adic9009 04.09.2016 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Witam, czy ktoś impregnował cegłę klinkierową preparatem do impregnacji Reno Klinkier ? Wczoraj rano po oczyszczeniu kominów z kurzu i innych zabrudzeń pomalowałem pędzlem owe kominy, wszystko wyglądało elegancko, ale kiedy po południu zobaczyłem to się porobiły takie jakieś dziwne plamy, jakby w jednym miejscu wyschło a w innym nie. Proszę o rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonex 08.09.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Podłączę się. Myśmy zakupili jakiś silikonowy, jeszcze nie użyty (w trakcie budowy) Mamy klinkier "Matrix". Dzisiaj KierBud stwierdził, że fuga musi być niemiecka, inaczej będą problemy z przemakaniem A majster nie dawał spec. fugi, tylko zaprawę do klinkieru i nią fugował. O co mogło chodzić naszemu KierBudowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_knap 21.09.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Ściema. Przecież na komin i tak powinna iść cegła pełna albo 7-szczelinowa, a taką cegłę jest trudno przemoczyć. Z cegieł dziurawek absolutnie się nie powinno wznosić kominów, bo wtedy rzeczywiście może on przemakać. Do Terci zaleca się po prostu spoinę z trasem, żeby nie robiły się wykwity. Może być ich firmowa, może być inna. U mnie na budowie część roboty była robiona zaprawą Terca, część jakimś no-name (też z trasem) i ja szczególnej różnicy nie widzę. Może zobaczę za parę lat, ale póki co minął trochę ponad rok i spoiny wyglądają bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 22.09.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Cegła niemiecka, zaprawa musi być pod cegłę, czyli robiona w Niemczech. Mamy nieco inne normy na nasiąkliwość i tak dalej. Czyniące różnicę, przez duże R. Fakt że zaprawa jest z trasem może nic ni znaczyć bo wystarczy dodać 2 proc trasu (czyli SiO2) by o tym móc pisać. Nb rolę trasu spełnia obecnie cement, a ten używany do tańszych zapraw bazuje na najtańszych cementowych paściach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts