Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Chciałbym zasięgnąć opinij innych użytkowników odnośnie renowacji starych grobowców (zabytków), w pierwszej wersji miało wyglądać to tak :

1 czyszczalnię szczotką drucianą powiększanie rys

2 gruntowanie gruntem głeboko penetrującym

3 arylowanie rys akrylem elewacyjnym

4 dolanie zaprawą cementową 2 boków które odpadły

5 poprawka sztukaterii i drobnych dziurek klejem atlas plus osadzenie narożników

6 przecierka klejem do siatki lub atlasem plus

7 filcowanie lub gąbko wanie ?;l

8 malowanie gruntem z piaskiem (taki jak pod baranek)

9 malowanie farba elewacyjna w kolorze ecru

niestety konserwator zabytków nie zgodził sie na malowanie ani na przecierkę klejem bo klej jest szorstki a grobowiec musi zachować swój stary kolor i strukturę czyli gładką :/ wiec moje pytanie następujące czym mam to zrobić jakimi materiałami czy są jakieś szpachle cementowe czy cos w tym stylu zeby nie miały w sobie piaseczku no i jednocześnie były szarego koloru.

Proszę o rady i podpowiedzi w mojej sprawie z góry dziękuje

A,1,,.JPG

https://forum.murator.pl/topic/213882-renowacja-starego-groboweca/

• 2 months później...
zapłać konserwatorowi za program i nadzór to Ci zrobi dokładny wykaz co, jak i czym zrobić. A może załatwi dotację na renowację, i nie uderzy Cię po kieszeni, a będziesz mieć zrobione dobrze i legalnie. Jak to jest pod nadzorem konserwatora - miejskiego czy powiatowego - i zaczniesz sam przy tym dłubać, to możesz mieć kłopoty. Zawsze znajdzie się ktoś życzliwy kto doniesie gdzie trzeba...
https://forum.murator.pl/topic/213882-renowacja-starego-groboweca/#findComment-7231457