Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

zastanawiam się nad wyborem pompy ciepła do C.W.U - nie mogę znależć jakiegoś rozsądnego porównania tego typu urządzeń między np De Dietrich, Vaillant, Hewalex, itp.

Co zastosowaliście u siebie i czym się kierowaliście przy wyborze.

Pozdrawiam,

Wojtek

https://forum.murator.pl/topic/213883-pompa-ciep%C5%82a-do-cwu-z-2-w%C4%99%C5%BCownicami-co-proponujecie/

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

zastanawiam się nad wyborem pompy ciepła do C.W.U - nie mogę znależć jakiegoś rozsądnego porównania tego typu urządzeń między np De Dietrich, Vaillant, Hewalex, itp.

Co zastosowaliście u siebie i czym się kierowaliście przy wyborze.

Pozdrawiam,

Wojtek

Tego typu pompy dla małej liczby osób (4-5 lub mniej ) są z zasady nieopłacalne, ale zakazu stoswania nie ma. Jakby nie liczyc im pompa drozsza tym bardziej nieopłacalna

Witam, ja polecam pompę ciepła Viessmann Vitocal 060-A!

To bardzo ciekawe urządzenie, zwłaszcza do modernizacji istniejących systemów grzewczych.

Kompaktowa pompa ciepła Vitocal 060-A w wykonaniu monoblokowym wyposażona jest we wszystkie elementy, niezbędne do efektywnego podgrzewania CWU. Kompaktowa obudowa zawiera oprócz pompy ciepła także zasobnik ciepłej wody o pojemności 250 litrów i regulator..

Alternatywnie dostępna jest ze zintegrowaną wężownicą do dogrzewania wody przez kocioł grzewczy lub instalację solarną. Obydwa modele przygotowane są do zasilania prądem z własnej instalacji fotowoltaicznej.

Pompa ciepła Vitocal 060-W przewidziana jest dla domów jednorodzinnych, nowych i modernizowanych. Idealnym przypadkiem zastosowania jest jej wykorzystanie do schładzania powietrza, na przykład w piwnicach win lub składach żywności.

W lecie może ona być urządzeniem do przygotowywania cwu (odciąża kocioł), a w zimie, gdy pracuje kocioł, może stanowić zasobnik na cwu.

Pompa ciepła Vitocal 060-A wersji na powietrze obiegowe wykorzystuje powietrze z pomieszczenia, w którym jest zainstalowana. Pobiera z niego część ciepła i podnosi je do poziomu temperaturowego ok. 62°C. W ten sposób powietrze zostaje równocześnie osuszone – a to chroni substancję budowlaną przed korozją biologiczną i podwyższa komfort mieszkania.

Do przestawienia na pracę na powietrzu zewnętrznym służy zawarty w zakresie dostawy adapter. Vitocal 060-A pracuje efektywnie przy temperaturach zewnętrznych do -5°C. Pompę ciepła do podgrzewu CWU można ustawiać w pomieszczeniach o wysokości powyżej 2 metrów.

Więcej szczegółów: TUTAJ

Tego typu pompy dla małej liczby osób (4-5 lub mniej ) są z zasady nieopłacalne, ale zakazu stoswania nie ma. Jakby nie liczyc im pompa drozsza tym bardziej nieopłacalna

a co wg Ciebie jest opłacalne dla 4 -5 osobowej rodziny?

a co wg Ciebie jest opłacalne dla 4 -5 osobowej rodziny?

Grzanie cwu trzeba rozpatrywac w odniesieniu do zródła grzewczego. Jezeli dom jest stary i nie zmieniamy instalacji co i zródła grzewczego a jedynie modernizujemy cwu to najtansze inwestycyjnie, a ekploatacyjnie porównywalne z gazem jest grzanie cwu w II taryfie (g12w). Nie znam Twojego przypadku i dlatego nie podam rozwiązania optymalnego.

Tego typu pompy dla małej liczby osób (4-5 lub mniej ) są z zasady nieopłacalne

A mogę dopytać na jakiej podstawie twierdzisz, że takie urządzenia są nieopłacalne? Mówimy tutaj oczywiście o pompach ciepła do CWU. Prowadziliśmy kiedyś obliczenia, za ile nasza pompa ciepła miesięcznie przygotuje cwu dla typowej czteroosobowej rodziny - wyszło to około 42 PLN. Podaj Twoje uzasadnienie.

Jakie rozwiązanie według Ciebie jest najrozsądniejsze do samej cwu?

Może to pomoże pytającemu :)

A mogę dopytać na jakiej podstawie twierdzisz, że takie urządzenia są nieopłacalne? Mówimy tutaj oczywiście o pompach ciepła do CWU. Prowadziliśmy kiedyś obliczenia, za ile nasza pompa ciepła miesięcznie przygotuje cwu dla typowej czteroosobowej rodziny - wyszło to około 42 PLN. Podaj Twoje uzasadnienie.

Jakie rozwiązanie według Ciebie jest najrozsądniejsze do samej cwu?

Może to pomoże pytającemu :)

u mnie max 41 zł miesięcznie (zwykle mniej) dla trzyosobowej rodziny przy bojlerze za 650 zł grzanym w taniej taryfie. działa przez cały rok w przeciwieństwie do PC CWU.

przy gazie opłaca się ogrzewać CWU gazem, bo sama energia z gazu to chyba kilkanaście groszy za 1 kWh, reszta to opłaty stałe, które i tak płacimy.

Działa przez cały rok w przeciwieństwie do PC CWU.

Pompa ciepła też może działać przez cały rok.... Może korzystać z powietrza zewnętrznego lub wewnętrznego. Gdy z powietrza wewnętrznego, to mamy dodatkowe chłodzenie pomieszczenia. (spiżarni, piwnicy)

Pozdrawiam!

Pompa ciepła też może działać przez cały rok.... Może korzystać z powietrza zewnętrznego lub wewnętrznego. Gdy z powietrza wewnętrznego, to mamy dodatkowe chłodzenie pomieszczenia. (spiżarni, piwnicy)

Pozdrawiam!

w ciepłym okresie roku pompa ciepła może pobierać powietrze skąd chce, ale zimą pompa do CWU nie będzie działać na powietrzu zewnętrznym lub działać będzie kiepsko (niski COP), a pobieranie powietrza z wewnątrz zimą jest bez sensu, bo zimą w domu żadne pomieszczenie nie wymaga chłodzenia. jeśli nadmiernie któreś wychłodzimy, to będziemy musieli je dogrzać.

Wyliczenie opłacalności jest proste.

Boiler z grzałką. Taryfa G12

Do podgrzania 1 m3 wody o 30 st. potrzeba ok. 36 kWh. Przy cenie 30 gr/kWh wychodzi 13 zł.

Dwoma metrami sześciennymi w miesiącu wody podgrzanej do 40 st powinno się 'opędzić' 3 - 4 osobową rodzinę.

Koszt 26 zł miesięcznie, 312 zł rocznie.

PC do cwu, COP 3. Taryfa G12.

Prowadząc wyliczenia analogicznie wyjdzie koszt 7,2 zł miesięcznie i 86 zł rocznie.

Różnica pomiędzy grzaniem cwu grzałką i PC wynosi 225 zł rocznie.

Nawet jeśli przyjąłem błędne założenia - podgrzanie wody nie o 30 st., a o 40 st. i nie 2 m3/miesiac, a zużycie 3 m3 to różnica w kosztach uzyskania nie przekroczy 350 zł/rok

Do zastanowienia i samodzielnej kalkulacji.

Różnica w cenie zakupu bojler - PC

3 500 zł - zwrot po 10 latach

5 000 zł - zwrot po 15 latach

.........

.........

przyjąłeś mocno błędne założenia w kwestii zuzycia cwu

Mnie tam nie wystarczy 15-20l cieplej wody dziennie :)

No ale zawsze fajnie jest pokazać, że się nie opłaca.

U nas się nic nie opłaca :)

Do porównania z PC przyjąłem 3 m3/m-c - 100 litrów/dobę wody o temp. 50 st. C.

Viessmann Vitocal 060-A kosztuje ok. 8 000 zł bez montażu

Zasobnik 200 litrów, moc 1,3 kW, COP do 3,2, max temp. dostarczanej wody 62 st.C

Te produkt przy pracy w G12, zresztą w G11 również, nie zapewni cwu 4 osobowej rodzinie biorącej codziennie kąpiel w 100 litrowej wannie.. To chyba oczywiste.

Przypomnę pytanie.

Dom jest nowy, ogrzewanie elektryczne, licznik bedzie na 2 taryfy - stąd tez padło na pompe ciepła CWU - ale jestem otwarty na inne propozycje.

Greengaz

Idź do kuchni, weż garnek i zobacz ile to jest 1l.

jak będziesz miał problem, to wykorzystaj 4 szklanki lub 2 butelki od piwa.

Potem wlej to do wiadra i zobacz ile tego jest, a dalej do wanny,

Potem odnieś to do zużycia dla 4 osobowej rodziny.

A jeśli nie przemawia do Ciebie ilość, To Ci podpowiem, że taka rodzina łyka rocznie 5 tys kwh ciepła na cwu

A jak ma cyrkulacje cwu to jeszcze z tysiąc.

A co do opłacalności, uświadom sobie, że nie wszystko się zwraca.

Rozpiętość cen urządzeń na rynku jest duża. Są pc do cwu za 4 i za 8 i za 12 tys zł. Jeśli ni rozumiesz z czego ona wynika, to trudno.

Idąc jednak Twoim tokiem rozumowania, tylko te najtańsze mają sens, bo droższe nigdy się nie zwrócą.

Powiedz dlaczego ludzie montują kotły gazowe za 5-10-15 tys zł, skoro w castoramie kupią sobie kocioł za 2 tys zł?

Spytaj o to każdego użytkownika pc na tym forum i wykaż mu jakim jest …

pzdr

PS

A tym co nie mieli gazu z sieci, obal mit o propanie.

Zestaw przezbrojeniowy do kotła za 2 tys zł kosztuje 150 zł

PS2

I nie rzucaj ot tak, że "ten" produkt nie zapewni cwu 4 osobowej rodzinie, bo te pompy sprzedają się w tys szt. i bynajmniej nie kupują ich single

przyjąłeś mocno błędne założenia w kwestii zuzycia cwu

Mnie tam nie wystarczy 15-20l cieplej wody dziennie :)

No ale zawsze fajnie jest pokazać, że się nie opłaca.

U nas się nic nie opłaca :)

Można się myć jeden po drugim, wyjdzie jeszcze taniej:)

W praktyce wyglada to tak że ja sam potrafię na jeden prysznic deszczownicą zużyć cały zbiornik - bo jest tanio a ja lubię wodę. Zona i dzieciaki zużyją jeszcze 1 zbiornik. w tygodniu jest to okolo 10 zbiornikow a w miesiacu 40 X 170 ltr = okolo 7m3

Edytowane przez photos
Mojej rodzinie to chyba skóra niedługo się zmyje. Zużywamy 21-23m3 na miesiąc (bez podlewania ogrodu). Nie wiem ile w tym jest ciepłej wody ale zapewne dużo, duuużo więcej niż zużywa Greengaz. Jak widzę, że rodzina 4 os. może zużyć 2-3m3 ciepłej wody na miesiąc to jestem pod ogromnym wrażeniem...a po chwili wszystko zaczyna mnie swędzieć. Edytowane przez asaselllo
u mnie max 41 zł miesięcznie (zwykle mniej) dla trzyosobowej rodziny przy bojlerze za 650 zł grzanym w taniej taryfie. działa przez cały rok w przeciwieństwie do PC CWU.

a PC CWU nie będzie działać przez cały rok???

Ten bojler za 650 zł to ma 2 wężownice? Jaka pojemność?

Nie myślałem o bojlerze, bo do tej pory nie wiedziałem, że są bojlery z 2 wężownicami.

Co prawda drugą wężownicę potrzebuje nie na solary tylko do kominka z płaszczem wodnym, ale zapytam sie hydraulika czy to będzie chodziło.

PC CWU ma też mozliwość wykorzystywania schłodzonego powietrza do wykorzystania ala klima i to jest pozytywna strona tego ustrojstwa - poniewaz mam kotłownie na poddaszu to przygotowałem sobie instalacje by tym schłodzonym powietrzem wiało w salonie będącym podspodem.

Myslałem o PC CWU firmy Hewalex - http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla-pcwu-dla-cwu/podgrzewacz-cwu-z-pompa-ciepla-pcwu-300sk-23kw.html

choc podana cena jest wg mnie z kosmosu.

Nie wiem czemu, ale Viessmann mnie nie przekonuje.

PS

A tym co nie mieli gazu z sieci, obal mit o propanie.

Zestaw przezbrojeniowy do kotła za 2 tys zł kosztuje 150 zł

PS2

I nie rzucaj ot tak, że "ten" produkt nie zapewni cwu 4 osobowej rodzinie, bo te pompy sprzedają się w tys szt. i bynajmniej nie kupują ich single

Na początek

Wolałbym abyśmy rozmawiali na argumenty/liczby, a nie ad personam.

Nie rozmawiamy też o domach, gdzie inwestor już zainstalował PC jako główne źródło.

Rozmawiamy o /w skrócie/:

Witam,

zastanawiam się nad wyborem pompy ciepła do C.W.U.....

Witam, ja polecam pompę ciepła Viessmann Vitocal 060-A!....

u mnie max 41 zł miesięcznie (zwykle mniej) dla trzyosobowej rodziny przy bojlerze za 650 zł grzanym w taniej taryfie. ....

Czekam na liczby i odpowiedź na pytania

1. Jak PC z mocą 1,3 kw i zasobniku 200 litrów jest w stanie zapewnić wieczorną kąpiel dla 3-4 osób przy zużyciu

W praktyce wyglada to tak że ja sam potrafię na jeden prysznic deszczownicą zużyć cały zbiornik - bo jest tanio a ja lubię wodę. Zona i dzieciaki zużyją jeszcze 1 zbiornik.....

2. W jaki sposób PC o mocy 1,3 kW pracując tylko w G12 jest w stanie zapewnić zapotrzebowanie na poziomie 6 000 kWh/rok

A jeśli nie przemawia do Ciebie ilość, To Ci podpowiem, że taka rodzina łyka rocznie 5 tys kwh ciepła na cwu

A jak ma cyrkulacje cwu to jeszcze z tysiąc.

3. Nie mogąc się dogadać co do zapotrzebowania rodziny 3-4 osobowej w ciepła wodę, proszę o dane/stopy zwrotu inwestycji w PC do cwu przy dowolnym zużyciu ciepłej wody w odniesieniu do już funkcjonujących w domu: bojler z grzałką w G12I, ekogroszek, gaz ziemny, propan, ... , bacząc aby nie wystąpiła sprzeczność pomiędzy odpowiedziami na pyt. 1 i 2. Do tej pory tylko Viessmann podał model urządzenia, a tym samym cenę i parametry

Dam się przekonać ;) jeśli to nie będą argumenty w stylu - U mnie działa, sprawdza się i jestem zadowolony.

Celowo pomijam wygodę stosowania tego rozwiązania latem u palących w kotłach na paliwa stałe i posiadających dostateczną ilość gotówki. Interesuje mnie tylko ekonomia.