zenek777 04.09.2016 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Proszę o poradę.W Projekcie mam zaprojektowane ogrzewanie grzejnikowe z 3 obwodami podłogówki(łazienki i kuchnia), jednak chciałbym w całym domu zamontować ogrzewanie podłogowe. Wg projektu zapotrzebowanie piętra wynosi 4,9 kW a parteru 5,3 kW. W projekcie od pieca odejście jest rurą CU28 po czym przed rozdzielaczem redukuje się na CU 22 i na górę odchodzi CU18. Ze względu że instalację mam zamiar robić sam chciałbym zamiast rur miedzianych zrobić piony w zgrzewanym pp. Jakie średnice rur powinienem zastosować. Planowałem po lekturze wielu postów rury ze względu na nieduża odległość od kotła do rozdzielacza, zastosować rury PN20 fi 32 po odejściu od pieca i przed rozdzielaczem rozdzielić je na fi25 i dojść nimi do rozdzielaczy. Zastanawiam się czy to nie za małe przekroję będą bo jednak te rury mają w środku odpowiednio fi32 - 21,2mm fi 25 - 16,6 mm. Początkowo chciałem dać rure fi 40 na wyjściu od pieca i fi 32 po rozdzieleniu ale nie chce też przesadzać. Czy przy podłogówce rury mogą mieć mniejsze przekroje ze względu na niższą temperaturę wody w rozdzielaczu. Temp wody na wyjściu z pieca będzie w granicach 65C (piec na pelet) Dlatego prosiłbym o poradę bardziej doświadczonych użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 04.09.2016 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Bardzo dobry pomysł z podłogówką w całym domu. Nie powinno się używać rur z PP w instalacjach CO (przepuszczają tlen do wody w rurach). Na 10kW mocy to bym zaczął od miedzi 35mm i dopiero dalej 28mm na górę (parametry ogrzewania Q=10000W, Tz = 45C, Tp = 40C, dT = 5K). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenek777 04.09.2016 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Rury PP byłyby wtkorzystane tylko w pionach. Odejścia od pieca będą w miedzi. Reszta Pex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.09.2016 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Bardzo dobry pomysł z podłogówką w całym domu. Nie powinno się używać rur z PP w instalacjach CO (przepuszczają tlen do wody w rurach). Na 10kW mocy to bym zaczął od miedzi 35mm i dopiero dalej 28mm na górę (parametry ogrzewania Q=10000W, Tz = 45C, Tp = 40C, dT = 5K). Do podłogówki Tz=45 oC, czy aby nie za duzo?, piekarnik z domu robic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 06.09.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Rury PP byłyby wtkorzystane tylko w pionach. Odejścia od pieca będą w miedzi. Reszta Pex. Nie wolno. PP możesz używać do woli przy wodzie. Chyba, że używasz PP z wkładką alu nieperforowaną. Do podłogówki Tz=45 oC, czy aby nie za duzo?, piekarnik z domu robic? Przy -30°C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.09.2016 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Przy -30°C A kto liczy do -30 oC???, ale dlaczego sie ograniczac, ustawmy na 50 oC będzie do -35 oC, w sam raz na globalne oziębienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 07.09.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Oj tam oj tam... a może pętle mają rozstaw 30cm. Nieważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 07.09.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Sam możesz to sprawdzić, tu masz kalkulator:http://pl.kan-therm.com/calculators/opory.html Moim zdaniem za piecem 40 mm, do rozdzielaczy 32 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 07.09.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Sam możesz to sprawdzić, tu masz kalkulator:http://pl.kan-therm.com/calculators/opory.html Moim zdaniem za piecem 40 mm, do rozdzielaczy 32 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenek777 12.09.2016 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 A dlaczego nie wolno? Producent (KAN) podaje że rury pn 16 i pn20 mogą być użyte w instalacjach COA czy rury Stabi glass do tego się nadają? Czy koniecznie muszą być z wkładką aluminiową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 13.09.2016 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 A dlaczego nie wolno? Producent (KAN) podaje że rury pn 16 i pn20 mogą być użyte w instalacjach CO A czy rury Stabi glass do tego się nadają? Czy koniecznie muszą być z wkładką aluminiową? Dla instalacji grzewczej można zastosować rury jednorodne PN20, Stabi Al PN16 i PN20 oraz Stabi Glass PN16 i PN20. Co prawda, rury PP jednorodne, stabilizowane wkładką perforowaną jak i wzmacniane włóknem nie są w 100% szczelne dyfuzyjnie, nie mniej jednak w praktyce odczucie skutków z tym związanych jest znikome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 13.09.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Mogą być użyte w instalacjach CO, nawet są instalacje w układzie otwartym. Tyle tylko, że wymagania dotyczące wody stawiają producenci grzejników (często dają 10 lat gwarancji) i kotłów. Zresztą polecam kontakt z działem technicznym w firmie KAN czy ew. telefon do któregoś z producentów grzejników.Rura StabiGlass również nie mają szczelnej bariery dla tlenu. Szczelną barierę z rur typu PP mają jedynie rury z wkładką nieperforowaną np. Wavin Ekoplastik THERM. Ja Ci napisałem jak to zrobić dobrze, Ty zrobisz jak będziesz uważał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenek777 16.09.2016 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Mogą być użyte w instalacjach CO, nawet są instalacje w układzie otwartym. Tyle tylko, że wymagania dotyczące wody stawiają producenci grzejników (często dają 10 lat gwarancji) i kotłów. . Grzejników nie będę miał będzie sama podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenek777 04.10.2016 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Czy przy podłogówce w całym domu przenikanie tlenu do instalacji na krótkim odcinku (ok 10 m łącznie) rury PP stabi glass będzie w ogóle zauważalna? Przy rozdzielaczach będą odpowietrzniki automatyczne, więc ewentualny tlen który się przedostanie powinien być wydalony z instalacji. Czy może to mieć oprócz tego jakieś negatywne skutki na same rury lub ewentualnie rozdzielacze. Bo nic innego w instalacji nie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 04.10.2016 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Nic nie będzie, rury PP Glass do zasilenia rozdzielaczy OP spokojnie możesz zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emgielka 05.10.2016 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 To ja mam ciekawsze pytanie i się podepnę. Podobnie jak kolega planuje wymianę ogrzewania na dole na podłogówkę, coś jak system http://www.immergas.com.pl/Produkty,4811/SYSTEMY_INSTALACYJNE_OGRZEWANIE_PODLOGOWE. Myślałem też o robieniu góry domu ale znajomi mówią mi, że na górze lepiej zostawić grzejniki. Moje pytanie, czy jest mi ktoś w stanie w miarę łopatologicznie wytłumaczyć dlaczego tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 05.10.2016 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 (edytowane) To ja mam ciekawsze pytanie i się podepnę. Podobnie jak kolega planuje wymianę ogrzewania na dole na podłogówkę, coś jak system http://www.immergas.com.pl/Produkty,4811/SYSTEMY_INSTALACYJNE_OGRZEWANIE_PODLOGOWE. Myślałem też o robieniu góry domu ale znajomi mówią mi, że na górze lepiej zostawić grzejniki. Moje pytanie, czy jest mi ktoś w stanie w miarę łopatologicznie wytłumaczyć dlaczego tak? To niech tobie ci znajomi uargumentują dlaczego tak źle Ci życzą. Rób wszędzie podłogowe i nie słuchaj głupot. W nowych ciepłych domach i tak bez otwierania okien, nie ma szans na szybkie obniżanie temperatury w pomieszczeniach (nie chodzi tu o wietrzenie pomieszczeń, bo to się robi krótkotrwale i intensywnie). Jeśli pojawi się z ich strony argument o unoszącym kurzu, to wytłumacz, że nie ma na to szans, bo grzana podłoga ma 2-3*C wyższą temp. niż temp. pomieszczenia, więc jeśli chodzi o ruch powietrza unoszący kurz, to już szybciej przy gorących grzejnikach. Jeśli na górze masz sypialnie i wolisz chłodniej w nocy, to tez nie ma problemu z utrzymaniem niższych temperatur. Wszystko można załatwić przepływami lub sterownikiem / sterownikami. Grzejniki potrzebują wyższych temp.zasilania, a to ma znaczny wpływ na zużycie nośnika energii. Jeszcze tylko wspomnę, że łączenie podłogówki i grzejników, komplikuje i podraża układ grzewczy Edytowane 5 Października 2016 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 05.10.2016 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Dlaczego tak to niech znajomi wytłumaczą , bo mnie też ciężko było znaleźć powód dla którego miałbym montować grzejniki na poddaszu. Po co mieszać dwa różne typy ogrzewania i komplikować sprawę. Na dole masz dużej powierzchni płytę grzejną z duża bezwładnością a na górze aluminiowe płytki z nikłą bezwładnością przez co jeszcze trudniej ustabilizować temperaturę w domu. Może ktoś inny wymyśli jakiś powód żeby na piętrze/poddaszu montować tradycyjne grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenek777 05.10.2016 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 A czy w garażu również macie zrobioną podłogówkę? I czy w łazienkach macie zrobioną wyłącznie podłogówkę czy również dane grzejniki drabinkowe? Pytanie do osób które w całym domu posiadają OP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.10.2016 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 A czy w garażu również macie zrobioną podłogówkę? I czy w łazienkach macie zrobioną wyłącznie podłogówkę czy również dane grzejniki drabinkowe? Pytanie do osób które w całym domu posiadają OP. Ani jednego grzejnika ściennego nie posiadam,nawet drabinki w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts