Gagata 03.08.2004 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 Ponieważ remontuję poniemiecki domek takie nierówne ściany są jak najbardziej na miejscu, pasują klimatem (nie unowocześniamy przesadnie wnętrz) a poza tym ... zgubimy pewne nierówności ścian i sufitów.Myślalam o tych ostatnio reklamowanych tynkach a'la stare tylko tam są chyba niezłe ceny i technika wydaje się nieprosta. Ktoś polecał gdzieś na forum - położenie zwykłych tynków strukturalnych (np. baranek) akrylowych, takich jak na zewnątrz, albo juz barwionych albo białych do malowania.Czy ktoś ma doświadczenia w tej kwestii? Albo chociaż przemyślenia...Chcemy to robić już na dniach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 03.08.2004 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 tynki a'la stare to niezła inwestycja - jesli nie masz dużych powierzchni to warto zrobić bo naprawdę ładnie to wychodzmoi znajomi mają natomiast tynk strukturalny w domu i mnie sie to podoba - kremowy tynk ładnie sie komponuje z drweniana podłoga i schodami - problem jest tylko z czystością bo trzeba go regularnie odkurzaći Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 03.08.2004 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 No to mnie Wojtek ubiegł z tym odkurzaniem. Tynkowanie wierzchnie i dekory chcesz robić, a co z instalacjami? Elektryka z różnicówką? Jesteś pewna, że rurki nie będą cieknąć? Odpicujesz ściany, a potem będziesz zmuszona archeologię uprawiać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 03.08.2004 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 A jaki mają ten strukturalny? Wiesz może coś bliżej? Odkurzać? Tzn rozumiem, że w te wszystkie nierówności włazi brud - no pewnie tak... Mślałam o drobnej strukturze, ale dziś jadę wybierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 03.08.2004 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 Kroyena, chmmm ... nie myślałam o wielkim odpicowaniu ścian. raczej wyobrażałam sobie, że taka struktura będzie po prostu pasować do starego domu, nie wyjdzie za drogo, ... no i podobają mię takie nierówne ściany , nie muszę mieć koniecznie wygładzonych i wyszlifowanych do bólu, idelanych kątów itp.. Jesli wiesz co mam na mysli.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 03.08.2004 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 Co z instalkami i jak wysokie wewnątrz mury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 03.08.2004 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 Kroyena - co masz dokładnie na mysli?? Chodzi Ci o to czy instalacje są wymienione? A jakie MURY wewnątrz?? czy jestem idiotką...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 03.08.2004 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 by uniknąć zakurzenia i ewentualnego trudnego w praktyce mycia trzeba taka scianę ze 2x tyg. odkurzyć,a elektryka - normalnie położone kable , zasmarowana sciana podkładem na to tynk strukturalny - nie wiem w czym problem?przecież tradycyjne tynkowanie to też wilgoć a wszystko hula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 03.08.2004 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 A podobo takie ściany są łatwe do mycia właśnie. To może zależeć od rodzaju tynku (na pewno). Mnie radzono akrylowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 03.08.2004 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 moi znajomi mają mineralny ze względu na ścianę z PTH - nie zaleca się akrylowego na takie ściany dlatego maja mineralny - ale i tak wygląda bajerancko a jak jeszcze mądrze to podświetlisz to jest extra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 03.08.2004 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 kurcze, a co to jest PTH? pamietaj, że ja tylko remontuję (a nie buduję ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 03.08.2004 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 PTH to Porotherm. Z instalacjami chodzi mi o to czy wymieniłaś co miałaś do wymienienia. Zeby potem po taki strukturalnym tynku nie kuć bo wtedy trudniej będzie ukryć takie rycie niż pod wygładzonym tynkiem ze zwykłym malowaniem. Nie będzie trzymał fasonu. Dlatego pytam jakie kabelki masz i czy wodociągi prowadzisz przez planowany tynk. Bo jak rozumiem już postanowione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 03.08.2004 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 Kroyena - Praktycznie kuchnia i łazienki były robione od nowa, na nowych miejscach więc i instalacje są nowo kładzione.No ... chyba postanowione... zaraz jadę do CASTORAMY oglądać ,czytać , pytać i ... kupić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk_baszkowka 03.08.2004 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 GAGATA - 2 sprawy 1. Tynk strukturany wcale nie ukryw nierownych scian - wrecz przeciwnie, moze jeszcze bardziej uwydatnic feler. Mam taki tynk na elewacji i w jednym miejscu gdzie bylo niewielkie wybrzuszenie tynk ma wyraznie inna strukture. 2. Uwazaj zeby nie przegiac - Kolega przegial i jego sciana wyglada, ee... powiedzmy przecietnie (a nuz czyta ). Wydaje mi sie za dobral za duza fakture do niewielkiego pokoju (salon ) przez co sciana sprawia przygnebiajace wrazenie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 03.08.2004 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 Henryk - dzieki. jeszcze nie jest za późno na wszelkie uwagi (wychodzę za 10 minut - ostatni dzwonek ) - na nie właśnie liczyłam. Na pewno wszystko jest kwestią gustu (może temu koledze podoba się to co zrobił, ...wiesz-różnie bywa..) No w każdym razie ja wyobrażam sobie drobną strukturę, na pewno nie jakieś szokujące nierówności, ale do końca sama jeszcze nie wiem, mam nadzieję zgłębic temat w sklepie..... Cóż - zobaczymy jak to wyjdzie... Może pokażę fotki..? jak wyjdzie coś okropnego to chyba powinnam tym bardziej - jako ostrzeżenie... Ale czy ktoś uczy się na cudzych błędach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 03.08.2004 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 Gagata, a w pozostałych pomieszczeniach to co miedź z izolacją z bawełny. Uważaj żeby po podłaczeniu wieży z telewizorkiem i przybornikami, albo komputera z drukarką (zwłaszcza laserową) kabli nie wymieniać. Chyba, że są w rurkach, ale wtedy i tak trzeba puszki odkuwać, żeby nowe druty połaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 05.08.2004 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 No to napiszę co ostatecznie postanowiliśmy- akrylowy tynk biały RETRO Beckersa i do tego będzie bejca w wybranym kolorze. Od wczoraj facet kładzie tynk (wczoraj go cały dzień pilnowałam i próbowalismy ustalić efekt końcowy, bo jak wiadomo może być różny... ale w tynku jest wszystko - ściany, podłogi, fachowiec i mój pies Bazyli!!!!) dziś konczy. Co to będzie..... ? Mogę pokazać fotki jak skończymy...jeśli to kogoś interesuje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk_baszkowka 05.08.2004 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 jasne ze tak, zwlaszcza Bazyli pokryty tynkiem . Czy na nim udalo sie zachowac wlasciwa fakture tynku ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 06.08.2004 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Ojoj... a ja już Bazylka umyłam.... Chociaż chyba na ogonku jeszcze zostało ... Ale ze względu na podłoże (sierść krótka) faktura ułożyła się sama! Nawiasem mówiąc mówimy o psie rasy cane corso - to był na prawdę zabawny widok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 15.08.2004 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2004 Gagata, czekamy na obiecane zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts