Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fuszerka z wentylacją w mieszkaniu

Recommended Posts

Witam, mamy z żoną zarezerwowane mieszkanie u dewelopera. Mieszkanie jest już prawie gotowe, odbiór za jakieś 2 tyg.

Tylko jest jeden problem (którego nie było jakiś czas temu). Do niedawna wszystko było ok. Jednak dziś zajrzeliśmy do naszego mieszkania i doznaliśmy sporego szoku. W jednym z pokoi zostały wyciągnięte rury od wentylacji z kuchni do komina. Wcześniej w projekcie wentylacja była puszczona bezpośrednio z kuchni.

Moje pytanie - czy da się coś z tym zrobić? Czy to normalne żeby w tych czasach wywalić dwie rury przez pokój do wentylacji?

Nie zamierzam tego tak zostawić i odpuścić przy odbiorze jednak chciałbym mieć jakiś argument za tym, że ma tych rur nie być.

rzut projektu oraz zdjęcie "na gotowo" niżej

Screen Shot 09-05-16 at 08.48 PM.JPG

IMG_20160905_154359.jpg

trzecią opcją jest zabudowanie szafkami - jednak nie chodzi mi o rozwiązanie, z którego sam mogę skorzystać

założyłem ten wątek aby usłyszeć opinię na temat tego, jak to zostało wykonane i czy takie wykonanie jest akceptowane przez nabywców mieszkań

chciałbym się też dowiedzieć czy takie wykonanie można w jakiś sposób naprawić, aby rur po prostu w tym miejscu nie było

Tomaszs131 napisał:
Czasami tak jest, że rur nie ma gdzie ukryć.

No tak Tomku,tylko tym sposobem jutro mogą im postawić stacje trafo w rogu pokoju.

Coś sknocili,projekt pod pachę i udać się do odpowiedniej osoby.

Może coś się da ugrać z deweloperem ($),nie mówiąc o suficie podw.,który powinien sfinansować dew.

czyli technicznie pewnie można było je puścić w podłodze mieszkania znajdującego się nad naszym

najdziwniejsze jest że jest to już 5 blok budowany z tego samego projektu i w innych takich "gadżetów" nie ma

-ed

pewnie jest tak jak pisze Dziesiatka - gdzieś ktoś dał d** i najprostszym sposobem zostało to naprawione

podwieszanie sufitu/zabudowa są ostatecznością

zastanawiam się czy skoro odbiory będą za jakiś czas to czy nie przycisnąć ich żeby kuli tą podłogę i doprowadzili wentylację w inny sposób

druga sprawa - nie mam projektu na papierze (podczas spisywania umowy dostaliśmy uproszczony rzut, screen zrobiłem z projektu który otrzymałem mailowo więc pewnie nie jest w żaden sposób wiążący)

Edytowane przez lis3k