Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Brama - ocieplenie

Nawiązując do pytań na priv,

tu będzie post o problemach z ociepleniem (jego brakiem) bramy - na razie wklejam zdjęcie

Brama montowana jest do wewnętrznej ściany, dlatego należy ją wytynkować przed montażem (przed pomiarami i zamówieniem).

brama2wew.jpg

Na zewnątrz:

- od góry nie ma nic - segmenty się otwierają całkowicie do góry, ew ocieplenie belki styropianem spowoduje przysłonięcie części górnego segmentu zamkniętej bramy

- z lewej i prawej widać ościeżnicę, którą częsciowo przysłoni styropian i tynk

brama.jpg

brama oścież.JPG

https://forum.murator.pl/topic/213950-z106-gl2-na-wroc%C5%82awskim-brochowie/page/8/#findComment-7486382

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 181
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy udało się pchnąć temat kanalizacji do przodu? Szukam aktualnie ekipy (też Wrocław) i jak na razie dostałem jedną porażającą wycenę.

Dzwoniłem do tego Tomka Klasy, co wcześniej nr podałeś i był bardzo zdziwiony skąd mam ten numer... Pytasz ludzi zanim wrzucisz na nich namiary na forum? :)

https://forum.murator.pl/topic/213950-z106-gl2-na-wroc%C5%82awskim-brochowie/page/8/#findComment-7493106

• 1 month później...

Witajcie,

ponad rok chorowania na zatoki i w końcu znalazłem porządną klinikę (na Nadodrzu, pl. Strzelecki), jest szansa, że znowu będę miał siły na dom - on tego potrzebuje :-]

Mam też swojego laptopa, nie muszę czekać aż dzieci pójdą spać - często to się nie udaje, dzięki temu może znowu wrzucę kilka cennych informacji dla kolejnych budujących.

Będą zaległe posty o elektryce i wentylacji, ale najpierw...

Tynkowanie zimą

Niestety nie udało się ocieplić domu przed zimą, a tynkarz do tynków wewnętrznych był już umówiony.

Pisałem wyżej, że tynki wyszły super i tak jest. Niestety miejsca gdzie są lane betonowe słupy i belki nie wyglądają już tak dobrze.

Teraz chcemy malować, ale najpierw trzeba będzie zająć się problematycznymi ww. miejscami.

Na początku widać było mokry tynk w miejscach, gdzie są słupy. Tu widać, jak ocieplenie skrzynki z roletą powoduje, że ciepło nie ucieka i ściana nie jest zimna i wilgotna w tym miejscu (słupy już widać):

20180217_115526_HDR (Large).jpg

20180217_115546_HDR (Large).jpg

Czekałem aż wszystko wyschnie (jeździłem wietrzyć), ale niestety po trzech miesiącach jest kilka miejsc, które chyba są do poprawki:

20180402_171711_HDR (Large).jpg

Generalnie nie polecam jeśli dom nie ma ocieplenia na zewnątrz. Ewentualnie może komuś się uda i mrozy nie złapią w czasie wysychania, ale to loteria.

https://forum.murator.pl/topic/213950-z106-gl2-na-wroc%C5%82awskim-brochowie/page/8/#findComment-7517279

Kafle/B]

Koniec budowy, kasa się kończy, więc człowiek zmusza się i wszędzie pyta o upusty.

Kafli szukaliśmy na Karmelkowej, tylko po jednej stronie ulicy są trzy "salony łazienek" - więcej nie dało się zwiedzić z dziećmi.

Szybkie decyzje i do wiatrołapu idą Tubądzin Fair Beige Mat 80x80cm, do łazienki na podłogę Opoczno Stone light grey lapatto 60x60cm.

Modne teraz wykończenie Lapatto - i my daliśmy się złowić.

Kupiliśmy w Jeta, po podsumowaniu (ok.9 + ok.4 m2) wyszło 2200zł z hakiem, po zapytaniu "mogę liczyć na rabat?" cena magicznie zmieniła się na 1900 z hakiem.

Fuga do łazienki: Mapei kolor Manhattan - szarość idealnie pasująca do kafla, do wiatrołapu bodajże "piasek"

Najgorzej z fachowcami do położenia - z polecenia, pewny gość wziął 100zł za położenie 1m2 na gotowo, klej, folia w płynie, taśma narożnikowa kolejne 300zł (razem 1700zł robocizna + 1900 kafle) i pierwsze 14m2 podłogi położone.

Transport własny na dwa razy (na szczęście najpierw przyszły kafle do wiatrołapu, na drugie kolejny tydzień czekania)

20180322_175621_HDR (Large).jpg

20180406_192746_HDR (Large).jpg20180406_192851_HDR (Large).jpg

20180406_192735_HDR (Large).jpg20180406_193456_HDR (Large).jpg

W wiatrołapie widać jeszcze dwie niedoróbki:

1. Przepust na kable wyszedł w ścianie i jest dziura do zatkania

2. Wylewka jest zrobiona do wewnętrznej krawędzi otworu drzwiowego, a drzwi zamontowane na zewnętrznym licu ściany więc jest dziura do zalepienia i dopiero na to inwestor przyklei sobie kafle (fachowcy mi docieli)

https://forum.murator.pl/topic/213950-z106-gl2-na-wroc%C5%82awskim-brochowie/page/8/#findComment-7517300

Panele i podkład

Wybraliśmy panele Kronopol Aurum Dąb Waniliowy, cena w Belpol na Bielanach 71 zł/m2, najtaniej w Internecie: 61zł/m2. W okolicach Armii Krajowej w Panel Land i na Krakowskiej w Euromasters Podłogi można zejść do 64 zł/m2 z dowozem na budowę z fakturą (niektórzy proponują bez faktury podział VAT... - ja się boję, wolę mieć fakturę).

Pod panele najlepszy podkład przy ogrzewaniu podłogowym (jak doczytałem) to maty kwarcowe, niestety drogie, ale mam nadzieję że warto.

Przedstawiciel jest w Poznaniu ale mają biuro we Wrocławiu na pl. Orląt Lwowskich (Direct Floor) - na dzień dobry zeszli 12% z ceny na stronie która wynosi 28zł/m2.

Aktualnie czekamy na dostawę, ułożenie we własnym zakresie.

https://forum.murator.pl/topic/213950-z106-gl2-na-wroc%C5%82awskim-brochowie/page/8/#findComment-7517308

• 2 weeks później...

Piotr gratuluję!

to ostatnie dni, kiedy masz czas na Internet ;-)

Ja ten tydzień spędzam tak: 6:30-08:30 rozwożenie dzieci, 9-17 praca, 18-21:30 kładzenie paneli/malowanie ...

szkoda, że nie mam czasu wrzucić wszystkiego od razu na forum, muszę znaleźć chwilę.

Do końca etapu budowlanego została mi kanaliza i elewacja, później to podsumuję kosztowo.

Pozdrowienia dla budujących

Dominik

https://forum.murator.pl/topic/213950-z106-gl2-na-wroc%C5%82awskim-brochowie/page/8/#findComment-7522876

Tynki gipsowe zimowe - naprawa

Jak pisałem, niestety w nieocieplonym domu w miejscach gdzie są w ścianie elementy ze zbrojonego betonu (wylewane), tynk nie wyglądał najlepiej:

20180408_180243_HDR (Large).jpg

Nabyłem kolejny zestaw "gadżetów":

20180411_111435_HDR (Large).jpg

Czytałem o różnych szlifierkach, rozmawiałem z doradcą w sklepie i w końcu kupiłem oscylacyjną (podobno bardziej wybacza błędy). Nie żałuję.

NIezbędna jest też ręczny uchwyt do siatek szlifierskich (za 10zł), siatki - czytałem trochę i wziąłem różne (100, 120, 150, 180) - w sumie bardziej pracowałem 100 i 120, wyższe to już polerowanie nie szlifowanie ;)

Kupiłem wielkie wiadro gładzi, zużyłem może połowę. Kupiłem trzy szpachle do gładzi - optymalnie pracowało się tą najmniejszą + mała szpachelka.

Po przeszlifowaniu miejsc, gdzie były bąble i dziury w tynku, nakładałem gładź szpachelką na szpachlę, przykładałem w narożniku ściana-sufit i jednym płynnym ruchem, dociskając do sufitu (lub ściany) rozprowadzałem gładź. Po kilku razach nabrałem wprawy. Gdy między pociągnięciami robi się wystająca kreska z gładzi - lepiej nie poprawiać - poczekać do wyschnięcia i zeszlifować. Każda próba poprawiania zwykle kończy się zepsuciem danego miejsca.

Po wyschnieciu (wcale nie kilka godzin - jedno miejsce próbowałem szlifować i rozmazałem gładź szlifierką :bash: ) można było przeszlifować (wystarczyło ręcznie, gdzieniegdzie uruchamiałem szlifierkę - trzeba uważać w narożnikach, bo druciki trzymające siatkę wrzynają się w tynk, gdy prowadzimy szlifierkę blisko sufitu - robimy dodatkowe dziury, zamiast je usuwać)

Wyszło OK (niepomalowane nie wygląda jeszcze dobrze, ale po pomalowaniu jest OK). Zdjęcia nie oddają trójwymiarowej struktury, ale były wystające bąble i dziury a po wszystkim jest gładziutko.

Przed:

20180413_133617_HDR (Large).jpg

Po:

20180413_180831_HDR (Large).jpg

Cały narożnik po gładzi:

20180413_180841_HDR (Large).jpg

Przelecenie wszystkich miejsc w domu, które wymagały poprawy zajęło kilka dni (weekend+praca po pracy), wkurzające - mógłbym już malować, ale niestety robiło się tynki zimą w nieocieplonym domu, to trzeba za to zapłacić parę roboczogodzin.

https://forum.murator.pl/topic/213950-z106-gl2-na-wroc%C5%82awskim-brochowie/page/8/#findComment-7524184

Kładzenie paneli 1

Podkład - topowy podkład pod panele na podłogówkę - mata kwarcowa 3mm. Do sklejania - taśma aluminiowa (w DirectFloor dali 15 % rabatu - wychodzi po ok. 21zł /szt. - oryginalna producenta podkładu).

Uwaga1: podkład gruby i ciężki, po rozwinięciu rolki należy przerzucić go aluminiową stroną do góry - można go wtedy bardzo łatwo rozerwać (podrzeć lub potargać jak mówią na Opolszczyźnie) - trzeba to robić ostrożnie!

Uwaga2: ciekawostka - instrukcja na opakowaniu jest >5 językach, ale nie ma zni PL ani EN, musiałem sprawdzać czy "alu seite oben" to znaczy to co myślę :)

Uwaga3: instrukcja "mówi" że należy wywinąć podkład na ścianę, zrobiłem tak i później odcinałem te wywinięte częśći - nie da się zrobić poprawnych dytalacji przy tak grubym i nieco sztywnym podkładzie - po obcięciu dokleiłem wywiniętą na ścianę folię, która pozwoliła na układanie.

Rozłożony podkład wywynięty na ścianę:

20180414_155526_HDR (Large).jpg

po odcięciu nadmiaru i doklejeniu folii (jak ja nie lubię robić coś dwa razy):

20180415_145258_HDR (Large).jpg

Podkład naprawdę dobrze przewodzi ciepło - po rozłożeniu w całym salonie, ściągnąłem buty i chodziłem po nim w skarpetkach - nie dałem rady, zimno w stopy, ciągnie jak od betonu (czyli OK).

Ale od początku, pomimo dobrej ceny paneli (64zł/m2), transport na budowę był gratis, przyjechał pan busem, otworzył drzwi, wskazał na paletę paneli i powiedział: "40 paczek dla pana". Dobrze, że busem wjechał pod sam garaż, ale i tak maść na nadwyrężony łokieć się przydała - tą samą używam do pleców, które nie wytrzymały maratonu: malowanie+układanie paneli).

20180410_145731_HDR (Large).jpg

Nowy gadżet w rodzinie - zakup pod panele i przyszły taras itp.:

20180413_100800_HDR (Large).jpg

najpierw było stanowisko na zewnątrz, ale jak przyszło do pracy w niedzielę, zamknąłem się w garażu:

20180415_111749_HDR (Large).jpg

Uwaga: po ułożeniu ok 60m2 tarcza powoli odmawia pracy, klasa paneli AC5 - to jednak twardy orzech do zgryzienia.

https://forum.murator.pl/topic/213950-z106-gl2-na-wroc%C5%82awskim-brochowie/page/8/#findComment-7524200

Kładzenie paneli 2

1. Ustalenie kierunku kładzenia i położenia szczelin dylatacyjnych

Panele mają być w całym domu (oprócz łazienek) dlatego trzeba myśleć o wszystkich pomieszczeniach - nam wyszło, że najlepszy będzie układ wzdłuż osi (równolegle do) wejście do domu - tył domu.

Dylatacja - przy przejściu do strefy sypialni (w progu drzwi) - tak wiemy, że przekraczamy normę producenta maksymalnej powierzchni bez dylatacji.

Dylatacja - z pociętego panela (10mm)

2. układanie - pierwsze rzędy

Niestety u nas pod ścianą występuje wypustek (będzie szeroki parapet do siedzenia w oknie) i to powodowało, że pierwszy rząd był podzielony na pół, dopiero drugi czy trzeci rząd przechodził od ściany do ściany. Moim zdaniem najlepiej złożyć sobie 2-3 rzędy na równo i potem dosunąć do ścian i wyregulować oparcie o ściany klinami/kawałkami paneli. Mi trochę się rozjeżdżało i musiałem rozebrać dwa razy jakiś kawałek...

3. Kierunek układania - instrukcja jest obrazkowa, niby narysowali, że zaczynają od prawej - mi było wygodnie od lewej - nie da się, w tych panelach zamki są tak skonstruowane, że panel z lewej opuszcza się na panel z prawej - uważaj, którą częścią kładziesz do ściany - nie trzeba odcinać pióra, jeśli obrócisz dobrą stroną do ściany.

Minimalna długość przy ścianie 40 cm, minimalna szerokość przyciętego panela 5cm - trzeba zmierzyć odległości i podzielić. U mnie sprawdził się: laserowy miernik (kupiony na początku budowy Yato) + kalkulator w telefonie. Tak piszę, ale widać po połączeniach, że docelową długość startową ciętego panela (raz zaczynamy całym, raz ciętym - na zmianę) uzyskałem w trzecim rzędzie... to się przykryje narożnikiem ;)

20180415_205207_HDR (Large).jpg20180421_113900_HDR (Large).jpg20180421_113922_HDR (Large).jpg

https://forum.murator.pl/topic/213950-z106-gl2-na-wroc%C5%82awskim-brochowie/page/8/#findComment-7524207

Kładzenie paneli 3

Jeszcze nie napisałem - jest 10 różnych wzorów panela - można rozpakować i poukładać jeden wzór na jedną stertę - ja tak robiłem. Dany wzór ładnie się łączy wzdłużnie ze sobą. powtarza się co dziesiąty panel patrząc poprzecznie.

Przeszedłem do korytarza - jeszcze fotki jak fajnie się docina podkład:

20180421_113954_HDR (Large).jpg20180421_114305_HDR (Large).jpg

Różnica poziomów - kafle/panele.

Mamy kafle 10mm, panele 10mm - okazuje się, że kafle wyszły na ok. 14mm a panele na ok. 13mm - prawie równo, naprawdę dobrze. Jeszcze nie kładłem listw maskujących, ale jest praktycznie równo na łączeniu kafli z panelami :wave:

Zdjęć z tego etapu brak - muszę zrobić.

20180417_205540_HDR (Large).jpg20180419_175610_HDR (Large).jpg

Folii paroizolacyjnej nie stosowałem pod podkład - zgodnie z wytycznymi dystrybutora/producenta podkładu - wystarczy sklejenie połączeń ich taśmą.

Tych którzy zapytają o kolejność prac - robimy teraz pod bank - czekamy na ostatnią transzę - musiałem zacząć podłogi i malowanie (nie mam jeszcze gniazdek i włączników, ostatniej warstwy farby...można powiedzieć, że na mojej budowie przywykłem do robienia wszystkiego nie jak normalny człowiek, tylko w innej kolejności)

https://forum.murator.pl/topic/213950-z106-gl2-na-wroc%C5%82awskim-brochowie/page/8/#findComment-7524209

Układanie paneli - post scriptum

Już wyłączyłem komputer ale przypomniałem sobie dwie ważne rzeczy:

1. Jeśli trzeba rozebrać ułożoną część - krótsze zamki rozsuwamy zgodnie z instrukcją, trzeba przy tym mega uważać - ja mam kilka zamków na sumieniu, są bardzo delikatne :( Dlatego na zdjęciach widać klej - kleiłem uszkodzone zamki

2. Gdy układamy panele, najpierw wsuwamy dłuższą krawędź (zamek), następnie ruszamy prawo=lewo żeby upewnić się, że dobrze leży, następnie dosuwamy do poprzedniego panela i opuszczamy aby zamek na krótszym boku się zatrzasnął, tutaj uwaga - nie dosuwać za mocno, tylko z czuciem, wtedy zamek się zamyka prawie pod ciężarem panela, dosunięcie na siłę i opuszczenie powoduje, że zamek nie zamknie się nawet jak walisz młotkiem (gumowym). Jak się to zrobi z tzw. czuciem - idzie jak masło (tu przemawia doświadczenie kilkudziesięciu metrów kwadratowych z tym modelem paneli/zamków)

Ja zrobiłem sobie kawałek panela z obciętym piórem, który wsuwałem w poprzedni panel i pukałem w niego lekko gumowym młotkiem, żeby wszystko się dobrze ułożyło) jak włożysz następny panel poruszasz nim, opuścisz, a on nie dotknie podłogi tylko wisi pod kątem - to znak, że trzeba użyć młotka) :)

PS teraz kłuje mnie to "kładzenie" w poprzednich postach, ale zostawiam, nie mam siły poprawiać.

https://forum.murator.pl/topic/213950-z106-gl2-na-wroc%C5%82awskim-brochowie/page/8/#findComment-7524215

• 1 month później...

Witam.

Mam pytanie odnośnie ostatecznie podłączenia (jestem na tym niestety koszmarnym etapie). Czy ostatecznie opłacało się robić to na raty (6kW a potem docelowe)? Czy korzyść finansowa (by nie wyciągać informacji poufnych o wydatkach) była znacząca i rekompensująca problemy z koniecznością ponownego przejścia przez procedurę?

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/213950-z106-gl2-na-wroc%C5%82awskim-brochowie/page/8/#findComment-7544796

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Cześć,

przepraszam, ale wykończeniówka zjada cały dostępny czas, który na dodatek trzeba poświęcić dzieciom, które mają wakacje...

@Leiziboj - mam wrażenie, że nie było warto. NIestety dokładnie Ci tego nie policzę, ale nakląłem się strasznie na siebie, że nie zrobiłem od razu docelowo.

Zdjęć i materiałów mam dużo, gorzej z czasem - obiecuję sobie, że to wklepię w dziennik - jak będzie czas :)

https://forum.murator.pl/topic/213950-z106-gl2-na-wroc%C5%82awskim-brochowie/page/8/#findComment-7563298

ELEWACJA

Pierwszy umówiony fachowiec od Elewacji wyjechał za granicę, drugi zmienił pracę, trzeciego nie było...

Zdesperowany sięgnąłem po portal z ogłoszeniami ofer***pl ("szukaj fachowca" - jest kilka takich, wybrałem wrocławski), za pierwszym razem, zero ofert!

Załamka.

Zadzwoniłem nawet do nich, z pytaniem, czy wszystko dobrze wypełniłem, ale okazało się, że po prostu nikt się nie zgłosił :(

Zapytali czy wystawić drugi raz - co mi szkodzi - OK.

W ciągu trzech dni zadzwoniły trzy firmy, z czego dwóch fachmanów przyjechało na budowę!!!

Oczy się im świeciły jak zobaczyli parterówkę - ściana o wysokości 3,5m to dla nich bułka z masłem (później się okazało, że dach z nadbitką to masa docinania - dobrze, że podpisaliśmy umowę - chcieli podnieść cenę w trakcie).

Jeden chciał 175 zł/m2 na gotowo: materiał+robozcizna z posprzątaniem i kontenerem, ale od powierzchni elewacji nie odliczał okien!!!

Drugi chciał 65 zł/m2 robocizna - materiały ja kupuję w hurtowni - od powierzchni odliczane okna, ale ościeża 20zł/mb a parapety-montaż za 60zł/mb

Trzeci chciał 76 zł robocizna - materiały ja kupuję w hurtowni

Wybrałem drugiego - nie mam już kasy (kto dotarł do tego etapu i był rozrzutny to wie jak to jest ;)

Firma Janusz Osiecki - ściągnął trzech Ukraińców, okazuje się, że to ich pierwsza robota w PL - chcieli się pokazać, dlatego robili naprawdę dokładnie, ale długo (dla mnie nie problem).- jeśli nadal u niego robią to ich polecam (Jurij + Siergiej + pomocnik).

Cokolik - wybrałem 40 cm z tynkiem mozaikowym (15 cm styro Termoorganika 31), tynk Arsanit (numer bodajże 103) - tylko taki mieli u Bechcickiego

Listwa startowa 20cm

Ściana: styro Termoorganika 32, tynk silikonowy Caparol kolor Nutria 18 (złamana biel, nieżółta :)

Tynk próbowałem kupić w MBS Stępińska, ale trzy kolejne osoby nie odpowiedziały na email to się poddałem - jak oni pracują ???

Wzorniki tynków do pobrania w hurtowni za kaucją (100 lub 200 zł - Caparol/ Arsanit)

Uwaga - do umowy warto wrzucić montaż podejść pod kraniki na wodę oraz ew. skrzynkę gazową na elewacji (jak ktoś ma) - później chcą za to ekstra 200 zł (i tak mało ;)

Zamówienie - ile styropianu ?

Czytałem, że dużo odpadów wokół okien i w narożnikach - zamawiałem tak jak na całą powierzchnię ścian minus połowa powierzchni okien - dużo zostało (kilkanaście paczek). Zawiodłem się na styro Termoorganiki - wiele kawałków było krzywych jak banan i ukraińcy odkładali na bok, na szczęście będę ocieplał strop na strychu i tam go wrzucę.

20180706_105336_HDR (Large).jpg

Montaż podejść pod kraniki na elewacji.

Sprawdzone rozwiązanie u innych osób (i tanie w dodatku) - sklejka 18mm (ok. 4 zł) + styrodur z odpadków po płycie + dwa długie wkręty

20180713_121941_HDR (Large).jpg

https://forum.murator.pl/topic/213950-z106-gl2-na-wroc%C5%82awskim-brochowie/page/8/#findComment-7563304

• 4 weeks później...

Elewacja

Koszt elewacji to ok. 13 000 robocizny i ok. 18 000zł za materiały, czyli ok. 31 000zł (zostało mi parę paczek styropianu).

20180726_181119_HDR (Large).jpg

20180726_181213_HDR (Large).jpg

20180726_181242_HDR (Large).jpg

Ciężko się wierci dziury w świeżo wykonanej elewacji, ale musiałem zawiesić:

- lamy z czujnikami nad bramą garażową

- czujnik pogodowy do pieca

- czerpnię i wyrzutnię

Przykręcałem też kraniki do wody, i tu NIEMIŁA niespodzianka - panowie wykonawcy totalnie olali to co kupiłem i im mówiłem o wykonaniu podejść pod kraniki, zrobili po swojemu - ucięli rurkę PEX kilka cm od ściany i na wprost zamontowali złączkę skręcaną (taka była ich pierwsza propozycja, którą zdecydowanie odrzuciłem).

Już przy odkręcaniu korka/zaślepki - całość się rozkręciła, a w otworze widziałem tylko końcówkę PEXa, dramat!!! :mad::mad::mad:

Kilka razy im pokazywałem jak ma być, kupiłem materiały, a oni zrobili jak chcieli, skasowali dodatkowe 200zł, zalepili tynkiem i poszli....

skopana złączka (Large).jpg

Lepiej takie rzeczy zrobić samemu niż liczyć na uczciwość "fachowców"

Nie podaruję im tego choćbym miał iść do sądu.

https://forum.murator.pl/topic/213950-z106-gl2-na-wroc%C5%82awskim-brochowie/page/8/#findComment-7571014

Przykręcałem też kraniki do wody, i tu NIEMIŁA niespodzianka - panowie wykonawcy totalnie olali to co kupiłem i im mówiłem o wykonaniu podejść pod kraniki, zrobili po swojemu - ucięli rurkę PEX kilka cm od ściany i na wprost zamontowali złączkę skręcaną (taka była ich pierwsza propozycja, którą zdecydowanie odrzuciłem).

Już przy odkręcaniu korka/zaślepki - całość się rozkręciła, a w otworze widziałem tylko końcówkę PEXa, dramat!!! :mad::mad::mad:

Kilka razy im pokazywałem jak ma być, kupiłem materiały, a oni zrobili jak chcieli, skasowali dodatkowe 200zł, zalepili tynkiem i poszli....

[ATTACH=CONFIG]418117[/ATTACH]

Lepiej takie rzeczy zrobić samemu niż liczyć na uczciwość "fachowców"

Nie podaruję im tego choćbym miał iść do sądu.

Możesz wyjaśnić lepiej te kraniki? Czy twój pomysł by taki: decha do ściany, do dechy kolanko, do kolanka PEX a prostopadle do muru wyprowadzony kranik?

https://forum.murator.pl/topic/213950-z106-gl2-na-wroc%C5%82awskim-brochowie/page/8/#findComment-7571094

Pomysł nie jest mój - tak ludzie robią - o ile udało mi się ustalić.

Przepraszam za jakość, ale tak mniej więcej to powinno wyglądać:

podejscie.JPG

a tak to wykonali:

podejscie_bad.JPG

Zgodnie ze starym stwierdzeniem, najlepsze jest takie rozwiązanie, które przysporzy najmniej roboty wykonawcy.

Nie sprawdzę na ile mocne jest rozwiązanie pierwsze, drugie na pewno jest jednym z najgorszych.

https://forum.murator.pl/topic/213950-z106-gl2-na-wroc%C5%82awskim-brochowie/page/8/#findComment-7572043