych/ Jest tego oszołomstwa na pęczki. Ja też robię błędy ,ale się uczę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 05.09.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 przeczytać i zrozumieć to jest istotne, korozja to zjawisko elektryczne, występuje pomiędzy min. elementami z miedzi oraz ocynku.Jak przyjrzysz się to u mnie nie ma takich połączeń,Nie robię w miedzi ze względu na utratę ciepła na rurach, brak możliwości współpracy układów z rurami miedzianymi ze zmiękczaczami solnymi. I wspomnianą przez Ciebie korozję, Używam też rur PP a jak wiesz to plastik wiec nie koroduje i sama w sobie rura stanowi bardzo dobrą izolację.Układy przewidziane do chłodzenia izolowane kauczukiem przez co nie korodują ze względu na punkt rosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 06.09.2016 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 przeczytać i zrozumieć to jest istotne, korozja to zjawisko elektryczne, występuje pomiędzy min. elementami z miedzi oraz ocynku. Jak przyjrzysz się to u mnie nie ma takich połączeń, Nie robię w miedzi ze względu na utratę ciepła na rurach, brak możliwości współpracy układów z rurami miedzianymi ze zmiękczaczami solnymi. I wspomnianą przez Ciebie korozję, Używam też rur PP a jak wiesz to plastik wiec nie koroduje i sama w sobie rura stanowi bardzo dobrą izolację. Układy przewidziane do chłodzenia izolowane kauczukiem przez co nie korodują ze względu na punkt rosy. Normalnie "piątka" z marketingu. Plastik nie rdzewieje, nie trzeba go izolować i jest najtańszy. Ideał. I to mówi gość, który niemal każdemu wytyka, że w instalacjach daje złe zawory o małych przepływach, złe ciepłomierze itp. Rozumiem, że miedź która występuje w pompie to nie problem, bo instalacje napełniacie H2O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 06.09.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Jak głośna jest powietrzna pompa ciepła? Czy ten hałas jest słyszalny wewnątrz domu? Czy przeszkadza , gdy siedzi się na tarasie? Pytam o konkretną sytuację. Znajomy ma do remontu segment środkowy w stanie SSO. Z obliczeń w projekcie wychodzi mu całkiem niezły dom jeśli chodzi o zapotrzebowanie na ciepło. Rozważa powietrzną pompę ciepła. Tylko pytanie o głośność. Czy taką pompę można zamontować przy środkowym segmencie? Czy nie będzie przeszkadzać sąsiadom? Witam, powietrzne pompy ciepła nie są głośne, jeśli o to chodzi. Na stronie Niemieckiego Stowarzyszenia Pomp Ciepła (BWP), a więc starszego brata Polskiej Organizacji Rozwoju Technologii Pompa Ciepła (PORT PC), udostępniony został kalkulator hałasu generowanego przez pompy ciepła typu powietrze/woda. Strona jest responsywna, a więc można ją otworzyć na dowolnym urządzeniu wyposażonym w przeglądarkę internetową. Zawarty na stronie kalkulator pozwala na wybór modelu pompy ciepła spośród 35 zrzeszonych w stowarzyszeniu firm. Wynikiem wskazania modelu jest wyświetlenie informacji o: 1. mocy akustycznej zgodnie z wymogami ErP (a więc wartość identyczna z etykietą energetyczną) 2. mocy akustycznej maksymalnej 3. mocy akustycznej maksymalnej podczas, gdy aktywna jest funkcja nocnej redukcji Hałasu Miło mi poinformować, że wszystkie pompy ciepła firmy Viessmann spełniają warunki stawiane nisko- i średniotemperaturowym pompom ciepła. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 08.09.2016 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 przeczytać i zrozumieć to jest istotne, korozja to zjawisko elektryczne, występuje pomiędzy min. elementami z miedzi oraz ocynku. Jak przyjrzysz się to u mnie nie ma takich połączeń, Nie robię w miedzi ze względu na utratę ciepła na rurach, brak możliwości współpracy układów z rurami miedzianymi ze zmiękczaczami solnymi. I wspomnianą przez Ciebie korozję, Używam też rur PP a jak wiesz to plastik wiec nie koroduje i sama w sobie rura stanowi bardzo dobrą izolację. Układy przewidziane do chłodzenia izolowane kauczukiem przez co nie korodują ze względu na punkt rosy. Wszystkie widoczne elementy ocynkowane w twojej instalacji są bezpośrednio połączone z miedzią ( srubunek przy PC i rozdzielacze ) Wiec nie są odseparowane rurami z PP . A sam piszesz ,że powinny być odseparowanie. A o wiele proście jest przyznać rację i nie popełniać tego błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 31.10.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 (edytowane) Odświeże bo mam pytanie odnośnie hałasu wspołczesnych pomp powietrze -woda. Mam bardzo blisko okna sąsiada od mojego budynku i ściany gdzie moge zamontować jednostkę zewn pompy. Jej poziom hałasu to albo 50 albo 51 dBa w zależności od modelu który wybiorę. Czy taki poziom może powodować dyskomfort u sąsiada który mam balkon jakieś 4- 5m dalej ? Rozumiem że te dane katalogowe pompy są podane dla najwyższej mocy pracy wentylatora czyli najniższej temperatury na zewnątrz. Przy średnich temperaturach typu okolice zera halas bedzie nieco mniejszy?Wiadomo że pompa chodzi raczej w zimę i na balkonie sie nie siedzi no ale wiadomo... czy jest jakiś przepis prawny który moglby wymusić na mnie demontaż tej pompy ze względu na halas ? Budynek typu bliźniak. Sąsiada jeszcze nie znam więc nie wiem co to będzie za człowiek.Poza tym w projekcie miałem ogrzewanie gazem. Może ktoś sie przyczepić tej zmiany? np przy odbiorze budynku ? Edytowane 31 Października 2016 przez Pod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.11.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Moc hałasu zależy w dużej mierze od mocy PC.Najlepiej posłuchać w naturze .Warto też pomyśleć o sposobie montażu. Nawet gruntowa może być problemem bo wytwarza uciążliwe wibracje . Ostatnio miałem problem z gruntówką , bo sąsiadowi przeszkadzało burczenie .Okazało się ,że to była pralko suszarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 01.11.2016 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Witam, a ja zapytam o jednostkę wew.Przy mojej jednostce, niestety sypialnie mam "prawie pod kotłownia", dość spory hałas.Czy ktoś z Was ma/miał podobny problem.Oczywiscie jest to kwestia przyzwyczajenia ale może da sie jakoś wyciszyć jed. wew.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.11.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Witam, a ja zapytam o jednostkę wew. Przy mojej jednostce, niestety sypialnie mam "prawie pod kotłownia", dość spory hałas. Czy ktoś z Was ma/miał podobny problem.Oczywiscie jest to kwestia przyzwyczajenia ale może da sie jakoś wyciszyć jed. wew. pozdr Tam chodzi tylko pompka obiegowa i ją tylko słychać. Zmniejsz obroty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 01.11.2016 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Tam chodzi tylko pompka obiegowa i ją tylko słychać. Zmniejsz obroty Mam ustawiona wartość 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 01.11.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Poza tym w projekcie miałem ogrzewanie gazem. Może ktoś sie przyczepić tej zmiany? np przy odbiorze budynku ? Zależy od inspektoratu, niektóre się czepiają bardziej inne mniej a jeszcze inne w ogóle. Zawsze można zrobić projekt zamienny, lub kierownik może zatwierdzić jako nieistotną zmianę (choć nie wiem czy to będzie zmiana nieistotna). Przyłącz do gazu będziesz robił czy nie ? Bo jeśli rezygnujesz z gazu, to już nie będzie zmiana nieistotna, bo zmieni się plan zagospodarowania terenu i uzgodnienia na ZUD. Najlepiej pogadaj z kierownikiem budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 01.11.2016 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Co on uzgadnial w, jak to nazwałeś, zud? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts