peter 7474 04.09.2016 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Witam ,Jak możliwie najdalej mogę odsunąć szambo od budynku żeby nie mieć problemów z eksploatacją. Działka o nachyleniu ok 10%.pozdrawiam pp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 04.09.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Witam , Jak możliwie najdalej mogę odsunąć szambo od budynku żeby nie mieć problemów z eksploatacją. Odległość dowolna, ale pamiętaj o szambiarce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 05.09.2016 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Witam , Jak możliwie najdalej mogę odsunąć szambo od budynku żeby nie mieć problemów z eksploatacją. Działka o nachyleniu ok 10%. pozdrawiam pp Spadek rury przylaczeniowej Cie limituje. Odleglosc od granic dzialki, domu, studni. Jak to wszystko umozliwia budowe 100m od dzialki to prosze bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter 7474 06.09.2016 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Na działce ani w jej pobliżu nie znajduje się żadna studnia ,nie mam tez ograniczeń jeżeli chodzi o przepisy,chcę mięć zbiornik (szambo ,oczyszczalnia) jak najdalej od domu, powiedzmy ok 50 m.Działka o nachyleniu ok.10% więc spadek jest tylko obawiam się że za duży i mogą przez to być kłopoty z dotarciem gęstej zawartości;) do zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.09.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Na działce ani w jej pobliżu nie znajduje się żadna studnia ,nie mam tez ograniczeń jeżeli chodzi o przepisy,chcę mięć zbiornik (szambo ,oczyszczalnia) jak najdalej od domu, powiedzmy ok 50 m.Działka o nachyleniu ok.10% więc spadek jest tylko obawiam się że za duży i mogą przez to być kłopoty z dotarciem gęstej zawartości;) do zbiornika. Jesli spadek jest za duzy to się układa rure z mniejszym, poprawnym spadkiem, robiac po drodze studzienki. Wlot do studzienki jest solidnie wyzej niz wylot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter 7474 06.09.2016 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Wielkie dzięki,będę zgłębiał temat, ważne że jest szansa odsunięcia się z szambem jak najdalej od domu,Próbowałem coś wygooglować ale powiem że ciężko coś znaleźć ,przeważnie cytowane są przepisy o minimalnych odstępach zbiornika od ścian, granic itd.Rodzimi spece od kanalizy to różnie mówią stąd moje pytanie tutaj.Może jeszcze ktoś dokładniej coś napisze jak wykonać taki długi przyłącz do zbiornika.pozdrawiampp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 07.09.2016 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Może jeszcze ktoś dokładniej coś napisze jak wykonać taki długi przyłącz do zbiornika. pozdrawiam pp Jak będziesz szukał pod hasłem "przyłącze", to dostaniesz mylące wyniki. Musisz zastosować ogólne zasady prowadzenia kanlizacji grawitacyjnej, bo w końcu "przyłącze" jest tylko jego końcowym odcinkiem. W sprzyjających warunkach terenowych prowadzi się ścieki grawitacyjnie kilometrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 07.09.2016 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Maksymalna odległość szamba od budynku : dowolnie ( na ile zagospodarowanie pozwala )Minimalna : 5m od budynku, 2m od gr. działki ( dla zabudowy jednorodzinnej i pojemności zbiornika do 10m3 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiwa 07.09.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Musisz dać spadek na przyłaczu do szamba min.1,5% dla rury fi 160,a max 15%. Jeśli masz nachylenie 10%, to możesz kłaść rurę z takim spadkiem równolegle do terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter 7474 08.09.2016 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 wiwa, dzięki za odpowiedź właśnie takiej szukałem . Może być 50m ze spadkiem nie większym jak 15%,a co ile studzienka rewizyjna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts