Qba30 05.09.2016 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Ehhh, brygada mimo że dobra musiała zaliczyć wpadkę, która niestety została wychwycona dopiero teraz...W czym rzecz- nadproże nad drzwiami wejściowymi miałem zbrojone i wylewane razem z wieńcami.Jak się okazało, przy sobotnim pomiarze pod zamówienie stolarki, otwór drzwiowy w chwili obecnej ma 217 cm.Od tego trzeba odjąć 19 cm na styro, jastrych, i wykończenie więc zostaje 198 światła otworu pod drzwi- o 10 cm za mało...Nadproże należy podciąć ale patrzę na zdjęcia i na 99% poleci całe zbrojenie dolne nadproża albo cięcie będzie praktycznie na jego wysokości. Tak czy siak źle bo zbrojenie bez otuliny z betonu raczej żadnej funkcji nie spełni.Jakieś podpowiedzi???Myślałem o wycięciu nadproża na większą wysokość oraz wstawieniu nadproża systemowego lub stalowego, ale tutaj obawiam sie tego, że z całą pewnością pomiędzy wyciętym nadprożem a tym wstawionym będzie przestrzeń/ pustka. Wypełnienie jej zaprawą też pewnie większego skutku nie przyniesie... Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/213880-nadpro%C5%BCe-zbyt-nisko-wylane/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 08.09.2016 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Ehhh, brygada mimo że dobra musiała zaliczyć wpadkę, która niestety została wychwycona dopiero teraz... W czym rzecz- nadproże nad drzwiami wejściowymi miałem zbrojone i wylewane razem z wieńcami.Jak się okazało, przy sobotnim pomiarze pod zamówienie stolarki, otwór drzwiowy w chwili obecnej ma 217 cm. Od tego trzeba odjąć 19 cm na styro, jastrych, i wykończenie więc zostaje 198 światła otworu pod drzwi- o 10 cm za mało... Nadproże należy podciąć ale patrzę na zdjęcia i na 99% poleci całe zbrojenie dolne nadproża albo cięcie będzie praktycznie na jego wysokości. Tak czy siak źle bo zbrojenie bez otuliny z betonu raczej żadnej funkcji nie spełni. Jakieś podpowiedzi??? Myślałem o wycięciu nadproża na większą wysokość oraz wstawieniu nadproża systemowego lub stalowego, ale tutaj obawiam sie tego, że z całą pewnością pomiędzy wyciętym nadprożem a tym wstawionym będzie przestrzeń/ pustka. Wypełnienie jej zaprawą też pewnie większego skutku nie przyniesie... Wytnij nadproże i wstaw belki stalowe, a przestrzeń pomiędzy nadprożem i wieńcem wypełnij zaprawą. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/213880-nadpro%C5%BCe-zbyt-nisko-wylane/#findComment-7169322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts