dembik 04.09.2016 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Witam ,czy warto zatrudnić ekipę z polecenia kierownika budowy ,czy lepiej unikać takich połączeń? Kierownik budowy uważa że współpracowal z ekipą kilka razy i że są rzetelni,solidni i nie musi martwi sie o to że będą problemy podczas budowy. A z drugiej strony słyszałem że przy takich połaczeniach mogą być oszustwa i kombinacje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.09.2016 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Najgorzej jest, jeśli kierownik i ekipa to jedna firma.Np szef ekipy ma uprawnienia i jest kierownikiem budowy, którą obsługują jego ludzie. Polecenie to nic zdrożnego - mój kierownik zaproponował mi dwie ekipy, jedna miała zajęty termin, ale druga wygrała casting i byłem z niej bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembik 04.09.2016 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 W moim przypadku ekipa budowlana i kierownik budowy to dwie rózne firmy. Ja też jakoś nie widzę w tym nic złego, ale znajomy trochę mnie nastraszył, że taki układ nic dobrego nie wróży. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
takiWaćpan 04.09.2016 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Ja odradzam, pomny nie tyle doświadczeń swoich, ale osób, które znam i które budowały. Zależność między kierownikiem budowy a wykonawcą z założenia jest trochę "patologiczna" i zaprzecza funkcji jaką spełnia kierownik. On ma być rzecznikiem interesu inwestora - i tylko jego. W momencie, gdy w grę wchodzą jakieś relacje między wykonawcą a kierownikiem może się okazać, że obie strony kryją nawzajem swoje wpadki (zwykle kierownik kryje wpadki wykonawcy), a wszystko dzieje się nad głową właściciela domu. Oczywiście nie przeczę, że w pewnych sytuacjach ten scenariusz może się nie sprawdzić, ale jednak jakiś zgrzyt w takim układzie jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEMCIA 04.09.2016 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Nie bierz ekipy którą poleca kierownik budowy....na 99% mają między sobą jakiś układ...Twoim kosztem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembik 04.09.2016 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 No i teraz jestem w kropce troche... Rozumiem kierownika ze woli odebrac budowe od sprawdzonej firmy, no a z drugiej strony faktycznie moze to byc jakis uklad między nimi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.09.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Ja odradzam, pomny nie tyle doświadczeń swoich, ale osób, które znam i które budowały. Zależność między kierownikiem budowy a wykonawcą z założenia jest trochę "patologiczna" i zaprzecza funkcji jaką spełnia kierownik. On ma być rzecznikiem interesu inwestora - i tylko jego. W momencie, gdy w grę wchodzą jakieś relacje między wykonawcą a kierownikiem może się okazać, że obie strony kryją nawzajem swoje wpadki (zwykle kierownik kryje wpadki wykonawcy), a wszystko dzieje się nad głową właściciela domu. Oczywiście nie przeczę, że w pewnych sytuacjach ten scenariusz może się nie sprawdzić, ale jednak jakiś zgrzyt w takim układzie jest... Bzdury piszesz, kierownik budowy jest odpowiedzialny za proces budowlany i za zgodność tego co powstaje z projektem. "Rzecznikiem" jak to nazwałeś inwestora może być inspektor nadzoru inwestorskiego, łączenie funkcji inspektora i kierownika w jednej osobie jest prawnie zabronione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.09.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 No i teraz jestem w kropce troche... Rozumiem kierownika ze woli odebrac budowe od sprawdzonej firmy, no a z drugiej strony faktycznie moze to byc jakis uklad między nimi.. Układ ze będzie tuszował ich błędy ? Podpisując to co robi swoim nazwiskiem i uprawnieniami? Mało prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 05.09.2016 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Najgorzej jest, jeśli kierownik i ekipa to jedna firma. Np szef ekipy ma uprawnienia i jest kierownikiem budowy, którą obsługują jego ludzie. Polecenie to nic zdrożnego - mój kierownik zaproponował mi dwie ekipy, jedna miała zajęty termin, ale druga wygrała casting i byłem z niej bardzo zadowolony. U mnie byl kierownik i majster -murarz w jednej osobie i to dawal gwarancję ze dom został zbudowany zgodnie z projektem(solidnie).... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembik 05.09.2016 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 (edytowane) Mysle ze wszystko zależy od uczciwości kierownika budowy... Edytowane 5 Września 2016 przez dembik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.09.2016 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Gorzej byłoby, jakby ekipa polecała kierownika Kierownik chce mieć spokój. Spokój - to obiekt, która wykonywany jest zgodnie z projektem i sztuką budowlaną. Gdzie nie trzeba bedzie poprawiać zbrojenia, gdzie po ściągnięciu szalunków nie zaskoczą niemile szczeliny i pęknięcia itp, itd Dlatego poleca ludzi, którzy nie przysporzą mu problemów, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.09.2016 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Mysle ze wszystko zależy od uczciwość kierownika budowy... I to jest sedno sprawy. Nie brałbym, ani nie przekreślał ekipy tylko dlatego, że kierownik ją polecił. Najlepiej z nimi porozmawiać i zobaczyć inne ich budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.09.2016 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 A mój kierownik odmówił polecania jakiejkolwiek ekipy, pomimo tego, ze w okolicy miał styczność z bardzo duza ilością ekip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts