Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa sieci kanalizacyjnej

mnowak355

Recommended Posts

Witam

Na mojej działce niestety jest taki układ (przeciwspadek) że najprawdopodobniej będę musiał zastosować przepompownię ścieków.

Mam o pytanie dot. spraw formalnych. Czy Miejskie przedsiębiorstwo wodociągów może "zepchnąć" rozbudowę sieci i utrzymania przepompowni na inwestora? W MPZP jest zapis który mówi o obowiązku przyłączenia nowych podmiotów do istniejącej sieci kanalizacji. Konkretnie brzmi to tak:" wszystkie tereny zabudowane i przeznaczone do zabudowy objęte niniejszym planem mają zostać uzbrojone w miejskie sieci kanalizacji sanitarnej, modernizowane i rozbudowywane stosownie do potrzeb."

I dwa punkty niżej: ..."wprowadza się obowiązek przyłączania do istniejącej sieci kanalizacji sanitarnej".

Ze wstępnych informacji z MPWIK wynika że mam na własny koszt wybudować i utrzymywać rozbudowaną sieć.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

No pewnie ze sam. Tez mam przepompownie i musiałem za nia sam zapłacić. Jaby co polecam przepompownie dwukomorową. Nigdy pompa ciepła się nie zapacha. Jest to na zasadzie szamba dwukomorowego. Pompa jest w drugiej komorze, a pierwsza komorę jakiedy dodajesz raz w roku bakterii opróżnianie raż na 5 lat. Moja mama pierwsza komorę 1m3, a drugą 0.5m3

Użytkuję prawie już 4 lata - jak na razie bez konieczności opróżniania pierwszej komory i bez żadnej awarii. Pompa ebara DW Vox 75 o mocu 0,55kw

http://www.ebara.pl/dw-dw-vox.html

Przepompownie zamawiałem w firmie eko san z grojca - razem z tą pompą kosztowała coś 7000zł z transportem do bielska - z czego 4000zł dostałem zwrotu za przyłącze kanalizacyjne - u nas w bielsku zwracają 4000 zł za przepompownię niezależnie ile kosztuje

Ważne by zrobić dla tej przepompowni osobną różnicówkę dla bezpieczeństwa

Edytowane przez turalyon