pytlakos 04.09.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Cześć, szukając rozwiązania jak zamontować okno z prowadnicą rolety, żeby róg muru nie pozostawał praktycznie nie ocieplony wpadł mi do głowy taki pomysł jak na rysunku poniżej. Ściany nie są jeszcze wymurowane, więc mogę tak zrobić. Chciałbym poddać ten pomysł Waszej ocenie. Opisując w skrócie koncepcja polega na tym, żeby mur przy oknie był zrobiony z cegły 12 cm (cała ściana 24 cm BK), a od strony zewnętrznej pozostałe 12 cm uzupełnić styrodurem. Zalety są takie, że okno ma dobre podparcie na całej szerokości, bo stoi na murze, z boków jest praktycznie jak montaż w ociepleniu, można je chyba bez problemu przymocować kotwami do muru. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.09.2016 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 .. Zalety są takie, że okno ma dobre podparcie na całej szerokości, bo stoi na murze, z boków jest praktycznie jak montaż w ociepleniu, można je chyba bez problemu przymocować kotwami do muru. Co o tym myślicie? . Kotwami, ale do montażu w warstwie ocieplenia. Przy zwykłych kotwach nie masz możliwości powypierania okna w narożnikach *wg zaleceń ogólnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytlakos 05.09.2016 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Przy zwykłych kotwach nie masz możliwości powypierania okna w narożnikach *wg zaleceń ogólnych Chodzi o to, że takie kotwy mają blokować ruch nie tylko w kierunku między środkiem domu, a dworem, ale także na boki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 05.09.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 tak. o to właśnie chodzi - przy montażu w murze funkcję tę przejmują klocki dystansowe w montażu w ociepleniu rolę spełniają specjalne kotwy dedykowane do montażu w ociepleniu - zupełnie inne niż przy montażu w licu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 06.09.2016 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Skoro jesteś świadomy problemu to polecam zastosować poszerzenia zamiast kombinacji ze styrodurem i kotwami statycznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytlakos 06.09.2016 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Te poszerzenia wychodzą jednak dosyć drogo, dodatkowo ponad 2 tys zł, więc nie wiem czy jest sens. A pomysł opisany powyżej jest wart 10% tego, a możliwe, że materiału zostanie z ocieplenia fundamentu. Nie wiem tylko, czy jakiś dodatkowy koszt związany z montażem by doszedł. No i mój pomysł jest chyba cieplejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 06.09.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Twój pomysl pozbawia Cie jakiejkolwiek gwarancji z uwagi na karygodny blad montazowy. Albo po obwodzie poszerzenia zamontowane z glowa albo kotwy do montazu w warstwie ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytlakos 06.09.2016 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 A gdzie tu jest karygodny błąd?? Jeśli mówicie, że w takiej sytuacji zamiast zwykłych kotew z boku powinny być takie do montażu w warstwie ocieplenia to ok, własnie o takie uwagi mi chodziło, dzięki . Nie upieram się, a nawet jakoś szczególnie nie zakładałem jakie to powinny być kotwy. Muszę jeszcze rozważyć czy nie będzie z tym za dużo kombinowania... no i co murarz na to powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.09.2016 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Twój pomysl pozbawia Cie jakiejkolwiek gwarancji z uwagi na karygodny blad montazowy. Albo po obwodzie poszerzenia zamontowane z glowa albo kotwy do montazu w warstwie ocieplenia To moge potwierdzić. Większość fabryk wykorzysta fakt złego doboru kotew (miedzy zwykłą a tą do montażu w ociepleniu jest kolosalna różnica) i w przypadku reklamacji na pogięta okna na pewno odrzuci reklamację. A tam nikt się nie będzie pochylał nad sensem danego rozwiązaniai prowadził konstruktywną rozmowę, tylko sztywno zasłoni się "normami". Pytlakos, nasz sceptycyzm wynika z faktu, że systematycznie pojawiają się tu podobne posty. Zwykle rozbija się o kasę. Rozwiązania akceptowalne przez producentów są drogie (w stosunku do domowych pomysłów). Gdyby był dobry i tani sposób na taki montaż, to na pewno zostałby już spopularyzowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 07.09.2016 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 PytlakosChciałem Ci tylko zwrócić uwagę na to że rozwiązanie o którym myślisz niesie ze sobą takie a nie inne konsekwencje. Zrobisz jak uważasz ale w poszukiwaniu oszczędności tych 2 tyś musisz uwzględnić wszystkie ewentualne reperkusje podjętej decyzjiKotwy też kosztują do tego dojdą ci elementy uszczelniające i w sumie pochłoną te 2 tyś zaoszczędzone na poszerzeniachOszczędności wynikające z takiego sposobu montażu będą znikome nie warte ryzyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.09.2016 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Czyli wniosek jest jeden: zrobić z pełną starannością montaż w ścianie i cieszyć się oknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytlakos 08.09.2016 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Panowie, dzięki za dyskusję. Chyba rzeczywiście zrobię jednak standardowo. Jak się dowiedziałem w międzyczasie, po zamontowaniu prowadnicy rolet równo z rama okna zostanie mi 2 cm ramy + 1,5 cm piany. Czyli w sumie węgarek będzie miał 3,5 cm, więc chyba nie jest tak źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts