Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parapety zewnętrzne z blachy

Recommended Posts

Witam

Na początku chciałem przeprosić za błahość tematu ale niestety nie umiem sam sobie poradzić i proszę o wyrozumiałość i pomoc.

Sprawa wygląda następująco mam zamontowane okna plastikowe bez podwaliny (same okno) chciałem zamontować parapet z blachy wraz z obrzeżami, na obecną chwilę mam wykonane ocieplenie ze styropianu oraz obróbkę wokół okna, nie mam jeszcze położonego kleju i siatki, w trakcie tych prac zacząłem zastanawiać się jak zamontować parapet. Czytam różne posty i wiem jak to ma wyglądać, jakie wymiary i jakie kąty ale nigdzie nie ma ja to zrobić krok po kroku, co pierwsze itd. może filmik ktoś ma z montażem takiego parapetu. Wiem tylko tyle że teraz muszę wyciąć trochę szpalety aby wsadzić pod okno parapet do tego rantu i pustkę pod nim muszę wypełnić*pianką ale jak zrobić aby parapet podczas rozprężania pianki pozostał tak jak powinien i był dociśnięty pod okno oraz by montaż był poprawny i szczelny pod kątem ocieplenia

Pozdrawiam i bardzo dziękuje za chęć pomocy

Parapet dobrze przykleić na klej do blach np. Enkolit. W tym przypadku podkład powinien być równy, zaciągnięty klejem z siatką, obsadzony kątownik. Jak montujesz na piankę to dobrze sprawdza się klej do styropianu. Psikasz, kilka razy unosisz i opuszczasz żeby już się zbytnio nie rozprężyła. Na parapet kładziesz płytę osb lub twardy styropian, przyciskasz kilkoma cegłami i po godzinie cieszysz się swoim parapetem. Do montażu potrzebujesz nożyc, brzeszczota, ołówka, kątownika nastawnego, miarki...