marcinie 04.09.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Witajcie, Zdecydowałem się na kupno połowy bliźniaka na obrzeżach Wrocławia (stan deweloperski, 140 m2 z dużym garażem, 114 m2 pow. użytkowej). Budowa jest trochę opóźniona (o 2 mies.), wg słów dewelopera i patrząc na zakres prac powinna skończyć się za ok miesiąc. Prośba o weryfikację, czy Waszym zdaniem kolejność prowadzonych prac wykończeniowych będzie prawidłowa: 1. Parapety wewnętrzne 2. Podwieszane sufity (co najpierw: podwieszane sufity czy gładzie? – podwieszane są tylko w kuchni, uzupełniają linię mebli i ukrywają rury z gazem, który przechodzi przez kuchnię do pieca na piętrze) 3. Gładzie 4. Płytki + armatura łazienek A) Montaż kominka, następnie płytki wokół kominka (podłoga pod kominkiem będzie obudowana płytkami (wąski pas), pozostała część salonu będzie w panelach. Co powinno być zrobione najpierw – kominek z obudową czy ta linia płytek? Logiczne wydaje się, że kominek, bo po założeniu obudowy widać dopiero gdzie będzie się kończył kominek. Mam rację?) 5. Klimatyzator salon (firma montująca proponuje przed malowaniem, trochę to dziwne dla mnie, bo jak domalować wtedy dokładnie miejsce przy konturach klimatyzatora…?) 6. Malowanie (radzicie zrobić przed zakładaniem drzwi, panelów schodów, czy po?) 7. Drzwi wewnętrzne 8. Panele i schody (pytanie co najpierw?), listwy przypodłogowe 9. Biały montaż 10. Karnisze 11. Meble (w tym kuchnia, AGD), Coś pominąłem? Jakieś dodatkowe wskazówki (wiem, że drzwi, meble kuchenne, schody trzeba zamawiać z wyprzedzeniem): Dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 09.09.2016 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 Szanowny Panie, opisana przez Pana kolejność poszczególnych prac wydaje się być poprawna. W przypadku sufitów podwieszanych (rozumiem, że są to sufity wymagające tynkowania), lepiej najpierw je zamontować, a potem przystąpić do aplikacji gładzi. Jeśli chodzi o kominek i panele, dobrym rozwiązaniem będzie najpierw położenie płytek wokół kominka, a potem paneli. Montaż klimatyzatora należy wykonać po malowaniu – przy zamontowanych urządzeniach będzie problem z dokładnym pomalowaniem powierzchni. Malowanie można wykonać po zamocowaniu drzwi i schodów – trzeba będzie tylko zabezpieczyć te elementy przed pochlapaniem farbą. Panele i schody – rozumiem, że chodzi o panele podłogowe? Zależy, jakie to będą schody – jeśli murowane to należy je wykonać wcześniej, w przypadku konstrukcji drewnianych czy metalowych, można je montować po ułożeniu paneli. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinie 18.09.2016 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Dziękuję za odpowiedź i wszystkie rady. Co do paneli - oczywiście chodziło o panele podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts