Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepompownie ścieków

mnowak355

Recommended Posts

Witam

Na mojej działce niestety jest taki układ (przeciwspadek) że najprawdopodobniej będę musiał zastosować przepompownię ścieków. W miejscach gdzie do tej pory mieszkałem zawsze kanalizacja była grawitacyjna i przyznam że trochę obawiam się o użytkowanie tej przepompowni.

Proszę o informację użytkowników o ogólne spostrzeżenia na temat pracy/użytkowania tych urządzeń. Na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie/montażu itp.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Mam jeszcze jedno pytanie dot. spraw formalnych. Czy Miejskie przedsiębiorstwo wodociągów może "zepchnąć" rozbudowę sieci i utrzymania przepompowni na inwestora? W MPZP jest zapis który mówi o obowiązku przyłączenia nowych podmiotów do istniejącej sieci kanalizacji.

Witam

Na mojej działce niestety jest taki układ (przeciwspadek) że najprawdopodobniej będę musiał zastosować przepompownię ścieków. W miejscach gdzie do tej pory mieszkałem zawsze kanalizacja była grawitacyjna i przyznam że trochę obawiam się o użytkowanie tej przepompowni.

Proszę o informację użytkowników o ogólne spostrzeżenia na temat pracy/użytkowania tych urządzeń. Na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie/montażu itp.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Mam jeszcze jedno pytanie dot. spraw formalnych. Czy Miejskie przedsiębiorstwo wodociągów może "zepchnąć" rozbudowę sieci i utrzymania przepompowni na inwestora? W MPZP jest zapis który mówi o obowiązku przyłączenia nowych podmiotów do istniejącej sieci kanalizacji.

Kal to działa? Pewnie jak ze wszystkim sa "fiaty i mercedesy".

Co do części formalnej. Budopwa i utrzymaniem sieci zajmuje się zaklad wodociagowo-kanalizacyjny. Przyłącze do sieci to Twoj koszt i odpowiedzialność. Formalnie przyłącze to od granicy posesji do Twojego domu.

Jakiekolwiek działąnia w kierunku przyłączenia o takiej sieci rozpoczynasz zwracajac sie do zakladu o wydanie warunków technicznycch. Tam bedzie opisane, jak, któredy, z jakimi typami przepompowani etc, etc. Jesli główna rura kanalizacyjna kończy sie daleko od Ciebie to dostaniesz na pismie ze zeby się przyłączyc do sieci trzeba sieć rozbudować, ergo nie ma warunków do przyąłczenia się do sieci. Wtedy nie mogą Ci zabronić budowy szamba, raczje zabronia budowy oczyszczalni. Między wierszai Ci powiedza (raczej nie napisza), ze jak sfinansujesz rozbudowy sieci to dadza Ci pozytywne warunki na przylacze. Tak się czesto niestety dzieje.

Co do przepompowni. Jesli ona bedzie słuzyla tylko Tobie, i słuzyła np podniesieniu poziomu to raczej bedzie to część przyłącza wiec eksploatacja bezie po TWojej stronie. Przykladowo, rura kanalziacyjna z domu z powodu spadku terenu wyjdzie Ci ponizej poziomu głównej rury kanaliacyjnej.

Jeśli jednak będziesz musiał pobudować przepompownię to jest to jedna z rzeczy, w których eksploatację trzeba sobie upraszczać. Szukaj rozwiązań na stopach, w których pompa jest na stopie sprzęgającej i prowadnicach. Dodać do tego należałoby jakiś normalny wyłącznik silnikowy i możesz wówczas mieć

coś normalnego. Ja akurat lubię pompy z wirnikiem otwartym, ale są też inne rozwiązania

Dziękuję za odpowiedź. Wystąpiłem o warunki i w związku z tym spadkiem napisano mi że nie ma możliwości przyłączenia do sieci kanalizacyjnej. Po kolejnym piśmie już się da ale czekam na nowe warunki.

Pozdrawiam

Pytanie co bedzie w tych warunkach:

1. Da sie pod warunkiem ze zastosujesz u siebie przepompownie

2. Da sie pod warunkiem rozbudowy sieci (a oni w tej chwili takiej rozbudowy nie planuja, acz nie pogniewaja sie jesli Ty rozbudujesz za swoje i im oddasz.

I pytanie jak daleko masz do sieci kanalizacyjnej, jak jest zbudowana, czy całą jest nadcisnieniowa, czy sa po drodze jakies duze zbiorniki z przpompowaniami., itd, itp. Duzo tu niewiadomych, zeby ustalić czy faktycznie sa problemy techniczne, czy probuja Cie na coś naciagnac.

Pytanie co bedzie w tych warunkach:

1. Da sie pod warunkiem ze zastosujesz u siebie przepompownie

2. Da sie pod warunkiem rozbudowy sieci (a oni w tej chwili takiej rozbudowy nie planuja, acz nie pogniewaja sie jesli Ty rozbudujesz za swoje i im oddasz.

I pytanie jak daleko masz do sieci kanalizacyjnej, jak jest zbudowana, czy całą jest nadcisnieniowa, czy sa po drodze jakies duze zbiorniki z przpompowaniami., itd, itp. Duzo tu niewiadomych, zeby ustalić czy faktycznie sa problemy techniczne, czy probuja Cie na coś naciagnac.

No wiesz w pierwszym piśmie nie dało się wogóle. mimo iż w MPZP jest zapis że nowe działki muszą być dołączane do istniejących sieci.

Z tego co rozmawiałem z osobą która te warunki będzie wydawała może być tak że:

będzie realizowany tylko przyłącz z przykanalikiem i reszta po mojej stronie

może być rozbudowa sieci z przepompownią w moim użytowaniu

może być rozbudowa sieci z przepompownią w użytkowaniu MPWIK

Działkę mam ok 40m od drogi niestety teren ucieka w dół. Dało by się grawitacyjnie wprowadzić część instalacji a później jest już za nisko

Jeśli jednak będziesz musiał pobudować przepompownię to jest to jedna z rzeczy, w których eksploatację trzeba sobie upraszczać. Szukaj rozwiązań na stopach, w których pompa jest na stopie sprzęgającej i prowadnicach. Dodać do tego należałoby jakiś normalny wyłącznik silnikowy i możesz wówczas mieć

coś normalnego. Ja akurat lubię pompy z wirnikiem otwartym, ale są też inne rozwiązania

Mógłbyś Kolego podać jakiś link do takich rozwiązań?

Mógłbyś Kolego podać jakiś link do takich rozwiązań?

O ile oczyszczalnie montuję z różnych firm to jeśli chodzi o przepompownie ścieków surowych,

poszedłem na wygodę i wziąłem wobetu - link poniżej. Miałem też inny powód, gdyż mogli mi

wykonać poziom wejścia i wyjścia oraz kąt pomiędzy nimi - taki jak potrzebowałem u klienta

http://www.wobet-hydret.pl/przepompowanie-sciekow/przepompownia-p60/80

W linku masz chyba najtańszą przepompownię ścieków, ale ja brałem droższe o większej średnicy - 1m.

Jedna była bez stopy sprzęgającej, bo klient szukał tańszego rozwiązania. Kolejne dwie poszły - na bogato,

czyli na stopach i z prowadnicami oraz pompami dwvox100. Kupowałem też skrzynki z wyłącznikiem

silnikowym, aby to blisko podpiąć i obciąć wtyczkę. Na marginesie wkurza mnie ich strona, bo mało co na niej jest

do poczytania, ale jak się do nich zadzwoni to już znacznie lepiej i idzie się o coś poradzić.

• 2 weeks później...

Witam

Nie odpisywałem na Twój post bo czekałem na warunki i dostałem.

Wygląda to tak że od sieci (kolektora) w drodze mam wykonać rozbudowę sieci grawitacyjną do miejsca w którym nowy kanał będzie przykryty 1m warstwą ziemi, dalej sieć ciśnieniową z rur PE o średnicy 63. Przewody ciśnieniowe zaopatrzyć w armaturę umożliwiająca czyszczenie. Na studzienkach kanalizacji ciśnieniowej zastosować zestaw armatury zasuwa/zawór zwrotny/ zasuwa. Ze względów eksploatacyjnych do drugiej zasuwy odcinającej Zakład chce przejąć tą sieć w eksploatacje. Zalecają stosowanie pomp wyposażonych w urządzenia rozdrabniające. Tak w skrócie wygląda informacja techniczna.

Wydaje mi się to dość rozsądne rozwiązanie z punktu widzenia technicznego a dodatkowo zakład chce nabyć rozbudowaną sieć po skończeniu jej realizacji. Zobaczymy ile będą chcieli zapłacić.

Teraz muszę znaleźć jakiegoś projektanta który uzgodni szczegóły w zakłądzie i wykona dokumentację.