Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Impregnacja kominów z cegły klinkierowej Wienenberger

Recommended Posts

Witam,

czy ktoś impregnował cegłę klinkierową preparatem do impregnacji Reno Klinkier ?

Wczoraj rano po oczyszczeniu kominów z kurzu i innych zabrudzeń pomalowałem pędzlem owe kominy, wszystko wyglądało elegancko, ale kiedy po południu zobaczyłem to się porobiły takie jakieś dziwne plamy, jakby w jednym miejscu wyschło a w innym nie.

Proszę o rady ;)

Podłączę się. Myśmy zakupili jakiś silikonowy, jeszcze nie użyty (w trakcie budowy) :) Mamy klinkier "Matrix". Dzisiaj KierBud stwierdził, że fuga musi być niemiecka, inaczej będą problemy z przemakaniem :o A majster nie dawał spec. fugi, tylko zaprawę do klinkieru i nią fugował. O co mogło chodzić naszemu KierBudowi?

• 2 weeks później...
Ściema. Przecież na komin i tak powinna iść cegła pełna albo 7-szczelinowa, a taką cegłę jest trudno przemoczyć. Z cegieł dziurawek absolutnie się nie powinno wznosić kominów, bo wtedy rzeczywiście może on przemakać. Do Terci zaleca się po prostu spoinę z trasem, żeby nie robiły się wykwity. Może być ich firmowa, może być inna. U mnie na budowie część roboty była robiona zaprawą Terca, część jakimś no-name (też z trasem) i ja szczególnej różnicy nie widzę. Może zobaczę za parę lat, ale póki co minął trochę ponad rok i spoiny wyglądają bardzo dobrze.

Cegła niemiecka, zaprawa musi być pod cegłę, czyli robiona w Niemczech. Mamy nieco inne normy na nasiąkliwość i tak dalej. Czyniące różnicę, przez duże R. Fakt że zaprawa jest z trasem może nic ni znaczyć bo wystarczy dodać 2 proc trasu (czyli SiO2) by o tym móc pisać. Nb rolę trasu spełnia obecnie cement, a ten używany do tańszych zapraw bazuje na najtańszych cementowych paściach...