szach11 07.09.2016 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 (edytowane) WitamZauważyłem w moich drzwiach że górna ich część nie dociska do ościeżnicy. Pomiędzy górną uszczelką a ościeżnicą jest szpara że można kartę papieru bez oporu włożyć. Serwis po przyjeździe stwierdził że po to są dwie uszczelki właśnie, że jedna może nie dociskać i że wszystko jest ok. Problem w tym że do tej wewnętrznej uszczelki na ościeżnicy też drzwi zbyt mocno nie dociskają. Po mojej analizie doszedłem że ktoś przy montażu spiłował otwór w zamku w który wchodzi język aby się lekko zamykały a teraz są nieszczelne.Dodatkowo górna belka oscieżnicy zaznaczona na zdjęciu na zielono jest cofnięta ( nie tworzy równej powierzchni z bocznymi cześciami) co pogłębia problem. http://images75.fotosik.pl/872/df7e92d4e50b47c0m.jpg Co zrobić żeby docisnąć górny róg od strony zamka?Może macie jakiś pomysł jak poradzić sobie ze zbyt spiłowanym otworem na język zamka ?Każda sugestia mile widziana.Pzdr. Edytowane 7 Września 2016 przez szach11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 07.09.2016 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Nie wyregulujesz tego nawet zawiasamiBył bład przy montażu i ościeżnica została zle zamontowana względem drzwi U mnie montowali ościeżnice i okazało,sie, ze dokładne zamontowanie w pionie i poziomie powoduje mizerny efektWiec zamontowano z odchyłkąbwzględem drzwiNie widać tego,ale drzwi dolegaja idealniePozostaje ci tylko wymienić tą częśc na futrynie na nową, nie spiłowaną, na której opiera się język zamkaZ drewnianymi po 10 latach robiłem inaczejZawiozlem do stolarza na prostownice, bo sie wypaczyły - po mimo iż to pol skoneWarunki atmosferyczne sa nie ublaganeMozesz jeszcze spróbować przegiąć dzwi podkladajac miedzy prog a drzwi klina i doginając goreJednak takie rzeczy lepiej się robi u stolarza na prostownicy hydraulicznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szach11 07.09.2016 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Nie wyregulujesz tego nawet zawiasami Był bład przy montażu i ościeżnica została zle zamontowana względem drzwi U mnie montowali ościeżnice i okazało,sie, ze dokładne zamontowanie w pionie i poziomie powoduje mizerny efekt Wiec zamontowano z odchyłkąbwzględem drzwi Nie widać tego,ale drzwi dolegaja idealnie Pozostaje ci tylko wymienić tą częśc na futrynie na nową, nie spiłowaną, na której opiera się język zamka Z drewnianymi po 10 latach robiłem inaczej Zawiozlem do stolarza na prostownice, bo sie wypaczyły - po mimo iż to pol skone Warunki atmosferyczne sa nie ublagane Mozesz jeszcze spróbować przegiąć dzwi podkladajac miedzy prog a drzwi klina i doginając gore Jednak takie rzeczy lepiej się robi u stolarza na prostownicy hydraulicznej PIszesz o tych samym drzwiach? U mnie niestety niema możliwości wymiany samego elementu w miejscu spiłowania, bo wiązało by się z wymianą całej ościeżnicy. Drzwi są metalowe jak i futryna więc wygięcie ich było by bardzo ciężkie. Musi być jakiś sposób na poradzenie sobie z tym problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.09.2016 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Na spiłowany za mocno otwór jest rada. Młotek (można dobić w miejscu zaczepu). A można też próbować zamontowac jakiś zaczep regulowany (serwisanci drzwi MOŻE mają jakieś swoje sposoby. Inna opcja - popatrz na zamek w skrzydle. Może uda się go odkręcić i delikatnie przesunąć w stronę ościeżnicy (w płaszczyźnie dom/podwórko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szach11 07.09.2016 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Z przekręcaniem zamka w skrzydle już próbowałem niema opcji żeby go przesunąć. Kombinuje z jakąś wkładką do otworu albo z przyklejeniem czegoś ale narazie bez rezultatu. Żeby zwiększyć docisk u góry trzeba dolny zawias w ościeżnicy wysunąć, czy jeszcze jest jakiś myk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szach11 08.09.2016 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Jakiś pomysł jeszcze ? Może jakąs szerszą uszczelke można zdobyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 19.09.2016 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Uszczelka Ci nic nie da, bo ościeżnica na 99% jest zamontowana niepoprawnie. Tyle wynika z Twojego opisu. Czy masz spisaną umowę z montażystami? Może warto udać się do nich na reklamację?P.S. dzwoniłeś do Porty czy nie mogą Ci tego gniazda na zamek wysłać odpłatnie (nowe - bez piłowania). Teraz każda operacja typu uszczelki, nowe gniazdo to reanimowanie trupa. Montaż powinien być przeprowadzony poprawnie to nie byłoby takich problemów. Zakładam, że ościeżnica i skrzydło z Porty są OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts