Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Głośność powietrznej pompy ciepła?

ezg2014

Recommended Posts

Podstawą tego rozporządzenia jest Prawo Ochrony Środowiska. A to z kolei zawiera zapis:

"2a. Przepisów ustawy nie stosuje się także w zakresie hałasu powstającego w związku z powszechnym korzystaniem ze środowiska."

Witam ponownie !

Udało mi się doszukać niejasność, otóż:

Dz.U.2016.0.672 t.j. - Ustawa z dnia 27 kwietnia 2001 r. - Prawo ochrony środowiska

Tytuł I. Przepisy ogólne / Dział II. Definicje i zasady ogólne / Art. 4. Powszechne i zwykłe korzystanie ze środowiska

"Powszechne korzystanie ze środowiska przysługuje z mocy ustawy każdemu i obejmuje korzystanie ze środowiska, bez użycia instalacji, w celu zaspokojenia potrzeb osobistych oraz gospodarstwa domowego, w tym wypoczynku oraz uprawiania sportu, w zakresie:

1) wprowadzania do środowiska substancji lub energii;.."

Pompa ciepła sama w sobie nie jest instalacją, ale niewątpliwie jako urządzenie już w takiej instalacji występuje, dlatego moim zdaniem nie podlega pod powszechne korzystanie ze środowiska i w związku z tym normy dot. hałasu dalej obowiązują.

Pozdrawiam !

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Powietrzne pompy ciepła marki Buderus cechują się cichą praca, która zapewnia komfort użytkowania zarówno w dzień, jak i w nocy. W przypadku pomp ciepła Logatherm WPL AR marki Buderus, poziom ciśnienia akustycznego jest niższy jak 40 dB(A) mierzony z odległości 1m. Pompa automatycznie w trybie nocnym zmniejsza prędkość obrotowa wentylatora zmniejszając poziom ciśnienia akustycznego o 3 dB(A

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

• 2 years później...
Hellouł Kubson,

wróciłeś -już myślałem ,że się obraziłeś.

Fakt,jestem uczulony na scopy-sropy. Co do artykułu "panasowego" i informacji o najlepszych parametrach -to było w 2015 roku ,obecnie Panas w kategorii 6kW-12kW jest na 8 miejscu (po Boschu,Metro Therm i Volund-tych dwóch ostatnich kompletnie nie znam)

Teraz w rankingu tego duńskiego instytutu Panas jest na pierwszym miejscu w kategorii PC P/W 12kW-18kW i 15kW-21kW.

Warto to obserwować-zobaczymy czy będą się pojawiały wyższe COP (CO2 ?).

Tymczasem

bober, to skoro już się nauczyłeś na pamięć tej strony duńskiego instytutu, to może wiesz czemu żadna inna PC nawet nie zbliża się poziomem hałasu do panasa?

Poza tym co Wy sobie słyszycie przy zamkniętym czy uchylonym oknie są jeszcze przepisy. I wg kalkulatora panasa, aby je spełnić w nocy, wystarczy odsunąć T-CAPa 9kW tylko na 16m od ogrodzenia.

I nieistotne jest co arturek sądzi o tych przepisach i z pewnością zaraz się tym podzieli.

Edytowane przez agb

Szkoda, liczyłem na Ciebie. Może kubson będzie wiedział, on zdaje się wie wszystko.

W kwestii głośności to fristajla można uprawiać do momentu aż sąsiad zrobi badanie i każe Ci ten wiatrak sobie na biurko zabrać. Na lato w sam raz.

Edytowane przez finlandia
Błąd w pisowni

Szkoda, liczyłem na Ciebie. Może kulson będzie wiedział, on zdaje się wie wszystko.

W kwestii głośności to fristajla można uprawiać do momentu aż sąsiad zrobi badanie i każe Ci ten wiatrak sobie na biurko zabrać. Na lato w sam raz.

No popatrz- jacy niedomyślni ci sąsiedzi...

Od 7 lat Panas sprzedaje się jak ciepłe bułeczki i jeszcze nikt nie wpadł na pomysł „podpierniczenia” sąsiada za jego posiadanie...

PS

A jaką PC zgrzeszyłeś ? W stopce nie raczyłeś umieścić informacji, a szkoda...

Edytowane przez bobrow
Uzupełnienie

Tak sąsiedzi przy -10 śpią przy otwartym oknie a dodatkowo odszranianie trwa w nieskończoność. Posłuchajcie lepiej swoich lodówek zwłaszcza tych nofrost. To są dopiero żegoty i dodatkowo stoją w domu.

Co Cię obchodzi co sąsiad robi w nocy? Jak mu się, któregoś dnia przestanie podobać, to co mu postawiłeś, będziesz demontować.

No popatrz- jacy niedomyślni ci sąsiedzi...

Od 7 lat Panas sprzedaje się jak ciepłe bułeczki i jeszcze nikt nie wpadł na pomysł „podpierniczenia” sąsiada za jego posiadanie...

PS

A jaką PC zgrzeszyłeś ? W stopce nie raczyłeś umieścić informacji, a szkoda...

A musiałem jakąś zgrzeszyć? Czy bezkrytyczność wobec panasa musi automatycznie oznaczać, że mam PC innego producenta? Po prostu chciałbym wiedzieć skąd wynika różnica wobec innych producentów i dlaczego wygląda jakby panas przechwycił leżaki magazynowe silników od Messerschmittów i je zastosował u siebie :D

Nie wiem czy ktos ma PC przy plocie ? ;)

„Sound pressure” moze sie roznic zaleznie od lokalizacji montazu, otoczenia... i oczywiscie odleglosci do zrodla.

Z kazdym metrem spada.

A wartosci podane nie trudno spelnic.

Wiec bezsensowne szukanie problemu.

Przecież ja tych wartości nie biorę z kapelusza... ;) To jest z kalkulatora panasonica dla jednostki stojącej przy ścianie. A wymogi są takie

Natomiast na obszarze zabudowy jednorodzinnej, w tym tereny szpitali i domów opieki społecznej – hałas nie może przekraczać 50 dB w dzień i 40 dB w nocy.

Źródło

Ja nikogo nie chcę przekonywać, że Panasonic jest zły. Byłem ciekawy skąd ta różnica względem innych pomp. A słyszę tylko w kółko, że to nieprawda, że dach przeciekał. Szczególnie, że prawie nie padało. Skoro się nie dowiem, to nie ma co tego tematu dalej ciągnąć, bo jedyne czego potencjalny klient może się dowiedzieć, to żeby sobie lodówki z nofrostem posłuchał :rolleyes:

Edytowane przez agb

Witam

W moim starym T-Capie serii D w instrukcji serwisowej podano:

Sound power level 66

Sound pressure level 49

Odpowiada to temu com pisze wyżej Varme..

Na mojej ulicy są Toshiby, Zubadan i mój Panas. Nie dostrzegam znaczących różnic w generowanym przez nie hałasie.

Bobrow

Funkcja Quiet powoduje jedynie zmniejszenie prędkości wentylatorów, i co zatem idzie wydajność PC. W jakim stopniu - tego Panas w instrukcji serwisowej nie pisze.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Poziom mocy akustycznej jest, zatem wielkością charakterystyczną dla danego źródła dźwięku, ponieważ nie jest zależny od wielu czynników przykładowo takich jak: odległość od źródła dźwięku, absorpcji dźwięku przez materiały otaczające, itp. Na podstawie poziomu mocy akustycznej dokonuje się obliczeń wartości poziomu ciśnienia akustycznego dla określonej odległości od źródła dźwięku. W wielu wypadkach dokonuje się weryfikacji urządzeń kilku firm, porównując podawane wartości hałasu bez zwrócenia uwagi, w jakich wielkościach podawana są hałaśliwość urządzeń. Przykładowo producenci urządzeń chłodniczych i klimatyzacyjnych często podają wartości poziomów ciśnienia akustycznego w odległości 10m. W celu dokonania wiarygodnego porównania obu urządzeń należy opierać się tylko i wyłącznie na wartościach poziomu mocy akustycznej. Wartość poziomu mocy akustycznej wiodących producentów urządzeń chłodniczych i klimatyzacyjnych jest podawana jako jeden z podstawowych parametrów technicznych urządzeń w programie certyfikacji EUROVENT (jednostki niezależnej potwierdzającej wiarygodność podawanych przez producentów parametrów technicznych urządzeń)

Polecam cały artykuł

I chętnie się dowiem jak przy 68/69dB mocy akustycznej w odległości 1m od jednostki będzie 49-53dB ciśnienia?

I żeby nie tłuc w kółko tego samego, wynik z kalkulatora panasa:

K7ftM98.png

Wiersze 1 i 9.

Żeby nie tłuc w kółko; poszukaj poziom mocy akustycznej dla mercedesa (dla niewtajemniczonych Mitsubishi), Toshiby czy innych podobnych.

Jak wcześniej pisałem, Panas nie odbiega od jemu podobnych. Nie dotyczy to niektórych niemieckich czy skandynawskich "mercedesów", gdzie znacznym kosztem wyciszono obudowy, co zresztą z dumą podkreśla się w folderach reklamowych.

Wyciszenie, nie tylko w PC niestety kosztuje.

Pozdrawiam

Pratchawiec

To jest najważniejsze, Obiektywna opinia użytkownika.

.

A ta jest zapewne subiektywna:

Na mojej ulicy są Toshiby, Zubadan i mój Panas. Nie dostrzegam znaczących różnic w generowanym przez nie hałasie

:lol:

Zamiast spierać się o wartości trudno mierzalne, może warto zapytać, czy ktoś miał problem z sąsiadem - nasłaną kontrolę z sonometrem, która mierzyła poziom ciśnienia akustycznego, czy ktoś musiał przenosić jednostkę zewnętrzną z uwagi na generowany sąsiedztwu hałas ?

Jeśli nie, to po co rozkminiać temat i to w temacie poświęconemu trwałości sprężarek ?

Edytowane przez fotohobby