U Jaśków 05.09.2016 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 O to to to właśnie hajnel ! Tego oczekuję od całej instalacji - jak trzeba to kominkiem dogrzać a nie jechać na grzałce ruski rok, za potężne pieniądze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.09.2016 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 O to to to właśnie hajnel ! Tego oczekuję od całej instalacji - jak trzeba to kominkiem dogrzać a nie jechać na grzałce ruski rok, za potężne pieniądze! Nie przesadzaj z tymi potęznymi pieniędzmi, zauwaz ze nazimniej jest wtedy gdy jest II taryfa (czyli noc, a i o tych 2 godz w dzien tez nie mozna zapominac), grzanie w waszym regionie w II taryfie jest tylko nieco drozsze niz gazem. sa tacy którzy grzeją tylko czystym prądem w II taryfie i nie narzekają na te "potezne" pieniadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.09.2016 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Witam! Czy w takim przypadku pompa nie jest za słaba? Podejrzewam, że cały czas będzie chodzić grzałka aby wspomóc ogrzewanie, a co za tym idzie koszty. Czy jest możliwe, aby temperatura na wejściu przy takiej pompie wystarczyła 35stC i grzałka nie załączała się? Wiadomo, im wyższa temperatura tym wyższe koszty. Czy ktoś/ coś? Pomożecie rozgryźć temat? Może ja sama nie dostrzegam plusów takiej pompy 9-ki, że się rzadko załącza (bo pewnie cały czas chodzi) itp... Wady? Zalety? Brać? Nie brać? Będę wdzięczna za pomoc Skąd pomysł , że caly czas będą pracowały grzałki ? Nawet jeżeli OZC wyszło 12kW a pompa da 9 kW to wynika z tego ,że grzałki załączą się przy temperaturze -10 *C . moc grzałek przy -20 *C wyniesie 4 kW To będzie trwało max tydzień w ciągu (zimnego ) roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 05.09.2016 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Skąd pomysł , że caly czas będą pracowały grzałki ? Nawet jeżeli OZC wyszło 12kW a pompa da 9 kW to wynika z tego ,że grzałki załączą się przy temperaturze -10 *C . moc grzałek przy -20 *C wyniesie 4 kW To będzie trwało max tydzień w ciągu (zimnego ) roku. Dobrze rozumuje? Jesli OZC jest dobrze policzone i kolezanka zdecyduje sie na pompe 9kW, a dom potrzebuje 12-13kW, to przy -20 *C pompa nawet przy wlaczonych grzalkach musialaby pracowac 24 na dobe, zeby osiagnac zadana temperature? Jesli grzalki maja jej sie wlaczac juz przy -10 *C, to chyba po prostu potrzebna jest pompa wiekszej mocy??? Gdy ja stalam przed wyborem pompy, nikt mi nie proponowal pompy o za malej mocy, wrecz wszyscy doradzali przewymiarowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.09.2016 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Dobrze rozumuje? Jesli OZC jest dobrze policzone i kolezanka zdecyduje sie na pompe 9kW, a dom potrzebuje 12-13kW, to przy -20 *C pompa nawet przy wlaczonych grzalkach musialaby pracowac 24 na dobe, zeby osiagnac zadana temperature? Jesli grzalki maja jej sie wlaczac juz przy -10 *C, to chyba po prostu potrzebna jest pompa wiekszej mocy??? Gdy ja stalam przed wyborem pompy, nikt mi nie proponowal pompy o za malej mocy, wrecz wszyscy doradzali przewymiarowanie... Problem w tym ze ozc jest najprawdopodobniej zle obliczone, jezeli by było pewne ze obciązenie cieplne wynosi 12-13 kW nikt by nie proponował 9 kW. Poza tym byc moze będzie wm i wtedy konieczne powtórne przeliczenie ozc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 05.09.2016 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Problem w tym ze ozc jest najprawdopodobniej zle obliczone, jezeli by było pewne ze obciązenie cieplne wynosi 12-13 kW nikt by nie proponował 9 kW. Poza tym byc moze będzie wm i wtedy konieczne powtórne przeliczenie ozc. Mowa byla o zlym wyliczeniu, ale w w druga strone Kolezanka pisala o 13,8kW i to bez cwu. To jest dosyc duzy dom, do tego IV strefa klimatyczna. Nawet jesli bedzie miala wm, to chyba nie zmaleje jej obciazenie cieplne o 5kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 05.09.2016 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Ponowie pytanie.Jesli dom potrzebuje 12kW, a zamontowana zostanie pompa 9kW, co sie dzieje przy -20? Pompa pracuje non stop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.09.2016 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Mowa byla o zlym wyliczeniu, ale w w druga strone Kolezanka pisala o 13,8kW i to bez cwu. To jest dosyc duzy dom, do tego IV strefa klimatyczna. Nawet jesli bedzie miala wm, to chyba nie zmaleje jej obciazenie cieplne o 5kW? Mowa jest o zawyzonym wyliczeniu obciązenia cieplnego nawet bez wm, z wm moze sie zmniejszyc moze nie o 5 kW ale niewiele mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.09.2016 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Ponowie pytanie. Jesli dom potrzebuje 12kW, a zamontowana zostanie pompa 9kW, co sie dzieje przy -20? Pompa pracuje non stop? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.09.2016 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Dobrze rozumuje? Jesli OZC jest dobrze policzone i kolezanka zdecyduje sie na pompe 9kW, a dom potrzebuje 12-13kW, to przy -20 *C pompa nawet przy wlaczonych grzalkach musialaby pracowac 24 na dobe, zeby osiagnac zadana temperature? Jesli grzalki maja jej sie wlaczac juz przy -10 *C, to chyba po prostu potrzebna jest pompa wiekszej mocy??? Gdy ja stalam przed wyborem pompy, nikt mi nie proponowal pompy o za malej mocy, wrecz wszyscy doradzali przewymiarowanie... A co to jest przewymiarowana ? Gdzie występuje ten parametr . Może jedynie w kciuku. Pompę dobiera sie ze świadomością . konsekwencji . Mozna ja dobrać na -10 *C, -20 *C a nawet 30 *C ( też może wystąpić ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.09.2016 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Ponowie pytanie. Jesli dom potrzebuje 12kW, a zamontowana zostanie pompa 9kW, co sie dzieje przy -20? Pompa pracuje non stop? Pompa lubi taką pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
U Jaśków 05.09.2016 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Łooo, w dobrym kierunku idzie dyskusja, dobre pytania, jeszcze lepsze odpowiedzi ...notuję wszystko. Pan Fachowiec rano jeszcze dostanie wytyczne o przygotowanie również ozc z uwzględnieniem wm. To jest naprawdę szalenie interesująca dziedzina - tylko gdyby w innych okolicznościach, to bym się tak nie denerwowała. Czy są jakieś takie wykresy / tabele gdzie jest ozc, moc pompy , temperatura zewnętrzna i pobór prądu?skąd Wy Ludzie to wszystko wiecie? Szacunek się należy! Jeszcze mnie zastanawia jak wyliczyć potrzebną długość dolnego źródła - u nas piasek wilgotny i żwiry (czwartorzędowe) czy jakoś tak, coś liczyłam wg netu ale głupoty mi wyszły...ale to na następny temat - nie chcę zmieniać kierunku myślowego nowym wątkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 05.09.2016 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 A co to jest przewymiarowana ? Gdzie występuje ten parametr . Może jedynie w kciuku. Pompę dobiera sie ze świadomością . konsekwencji . Mozna ja dobrać na -10 *C, -20 *C a nawet 30 *C ( też może wystąpić ) Parametr ten wystepuje na FM :P:P Pompe dobiera sie na podstawie OZC, a w naszej strefie klimatycznej obliczenia sa robione dla -22. Jesli wiem, ze co roku zdarza sie kilka nocy w okolicach nawet -30*C, to nie wybiore pompy, ktora przy -10 pracuje juz na full mocy i jeszcze grzalka sie musi wspomagac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.09.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Parametr ten wystepuje na FM :P:P Pompe dobiera sie na podstawie OZC, a w naszej strefie klimatycznej obliczenia sa robione dla -22. Jesli wiem, ze co roku zdarza sie kilka nocy w okolicach nawet -30*C, to nie wybiore pompy, ktora przy -10 pracuje juz na full mocy i jeszcze grzalka sie musi wspomagac. A sprawdzałeś ile popracuje grzałka . Ile to czasu i ile mocy potrzeba tak dostarczyć . Teoretycznie instalację też musisz mieć wykonaną na - 30 *C , żeby "przewymiarowywać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
U Jaśków 05.09.2016 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Potwierdzam słowa Przedmówczyni, w ciągu ostatnich lat był taki rok (konkretnie nie pamiętam 2011-2013, któryś z tych) kiedy przez 10 dni zimą temperatura nie wzrosła powyżej -20stC (za dnia, w nocy było zdecydowanie gorzej). Przymusowy urlop-fura na benzynkę nie dała rady, a diesle z wioski były uziemione ze 2 tygodnie. A cały miesiąc było wtedy tak koło -15stC, -20stC. Co na to mała pompa w dużej chacie? Trzeba jakoś wypośrodkować "chciałoby się" do zarobków, a przy okazji nie zasuwać w domu w szaliku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 05.09.2016 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 A sprawdzałeś ile popracuje grzałka . Ile to czasu i ile mocy potrzeba tak dostarczyć . Teoretycznie instalację też musisz mieć wykonaną na - 30 *C , żeby "przewymiarowywać" "las":P Sorry za brak polskich znakow. Nie sprawdzalam i nie interesowalam sie tym, bo moja pompa grzalki nie ma. Majac zrobione ozc, wiedzialam, czego potrzebuje, potem pytalam swojego instalatora i ludzi na forum, jak najlepiej dobrac moc pompy. Tak jak napisales, trzeba miec "swiadomosc konsekwencji" i moimi pytaniami chcialam uswiadomic autorce watku, co ja moze czekac w przypadku zlego wyboru. Jak bedzie naprawde bardzo zimno, to niech sie wspomaga kominkiem, ale jazda na grzalce od -10 to lekka przesada, nie uwazasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 05.09.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Potwierdzam słowa Przedmówczyni, w ciągu ostatnich lat był taki rok (konkretnie nie pamiętam 2011-2013, któryś z tych) kiedy przez 10 dni zimą temperatura nie wzrosła powyżej -20stC (za dnia, w nocy było zdecydowanie gorzej). Przymusowy urlop-fura na benzynkę nie dała rady, a diesle z wioski były uziemione ze 2 tygodnie. A cały miesiąc było wtedy tak koło -15stC, -20stC. Co na to mała pompa w dużej chacie? Trzeba jakoś wypośrodkować "chciałoby się" do zarobków, a przy okazji nie zasuwać w domu w szaliku. W tamtym roku bylo u nas -28, zreszta co roku kilka takich dni sie trafi. Musisz miec poprawnie zrobione OZC, bo to podstawa. Moze po poprawkach obciazenie cieplne wyjdzie mniejsze Nie proponowal Ci instalator mocniejszej pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
U Jaśków 05.09.2016 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Nie, a na każde moje pytanie, czy 9-ka starczy upierał się przy swoim - na oko tak stwierdził na pierwszej wizycie i koniec i basta i żeby nie przewymiarować. Najgorsze, że na takie dane poszedł wniosek do funduszu o dofinansowanie bo czas gonił i termin składania się kończył, ale tym się pomartwię później. Jak zobaczyłam ozc to mi się nogi trochę ugięły. Grunt to ciepła chałupa. Teraz trzeba jakoś to dociągnąć bez strat w ludziach do końca. A że w starej chatce mam 12stC zimą - trzeba nową zrobić jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 06.09.2016 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 A jak ja mam OZC wyliczone na 9,65 kW (u asolta) to jaką moc pompy wybrać ? 9 kW czy 12 kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 06.09.2016 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 A jak ja mam OZC wyliczone na 9,65 kW (u asolta) to jaką moc pompy wybrać ? 9 kW czy 12 kW ? Ja wybrałbym 10kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts