Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja C.O. - dostarczanie wody

wertyk

Recommended Posts

Witam serdecznie

Proszę o opinie w takiej sprawie - czy "normalne" jest, że w obiegu c.o. dopływ/ciśnienie wody jest jakoś automatycznie regulowane z poziomu pieca? Mam ja piec gazowy Beretta Ciao II i musiałem z instalacji spuścić wodę. Żeby było to możliwe (i nowa woda nie dopływała) zamknąłem dopływ wody do tegoż pieca. W tej chwil więc w obiegu c.o. nie ma wody, no ale w piecu też jej nie ma - np. żeby puścić ciepłą wodę cwu z pieca.

Mam dostęp do innej instalacji c.o. i w niej widzę, że jest osobna rura (z zaworem) zasilająca wodą obieg c.o. i otwierając ten zawór można dolać wody do obiegu i np. zwiększyć ciśnienie.

W tej instalacji o którą pytam nie widzę takiej rury "woda->zawór->obieg c.o." i się zastanawiam jak to w ogóle możliwe. Jest tylko "woda->zawór->piec->obieg c.o.".

Wszystko co opisujesz jest normalną sytuacją. Częścią obiegu CO jest sam piec, jeżeli nie ma wody w piecu, piec nie działa. Piec nie ma jakiegoś dodatkowego wewnętrznego obiegu.

Grzanie CWU polega na tym że zawór trójdrożny przełącza część obiegu CO na zasobnik (a dokładniej wężownicę w zasobniku; woda użytkowa nie ma bezpośredniego kontaktu z piecem).

Edytowane przez dzabij

No tak, ale jeżeli nie ma osobnej rury woda -> obieg c.o., to np. jak zwiększyć ciśnienie w takiej instalacji?

Ale przecież jest, sam napisałeś : "woda->zawór->piec->obieg c.o."

W piecu jednofunkcyjnym nie ma innej wody niż ta z obiegu CO. Piec CO jest integralną częścią obiegu CO. Dolewając wody do pieca jednofunkcyjnego, napełniasz jednocześnie obieg CO. Aby zwiększyć ciśnienie w instalacji, odkręcasz zawór ten przed piecem.

EDIT - Czy ten kocioł jest kotłem dwufunkcyjnym ?

Edytowane przez dzabij

Kocioł grzeje wodę użytkową (CWU) i kaloryfery (CO) - więc dwufunkcyjny - oto link: http://www.beretta-serwis.pl/instrukcje/kotly_wiszace/ciaoII/1421i.pdf

EDIT - przejrzałem pow. instrukcję w punkcie dotyczącym napełniania instalacji i chyba zagadka wyjaśniona - jest tam zawór napełniania CO, którego podczas oględzin widocznie musiałem przeoczyć. Dzisiaj będę to znów oglądał, więc zajrzę czy faktycznie jest tam ten zawór.

Edytowane przez wertyk