Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MPZP - nieprzekraczalnia linia zabudowy a odległośc od drogi?

futrzak

Recommended Posts

Witajcie,

czy ktoś z Was orientuje się co jest ważniejsze?

Chodzi mi o to że w MPZP jest określona nieprzekraczalna linia zabudowy (która mi pasuje) ale również są określone odległości od drogi (i tutaj już gorzej).

Mam aktualne pozwolenie na budowę wydane jeszcze wg. WZ ale teraz chcę zmienić dach no i architekt powiedział mi że nie mogę bo muszę teraz dostosować budynek do MPZP a odległość od drogi do budynku jest za mała. Na parterze budynku są usługi w projekcie, piętro to mieszkanie.

Budynek jest postawiony zgodnie z nieprzekraczalną linią zabudowy.

Czy ktoś bardziej obeznany może wypowiedzieć się jak należy interpretować te zapisy?

Pozdrawiam

futrzak

Witajcie,

czy ktoś z Was orientuje się co jest ważniejsze?

Chodzi mi o to że w MPZP jest określona nieprzekraczalna linia zabudowy (która mi pasuje) ale również są określone odległości od drogi (i tutaj już gorzej).

Czy ktoś bardziej obeznany może wypowiedzieć się jak należy interpretować te zapisy?

Pozdrawiam

futrzak

te dwie rzeczy są tożsame. Nieprzekraczalna linia zabudowy jest jednocześnie minimalna odległością od drogi.

Cos chyba, źle przeczytałeś.

Po uchwaleniu MPZP, WZ staja się nieaktualne, chyba, że już rozpocząłeś budowę, czyli nastąpiło zgłoszenie rozpoczęcia robót budowlanych i upłynął ustawowy termin 7 dni. Ten termin musi być wcześniejszy, niż uchwalenie MPZP

te dwie rzeczy są tożsame. Nieprzekraczalna linia zabudowy jest jednocześnie minimalna odległością od drogi.

Po uchwaleniu MPZP, WZ staja się nieaktualne, chyba, że już rozpocząłeś budowę, czyli nastąpiło zgłoszenie rozpoczęcia robót budowlanych i upłynął ustawowy termin 7 dni. Ten termin musi być wcześniejszy, niż uchwalenie MPZP

Budowa rozpoczęta kilka lat przed uchwaleniem MPZP.

Kupiłem budynek, przepisałem pozwolenie na budowę i teraz chcę zmienić dach na inny.

W wyrysie nieprzekraczalna linia zabudowy jest równo z budynkiem, natomiast patrząc na zapisy dotyczące odległości od drogi to okazuje się że z jednej strony brakuje 2 m ....

Budynek postawiony jest dobrze, bo graniczy z budynkiem sąsiada zgodnie z projektem.

Ktoś może doradzić co z tym zrobić?

Linia zabudowy.jpg

Edytowane przez futrzak

wyrys to jedno, ale ważniejsze są cyferki.

Skoro masz pozwolenie na budowę, to tam masz mapę z naniesionym domem i odległościami od granic. Sprawdź czy się zgadza to co jest na mapie względem tego, co jest w naturze. Jeśli to się zgadza, a chcesz zmienić tylko dach, to budynek(o ile jest wpisany do dziennika budowy) pozostaje jak jest, a dach musi spełniać warunki jakie teraz obowiązują, czyli to co jest zapisane MPZP.

wyrys to jedno, ale ważniejsze są cyferki.

Skoro masz pozwolenie na budowę, to tam masz mapę z naniesionym domem i odległościami od granic. Sprawdź czy się zgadza to co jest na mapie względem tego, co jest w naturze. Jeśli to się zgadza, a chcesz zmienić tylko dach, to budynek(o ile jest wpisany do dziennika budowy) pozostaje jak jest, a dach musi spełniać warunki jakie teraz obowiązują, czyli to co jest zapisane MPZP.

Wymiary się zgadają ale czy zmieniając dach ( zmienia się kubatura, z dachu kopertowego na mansardę itd.) nie muszę dostosować np. miejsc postojowych itd. aktualnego MPZP? Bo wg. urzędu muszę zrobić np. bilans miejsc parkingowych a w WZ nie było miejsc parkingowych.

Witajcie,

z tą odległości od drogi to mam taki zapis:

1. Ustala się następujące odległości linii zabudowy od poszczególnych klas dróg ( ulic ):

4) KDL - ulice lokalne

a) 15 m od zewnętrznej krawędzi jezdni dla obiektów przeznaczonych na stały pobyt ludzi,

b) 8 m od zewnętrznej krawędzi jezdni dla obiektów nie przeznaczonych na stały pobyt ludzi i nie mniej niż 3 m od linii rozgraniczającej,

5) KDD - ulice dojazdowe

a) 8 m od zewnętrznej krawędzi jezdni dla obiektów przeznaczonych na stały pobyt ludzi,

b) 6 m od zewnętrznej krawędzi jezdni dla obiektów nie przeznaczonych na stały pobyt ludzi i nie mniej niż 3 m od linii rozgraniczającej,

2. Dopuszcza się możliwość zmniejszenia odległości linii zabudowy mieszkaniowej od krawędzi jezdni pod warunkiem udokumentowania przez inwestora, iż w projektowanym budynku będą spełnione warunki w zakresie ochrony przed uciążliwościami komunikacyjnymi określone w przepisach szczególnych.

3. Dopuszcza się dalsze użytkowanie istniejących budynków mieszkalnych, które pozostały poza nieprzekraczalną linią zabudowy mieszkaniowej, z postulatem docelowej zmiany ich funkcji na usługową. Budynki te mogą być poddawane remontom jedynie w zakresie poprawy standardów sanitarnych warunków bytowych mieszkańców, bez możliwości ich wymiany i remontów kapitalnych dla funkcji mieszkaniowej.

U mnie na parterze w budynku są tylko usługi.

Wobec tego budynek mogę postawić w przypadku KDL - 8 m od krawędzi jezdni, a w przypadku KDD - 6 metrów?

A co z tymi 3 metrami od linii rozgraniczającej? Budynek mam ponad 3 metry od linii rozgraniczającej, natomiast trochę ponad 6 metrów od krawędzi drogi KDL - czyli brakuje niecałe 2 m.

Jak należy rozumieć punkt 2? Co to są za warunki ochrony przed uciążliwościami komunikacyjnymi określone w przepisach szczególnych?

No i jak należy rozumieć punkt 3, jak na parterze mam usługi, a na piętrze i poddaszu mieszkanie? Czy ten punkt 3 nakazuje mi przekształcenie mieszkań na piętrze i poddaszu na usługi czy też chodzi tylko o parter?

Dziękuję dobrzy ludzie.

futrzak

te odległości są podane od zewnętrznej krawędzi jezdni, nie drogi. Droga z reguły ma 3metrowe pasy techniczne po bokach jezdni. W pasach technicznych może być chodnik, rów, trawnik, pobocze.

Znajdź opis drogi tej konkretnej. Tam będzie opis jaka szerokość jezdni, jaka szerokość pobocza itp.

u mnie np. szerokość drogi dojazdowej to 12m, ale samej jezdni tylko dwa pasy po 3m, czyli jezdnia 6m plus 2x3m pobocza

Edytowane przez Slawko123