Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panasonic T-Cap, WATERSTAGE HP 11 czy Zubadan 3.3

D4r3k

Recommended Posts

Witam.

Forum czytam od ponad roku, a zacząłem jak szukałem dobrego pieco do CO.

Po kilku dniach czytania stwierdziłem, że żaden piec nie będzie efektywnie pracował w moim domu (brak wystarczającej modulacji mocy).

Po dłuższej analizie forum dojrzałem do pompy ciepła P/W. No i teraz stoję przed wyborem. Pompe ciepła będzie zamawiał i montował mój dobry znajomy. Na tych trzech producentów mam dobre ceny, ale nie ukrywam że Panasonic był moim faworytem. Kolega głównie montuje Mitsubishi i jego poleca. Napiszę coś o domu: 155m2 na parterze podłogówki + kotłownia pralnia i część garazu 50m2 w podłogówce. Dom parterowy, ściana 30cm + 10 styro. Wentylacja mechaniczna. Którą pompę polecacie, jakie mają plusy i minusy ?.

Jak twój kolega montuje głównie Mitsubishi to ma na nie dobre rabaty i nie będzie się uczył nowego sprzętu.

W twoim przypadku brałbym Mitsubishi.

Między tymi urządzeniami nie ma wielkich różnic, a już na pewno takich by wskazać konkretnie na któryś z modeli.

Tak, kolega ma dobry rabat na Mitsubishi. Jednak zubadan 3.3 wychodzi ponad 4000zł netto drożej od t-cap'a 3faz. Z rozmowy z nim to samo wywnioskowałem. Panasonica montował, ale tylko klimatyzatory :/ Ciekaw jestem jak wygląda gwarancja w Fujitsu Waterstage oraz Mitsubishi. To że Panasonica serwisuje montażysta każdy wie.

Edytowane przez D4r3k

Tak, kolega ma dobry rabat na Mitsubishi. Jednak zubadan 3.3 wychodzi ponad 4000zł netto drożej od t-cap'a 3faz. Z rozmowy z nim to samo wywnioskowałem. Panasonica montował, ale tylko klimatyzatory :/ Ciekaw jestem jak wygląda gwarancja w Fujitsu Waterstage oraz Mitsubishi. To że Panasonica serwisuje montażysta każdy wie.

Zawsze serwisuje "montażysta " zwany monterem nawet jak musi to zlecić komuś :)

Powyższe urządzenia to ten sam poziom. Ale..

Zubadan jest chyba najgłośniejszy..

Jeszcze sprawdź cenę ATLANTICA bo to samo co Fujitsu .Ja te najbardziej lubię .

Wazne jest jednak aby monter potrafił sprawnie naprawić maszynę . To właściwie podstawa.

Proszę zamontować przepieciówkę klasy D

P jest tańszy od M a parametry podobne

A/F ma upierdliwy jak dla mnie (subiektywnie) sterownik i kiedyś nie miał możliwości chłodzenie trzeba było przerabiać, za dodatkową grzałkę jest dopłata (na nasz klimat uważam że grzałka to konieczność - po co "zarzynać" sprężarkę choć te ekstremum to tylko mniej niż 80h/rok) ale mały buforek do odszraniania w cenie to na +

P jest tańszy od M a parametry podobne

A/F ma upierdliwy jak dla mnie (subiektywnie) sterownik i kiedyś nie miał możliwości chłodzenie trzeba było przerabiać, za dodatkową grzałkę jest dopłata (na nasz klimat uważam że grzałka to konieczność - po co "zarzynać" sprężarkę choć te ekstremum to tylko mniej niż 80h/rok) ale mały buforek do odszraniania w cenie to na +

Ja akurat lubię sterownik A/F a grzalki maja za dopłatą ale solidne. Wymiennik ma dużo zalet w porównaniu do płytówki

tak wymiennik zatopiony w buforku na + już pisałem

te grzałki choć za dopłatą mają zaletę że można łatwo wymienić w tym roku miałem przypadek w starej pompie on off że właśnie padła grzałka nie sprężarka nie elektronika (jak tu oszołomy straszą) tylko prosta tania grzałka w dodatku w osobnym module - tak to dawno temu robili na początku wieku.

Ostatnio rozmawiałem z przedstawicielem Atlantica, no i mój instalator czeka na ofertę. Z tego co się dowiedziałem to on mna tylko zainstalować część chłodniczą oraz elektryczną, a uruchomieniem za darmo zajmuje się ATLANTIC. Przyjezdzają na uruchomienie i na wizytę kontrolną po 14 dniach. Gwarancja również jest po ich stronie. Co do buforka 25l wydaje mi się, że do defrostów i chłodzenia (jako mały skład wody lodowej) spełni swoją funkcję znakomicie. Nie wiem jak z pompą obiegową, bo mam 1500m podłogówki, czy ta wbudowana da sobie radę.

A co do grzałek to podobno są one w sprężarce, czy M i P też tak ma ?

Edytowane przez D4r3k