Kemotxb 06.09.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Witam ! Nie wiem czy już taki temat był, szukajka nie znalazła odpowiedniego, więc założyłem nowy. Przejeżdżając ostatnio obok pewnej budowy zauważyłem jak robiono ocieplenie ścian zew i niby nic dziwnego poza tym że zastosowano dwa (albo więcej) typy styropianu. Od strony północnej ściana ma styropian grafitowy (lepszy, droższy) a od strony południowej styropian w kropki. Nie wiem czy różniły się tylko tym czy również grubością no i czy zastosowano jeszcze strefę przejściową na ścianach wschód/zachód. Tak czy inaczej czy takie rozwiązanie ma sens ? Wiadomo że jakieś oszczędności są zwłaszcza jak powierzchnia ścian jest duża, no i pod względem logiki też są plusy. Od północy lepszy współczynnik przenikania ciepła, a od południa gorszy. Izolacja chroni nie tylko od utraty ciepła ale również przed wnikaniem ciepła do budynku więc słoneczna strona w zimie powinna go przekazywać więcej. Jednak wnikanie ciepła to raczej znikome będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 08.09.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Najlepiej byłoby zapytać wykonawców (może akurat wiedzą dlaczego takie zróżnicowanie) lub inwestora. Ja w sumie też mam dwa rodzaje styro, na mieszkaniu mam grafit, a na garażu (w bryle) mam dalmatyńczyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts