Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Maksymalna odległość szamba od budynku.

peter 7474

Recommended Posts

Witam ,

Jak możliwie najdalej mogę odsunąć szambo od budynku żeby nie mieć problemów z eksploatacją. Działka o nachyleniu ok 10%.

pozdrawiam

pp

Spadek rury przylaczeniowej Cie limituje. Odleglosc od granic dzialki, domu, studni. Jak to wszystko umozliwia budowe 100m od dzialki to prosze bardzo.

Na działce ani w jej pobliżu nie znajduje się żadna studnia ,nie mam tez ograniczeń jeżeli chodzi o przepisy,chcę mięć zbiornik (szambo ,oczyszczalnia) jak najdalej od domu, powiedzmy ok 50 m.Działka o nachyleniu ok.10% więc spadek jest tylko obawiam się że za duży i mogą przez to być kłopoty z dotarciem gęstej zawartości;) do zbiornika.

Na działce ani w jej pobliżu nie znajduje się żadna studnia ,nie mam tez ograniczeń jeżeli chodzi o przepisy,chcę mięć zbiornik (szambo ,oczyszczalnia) jak najdalej od domu, powiedzmy ok 50 m.Działka o nachyleniu ok.10% więc spadek jest tylko obawiam się że za duży i mogą przez to być kłopoty z dotarciem gęstej zawartości;) do zbiornika.

Jesli spadek jest za duzy to się układa rure z mniejszym, poprawnym spadkiem, robiac po drodze studzienki. Wlot do studzienki jest solidnie wyzej niz wylot.

Wielkie dzięki,będę zgłębiał temat, ważne że jest szansa odsunięcia się z szambem jak najdalej od domu,Próbowałem coś wygooglować ale powiem że ciężko coś znaleźć ,przeważnie cytowane są przepisy o minimalnych odstępach zbiornika od ścian, granic itd.Rodzimi spece od kanalizy to różnie mówią stąd moje pytanie tutaj.Może jeszcze ktoś dokładniej coś napisze jak wykonać taki długi przyłącz do zbiornika.

pozdrawiam

pp

Może jeszcze ktoś dokładniej coś napisze jak wykonać taki długi przyłącz do zbiornika.

pozdrawiam

pp

Jak będziesz szukał pod hasłem "przyłącze", to dostaniesz mylące wyniki. Musisz zastosować ogólne zasady prowadzenia kanlizacji grawitacyjnej, bo w końcu "przyłącze" jest tylko jego końcowym odcinkiem.

W sprzyjających warunkach terenowych prowadzi się ścieki grawitacyjnie kilometrami.