Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk strukturalny we wnętrzu

Gagata

Recommended Posts

Ponieważ remontuję poniemiecki domek takie nierówne ściany są jak najbardziej na miejscu, pasują klimatem (nie unowocześniamy przesadnie wnętrz) a poza tym ... zgubimy pewne nierówności ścian i sufitów.

Myślalam o tych ostatnio reklamowanych tynkach a'la stare tylko tam są chyba niezłe ceny i technika wydaje się nieprosta.

Ktoś polecał gdzieś na forum - położenie zwykłych tynków strukturalnych (np. baranek) akrylowych, takich jak na zewnątrz, albo juz barwionych albo białych do malowania.

Czy ktoś ma doświadczenia w tej kwestii? Albo chociaż przemyślenia...

Chcemy to robić już na dniach!

tynki a'la stare to niezła inwestycja - jesli nie masz dużych powierzchni to warto zrobić bo naprawdę ładnie to wychodz

moi znajomi mają natomiast tynk strukturalny w domu i mnie sie to podoba - kremowy tynk ładnie sie komponuje z drweniana podłoga i schodami - problem jest tylko z czystością bo trzeba go regularnie odkurzaći

Kroyena, chmmm ... nie myślałam o wielkim odpicowaniu ścian. raczej wyobrażałam sobie, że taka struktura będzie po prostu pasować do starego domu, nie wyjdzie za drogo, ... no i podobają mię takie nierówne ściany , nie muszę mieć koniecznie wygładzonych i wyszlifowanych do bólu, idelanych kątów itp.. Jesli wiesz co mam na mysli..

PTH to Porotherm.

Z instalacjami chodzi mi o to czy wymieniłaś co miałaś do wymienienia. Zeby potem po taki strukturalnym tynku nie kuć bo wtedy trudniej będzie ukryć takie rycie niż pod wygładzonym tynkiem ze zwykłym malowaniem. Nie będzie trzymał fasonu.

Dlatego pytam jakie kabelki masz i czy wodociągi prowadzisz przez planowany tynk. Bo jak rozumiem już postanowione. :wink:

GAGATA -

2 sprawy

1. Tynk strukturany wcale nie ukryw nierownych scian - wrecz przeciwnie, moze jeszcze bardziej uwydatnic feler. Mam taki tynk na elewacji i w jednym miejscu gdzie bylo niewielkie wybrzuszenie tynk ma wyraznie inna strukture.

2. Uwazaj zeby nie przegiac :-) - Kolega przegial i jego sciana wyglada, ee... powiedzmy przecietnie (a nuz czyta :-) ). Wydaje mi sie za dobral za duza fakture do niewielkiego pokoju (salon :-)) przez co sciana sprawia przygnebiajace wrazenie.

pozdrawiam

Henryk - dzieki. jeszcze nie jest za późno na wszelkie uwagi (wychodzę za 10 minut - ostatni dzwonek :wink: ) - na nie właśnie liczyłam.

Na pewno wszystko jest kwestią gustu (może temu koledze podoba się to co zrobił, ...wiesz-różnie bywa..)

No w każdym razie ja wyobrażam sobie drobną strukturę, na pewno nie jakieś szokujące nierówności, ale do końca sama jeszcze nie wiem, mam nadzieję zgłębic temat w sklepie.....

Cóż - zobaczymy jak to wyjdzie... Może pokażę fotki..? jak wyjdzie coś okropnego to chyba powinnam tym bardziej - jako ostrzeżenie... :wink:

Ale czy ktoś uczy się na cudzych błędach?

Gagata, a w pozostałych pomieszczeniach to co miedź z izolacją z bawełny. Uważaj żeby po podłaczeniu wieży z telewizorkiem i przybornikami, albo komputera z drukarką (zwłaszcza laserową) kabli nie wymieniać. Chyba, że są w rurkach, ale wtedy i tak trzeba puszki odkuwać, żeby nowe druty połaczyć.

No to napiszę co ostatecznie postanowiliśmy- akrylowy tynk biały RETRO Beckersa i do tego będzie bejca w wybranym kolorze.

Od wczoraj facet kładzie tynk (wczoraj go cały dzień pilnowałam i próbowalismy ustalić efekt końcowy, bo jak wiadomo może być różny... ale w tynku jest wszystko - ściany, podłogi, fachowiec i mój pies Bazyli!!!!) dziś konczy. Co to będzie..... :o ?

Mogę pokazać fotki jak skończymy...jeśli to kogoś interesuje..

• 2 weeks później...