Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekipa budowlana z polecenia kierownika budowy ?

dembik

Recommended Posts

Witam ,czy warto zatrudnić ekipę z polecenia kierownika budowy ,czy lepiej unikać takich połączeń? Kierownik budowy uważa że współpracowal z ekipą kilka razy i że są rzetelni,solidni i nie musi martwi sie o to że będą problemy podczas budowy. A z drugiej strony słyszałem że przy takich połaczeniach mogą być oszustwa i kombinacje .

Najgorzej jest, jeśli kierownik i ekipa to jedna firma.

Np szef ekipy ma uprawnienia i jest kierownikiem budowy, którą obsługują jego ludzie.

Polecenie to nic zdrożnego - mój kierownik zaproponował mi dwie ekipy, jedna miała zajęty termin, ale druga wygrała casting i byłem z niej bardzo zadowolony.

Ja odradzam, pomny nie tyle doświadczeń swoich, ale osób, które znam i które budowały. Zależność między kierownikiem budowy a wykonawcą z założenia jest trochę "patologiczna" i zaprzecza funkcji jaką spełnia kierownik. On ma być rzecznikiem interesu inwestora - i tylko jego. W momencie, gdy w grę wchodzą jakieś relacje między wykonawcą a kierownikiem może się okazać, że obie strony kryją nawzajem swoje wpadki (zwykle kierownik kryje wpadki wykonawcy), a wszystko dzieje się nad głową właściciela domu. Oczywiście nie przeczę, że w pewnych sytuacjach ten scenariusz może się nie sprawdzić, ale jednak jakiś zgrzyt w takim układzie jest...

Ja odradzam, pomny nie tyle doświadczeń swoich, ale osób, które znam i które budowały. Zależność między kierownikiem budowy a wykonawcą z założenia jest trochę "patologiczna" i zaprzecza funkcji jaką spełnia kierownik. On ma być rzecznikiem interesu inwestora - i tylko jego. W momencie, gdy w grę wchodzą jakieś relacje między wykonawcą a kierownikiem może się okazać, że obie strony kryją nawzajem swoje wpadki (zwykle kierownik kryje wpadki wykonawcy), a wszystko dzieje się nad głową właściciela domu. Oczywiście nie przeczę, że w pewnych sytuacjach ten scenariusz może się nie sprawdzić, ale jednak jakiś zgrzyt w takim układzie jest...

Bzdury piszesz, kierownik budowy jest odpowiedzialny za proces budowlany i za zgodność tego co powstaje z projektem. "Rzecznikiem" jak to nazwałeś inwestora może być inspektor nadzoru inwestorskiego, łączenie funkcji inspektora i kierownika w jednej osobie jest prawnie zabronione.

No i teraz jestem w kropce troche... Rozumiem kierownika ze woli odebrac budowe od sprawdzonej firmy, no a z drugiej strony faktycznie moze to byc jakis uklad między nimi..

Układ ze będzie tuszował ich błędy ? Podpisując to co robi swoim nazwiskiem i uprawnieniami? Mało prawdopodobne.

Najgorzej jest, jeśli kierownik i ekipa to jedna firma.

Np szef ekipy ma uprawnienia i jest kierownikiem budowy, którą obsługują jego ludzie.

Polecenie to nic zdrożnego - mój kierownik zaproponował mi dwie ekipy, jedna miała zajęty termin, ale druga wygrała casting i byłem z niej bardzo zadowolony.

U mnie byl kierownik i majster -murarz w jednej osobie i to dawal gwarancję ze dom został zbudowany zgodnie z projektem(solidnie)....

Gorzej byłoby, jakby ekipa polecała kierownika :)

Kierownik chce mieć spokój.

Spokój - to obiekt, która wykonywany jest zgodnie z projektem i sztuką budowlaną.

Gdzie nie trzeba bedzie poprawiać zbrojenia, gdzie po ściągnięciu szalunków nie zaskoczą niemile szczeliny i pęknięcia itp, itd

Dlatego poleca ludzi, którzy nie przysporzą mu problemów,