Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OZC 12kW a moc pompy 9 kW? Da radę?

U Jaśków

Recommended Posts

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O to to to właśnie hajnel ! Tego oczekuję od całej instalacji - jak trzeba to kominkiem dogrzać a nie jechać na grzałce ruski rok, za potężne pieniądze!

Nie przesadzaj z tymi potęznymi pieniędzmi, zauwaz ze nazimniej jest wtedy gdy jest II taryfa (czyli noc, a i o tych 2 godz w dzien tez nie mozna zapominac), grzanie w waszym regionie w II taryfie jest tylko nieco drozsze niz gazem. sa tacy którzy grzeją tylko czystym prądem w II taryfie i nie narzekają na te "potezne" pieniadze.

Witam!

Czy w takim przypadku pompa nie jest za słaba? Podejrzewam, że cały czas będzie chodzić grzałka aby wspomóc ogrzewanie, a co za tym idzie koszty. Czy jest możliwe, aby temperatura na wejściu przy takiej pompie wystarczyła 35stC i grzałka nie załączała się? Wiadomo, im wyższa temperatura tym wyższe koszty.

Czy ktoś/ coś? Pomożecie rozgryźć temat? Może ja sama nie dostrzegam plusów takiej pompy 9-ki, że się rzadko załącza (bo pewnie cały czas chodzi) itp... Wady? Zalety? Brać? Nie brać? Będę wdzięczna za pomoc :)

Skąd pomysł , że caly czas będą pracowały grzałki ?

Nawet jeżeli OZC wyszło 12kW a pompa da 9 kW to wynika z tego ,że grzałki załączą się przy temperaturze -10 *C . moc grzałek przy -20 *C wyniesie 4 kW

To będzie trwało max tydzień w ciągu (zimnego ) roku.

Skąd pomysł , że caly czas będą pracowały grzałki ?

Nawet jeżeli OZC wyszło 12kW a pompa da 9 kW to wynika z tego ,że grzałki załączą się przy temperaturze -10 *C . moc grzałek przy -20 *C wyniesie 4 kW

To będzie trwało max tydzień w ciągu (zimnego ) roku.

Dobrze rozumuje?

Jesli OZC jest dobrze policzone i kolezanka zdecyduje sie na pompe 9kW, a dom potrzebuje 12-13kW, to przy -20 *C pompa nawet przy wlaczonych grzalkach musialaby pracowac 24 na dobe, zeby osiagnac zadana temperature?

Jesli grzalki maja jej sie wlaczac juz przy -10 *C, to chyba po prostu potrzebna jest pompa wiekszej mocy???

Gdy ja stalam przed wyborem pompy, nikt mi nie proponowal pompy o za malej mocy, wrecz wszyscy doradzali przewymiarowanie...

Dobrze rozumuje?

Jesli OZC jest dobrze policzone i kolezanka zdecyduje sie na pompe 9kW, a dom potrzebuje 12-13kW, to przy -20 *C pompa nawet przy wlaczonych grzalkach musialaby pracowac 24 na dobe, zeby osiagnac zadana temperature?

Jesli grzalki maja jej sie wlaczac juz przy -10 *C, to chyba po prostu potrzebna jest pompa wiekszej mocy???

Gdy ja stalam przed wyborem pompy, nikt mi nie proponowal pompy o za malej mocy, wrecz wszyscy doradzali przewymiarowanie...

Problem w tym ze ozc jest najprawdopodobniej zle obliczone, jezeli by było pewne ze obciązenie cieplne wynosi 12-13 kW nikt by nie proponował 9 kW.

Poza tym byc moze będzie wm i wtedy konieczne powtórne przeliczenie ozc.

Problem w tym ze ozc jest najprawdopodobniej zle obliczone, jezeli by było pewne ze obciązenie cieplne wynosi 12-13 kW nikt by nie proponował 9 kW.

Poza tym byc moze będzie wm i wtedy konieczne powtórne przeliczenie ozc.

Mowa byla o zlym wyliczeniu, ale w w druga strone ;) Kolezanka pisala o 13,8kW i to bez cwu.

To jest dosyc duzy dom, do tego IV strefa klimatyczna. Nawet jesli bedzie miala wm, to chyba nie zmaleje jej obciazenie cieplne o 5kW?

Mowa byla o zlym wyliczeniu, ale w w druga strone ;) Kolezanka pisala o 13,8kW i to bez cwu.

To jest dosyc duzy dom, do tego IV strefa klimatyczna. Nawet jesli bedzie miala wm, to chyba nie zmaleje jej obciazenie cieplne o 5kW?

Mowa jest o zawyzonym wyliczeniu obciązenia cieplnego nawet bez wm, z wm moze sie zmniejszyc moze nie o 5 kW ale niewiele mniej.

Dobrze rozumuje?

A co to jest przewymiarowana ? Gdzie występuje ten parametr . Może jedynie w kciuku.

Pompę dobiera sie ze świadomością . konsekwencji . Mozna ja dobrać na -10 *C, -20 *C a nawet 30 *C ( też może wystąpić )

Łooo, w dobrym kierunku idzie dyskusja, dobre pytania, jeszcze lepsze odpowiedzi ...notuję wszystko. Pan Fachowiec rano jeszcze dostanie wytyczne o przygotowanie również ozc z uwzględnieniem wm. To jest naprawdę szalenie interesująca dziedzina - tylko gdyby w innych okolicznościach, to bym się tak nie denerwowała. Czy są jakieś takie wykresy / tabele gdzie jest ozc, moc pompy , temperatura zewnętrzna i pobór prądu?skąd Wy Ludzie to wszystko wiecie? Szacunek się należy! Jeszcze mnie zastanawia jak wyliczyć potrzebną długość dolnego źródła - u nas piasek wilgotny i żwiry (czwartorzędowe) czy jakoś tak, coś liczyłam wg netu ale głupoty mi wyszły...ale to na następny temat - nie chcę zmieniać kierunku myślowego nowym wątkiem.

A co to jest przewymiarowana ? Gdzie występuje ten parametr . Może jedynie w kciuku.

Pompę dobiera sie ze świadomością . konsekwencji . Mozna ja dobrać na -10 *C, -20 *C a nawet 30 *C ( też może wystąpić )

Parametr ten wystepuje na FM :p:P:P

Pompe dobiera sie na podstawie OZC, a w naszej strefie klimatycznej obliczenia sa robione dla -22.

Jesli wiem, ze co roku zdarza sie kilka nocy w okolicach nawet -30*C, to nie wybiore pompy, ktora przy -10 pracuje juz na full mocy i jeszcze grzalka sie musi wspomagac.

Parametr ten wystepuje na FM :p:P:P

Pompe dobiera sie na podstawie OZC, a w naszej strefie klimatycznej obliczenia sa robione dla -22.

Jesli wiem, ze co roku zdarza sie kilka nocy w okolicach nawet -30*C, to nie wybiore pompy, ktora przy -10 pracuje juz na full mocy i jeszcze grzalka sie musi wspomagac.

A sprawdzałeś ile popracuje grzałka . Ile to czasu i ile mocy potrzeba tak dostarczyć .

Teoretycznie instalację też musisz mieć wykonaną na - 30 *C , żeby "przewymiarowywać"

Potwierdzam słowa Przedmówczyni, w ciągu ostatnich lat był taki rok (konkretnie nie pamiętam 2011-2013, któryś z tych) kiedy przez 10 dni zimą temperatura nie wzrosła powyżej -20stC (za dnia, w nocy było zdecydowanie gorzej). Przymusowy urlop-fura na benzynkę nie dała rady, a diesle z wioski były uziemione ze 2 tygodnie. A cały miesiąc było wtedy tak koło -15stC, -20stC. Co na to mała pompa w dużej chacie? Trzeba jakoś wypośrodkować "chciałoby się" do zarobków, a przy okazji nie zasuwać w domu w szaliku.

A sprawdzałeś ile popracuje grzałka . Ile to czasu i ile mocy potrzeba tak dostarczyć .

Teoretycznie instalację też musisz mieć wykonaną na - 30 *C , żeby "przewymiarowywać"

"las":P Sorry za brak polskich znakow.

Nie sprawdzalam i nie interesowalam sie tym, bo moja pompa grzalki nie ma.

Majac zrobione ozc, wiedzialam, czego potrzebuje, potem pytalam swojego instalatora i ludzi na forum, jak najlepiej dobrac moc pompy.

Tak jak napisales, trzeba miec "swiadomosc konsekwencji" i moimi pytaniami chcialam uswiadomic autorce watku, co ja moze czekac w przypadku zlego wyboru.

Jak bedzie naprawde bardzo zimno, to niech sie wspomaga kominkiem, ale jazda na grzalce od -10 to lekka przesada, nie uwazasz?

Potwierdzam słowa Przedmówczyni, w ciągu ostatnich lat był taki rok (konkretnie nie pamiętam 2011-2013, któryś z tych) kiedy przez 10 dni zimą temperatura nie wzrosła powyżej -20stC (za dnia, w nocy było zdecydowanie gorzej). Przymusowy urlop-fura na benzynkę nie dała rady, a diesle z wioski były uziemione ze 2 tygodnie. A cały miesiąc było wtedy tak koło -15stC, -20stC. Co na to mała pompa w dużej chacie? Trzeba jakoś wypośrodkować "chciałoby się" do zarobków, a przy okazji nie zasuwać w domu w szaliku.

W tamtym roku bylo u nas -28, zreszta co roku kilka takich dni sie trafi.

Musisz miec poprawnie zrobione OZC, bo to podstawa. Moze po poprawkach obciazenie cieplne wyjdzie mniejsze :rolleyes:

Nie proponowal Ci instalator mocniejszej pompy?

Nie, a na każde moje pytanie, czy 9-ka starczy upierał się przy swoim - na oko tak stwierdził na pierwszej wizycie i koniec i basta i żeby nie przewymiarować. Najgorsze, że na takie dane poszedł wniosek do funduszu o dofinansowanie bo czas gonił i termin składania się kończył, ale tym się pomartwię później. Jak zobaczyłam ozc to mi się nogi trochę ugięły. Grunt to ciepła chałupa. Teraz trzeba jakoś to dociągnąć bez strat w ludziach do końca. A że w starej chatce mam 12stC zimą - trzeba nową zrobić jak należy.