Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie ma kątów na ościeżnicy, co poprawić?

Recommended Posts

Montuje właśnie ościeżnicę prostą DRE pierwszy raz w życiu :)

Ościeżnice zespoliłem i włożyłem w dziurę.

Nie mogę złapać poziomu na górnej belce. Prawdopodobnie powodem jest krzywa podłoga (mam panele), bo jak położyłem poziomice na podłodze, to na jednym krańcu jest wyżej o około 5mm.

Co polecacie zrobić w takiej sytuacji, ja sam doszedłem do 3 wariantów:

1) podłożyć coś pod panel pod ościeżnicą

2) przyciąć jedną belkę ościeżnicy o 0,5cm

3) podłożyć coś pod jedną belkę ościeżnicy, pytanie co?

Jakie są Wasze rady, dziękuję z góry

Jeśli dasz radę podłoży coś pod panel, to chyba będzie najlepsza opcja. Montażyści na ogół podkładają pod oscieżnicę (ja stosują podkładki PCW - są każej grubości od 1 do 6mm).

Jeśli dasz radę podłoży coś pod panel, to chyba będzie najlepsza opcja. Montażyści na ogół podkładają pod oscieżnicę (ja stosują podkładki PCW - są każej grubości od 1 do 6mm).

Jednak podłożyłem pod ościeżnice kawałek pokładu tak żeby nie wystawał.

Jak podkładałem pod panel, to reszta paneli wkoło wisiała w powietrzu i kłapała, wątpię żeby się ułozyła

• 2 weeks później...

Ja znowu robił bym odwrotnie. Osadziłbym do dolnej krawędzi, a górę bym obrabiał ze względu na to, że panele to tzw. podłoga pływająca i wsadzanie czegoś pod panel będzie skutkowało za X lat wywalaniem tego panela ku górze aż za bardzo.

Więcej pracy ale moim zdaniem lepszy efekt.

Jest też opcja progu, ale pewnie chcesz mieć gładkie przejście jak wszyscy.

Montuje właśnie ościeżnicę prostą DRE pierwszy raz w życiu :)

Ościeżnice zespoliłem i włożyłem w dziurę.

Nie mogę złapać poziomu na górnej belce. Prawdopodobnie powodem jest krzywa podłoga (mam panele), bo jak położyłem poziomice na podłodze, to na jednym krańcu jest wyżej o około 5mm.

Co polecacie zrobić w takiej sytuacji, ja sam doszedłem do 3 wariantów:

1) podłożyć coś pod panel pod ościeżnicą

2) przyciąć jedną belkę ościeżnicy o 0,5cm

3) podłożyć coś pod jedną belkę ościeżnicy, pytanie co?

Jakie są Wasze rady, dziękuję z góry

Opcja 2ga wydaje się sensowna ale dość niebezpieczna. Jak podłoga wygląda u Ciebie? Też jest ze spadkiem? Jeśli przytniesz za dużo to i skrzydło też trzeba będzie zrobić pod kątem na dole aby wchodziło na równo na próg. Równanie podłogi w progu chyba najsensowniejsze.