drak72 13.07.2017 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Zamówienie okien, bramy garażowej, drzwi wejściowych Rozmawiałem z dwoma firmami - WTM (sprzedawca Oknoplastu na Zwycięskiej (W-w)) i znany Fix (Vetrex).Fix rządzi jeśli chodzi o fachowość, w WTM przekonywali mnie, że pod okno HST nie daje się bloczków z betonu komórkowego bo jest za słaby. Okazuje się, że już myślą o klinach do wypoziomowania... Przy HST droga jest jedna - zrobić równy i poziomy murek i na nim postawić HST (bez wyrównania klinami), oczywiście BK600 się nadaje. Fix montuje pod roletami fajny wielowarstowy podkład, zresztą mają cały wachlarz opcji montażu, widać, że robią to nie od dziś i cały czas starają się być na bieżąco.Polecają również p. Pawła, który wykańcza otwory okienne pod ciepły montaż i robi wspomniany murek. W WTM jest to całkowicie po stronie klienta.p. Paweł robi też tynki, na mojej ulicy w trzech domach jest Vetrex montowany przez Fixa, a w dwóch p. Paweł robił tynki. Dołączam się do grona - mam nadzieję - zadowolonych klientów tego zespołu firm. Po montażu napiszę czy się sprawdziło. Uwaga - jest pokusa, żeby wziąć okna, rolety i bramę w jednej firmie, ale nie ulegajcie tu lenistwu - do bramy lepiej wziąć dedykowaną firmę.U mojego sąsiada okna montowała ww. firma ze Zwycięskiej - okna super zamontowane - do bramy jeździli 3x po czym temat posprzątała firma od bram. O samych oknach, bramie i drzwiach wejściowych jeszcze napiszę, jak znajdę chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 18.07.2017 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Fajny kolor dachówki - taki czekoladowy. Jaki będzie kolor elewacji? No i masz najfajniejszą wiechę jaką widziałem ! Z czego zrobiona? Słomy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drak72 18.07.2017 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Kolor elewacji to teraz temat nr jeden - będzie jasny, piaskowy? musimy podjechać obejrzeć próbniki. Wiecha jest wycięta z desek - chłopcy chyba wycięli to pilarką spalinową - operują nią całkiem sprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drak72 18.07.2017 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Dachówka Creaton - uszkodzenia w transporcie/rozładunku Po skończeniu dachu nadszedł czas policzyć uszkodzone dachówki - nie spodziewałem się, że aż 17 paczek (68 dachówek) będzie uszkodzonych. Załączam zdjęcia - operator ładujący/rozładowujący palety nie przejmował się za bardzo towarem - całe paczki są równo obtłuczone. Złożyłem reklamację do Polskiego Centrum Dachowego, gdzie zamawiałem dachówkę - zobaczymy jak to się potoczy. Na koniec prac przy dachu musiałem dokupić dachówki, gąsiorów, mocowań/taśmy za ponad 1000 zł, wkurza takie podejście dostawców - kolejny raz wychodzi, że trzeba by stać nad nimi cały czas i pilnować. Mam nadzieję, że po reklamacjach klientów są wyciągane konsekwencje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drak72 01.08.2017 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 SSO podsumowanie Planowaliśmy dom nisko posadowiony, żeby z tarasu schodzić na ziemię/trawę jednym schodkiem. Poziom zero mamy 30cm nad działką. Poziom zero jednak jest poziomem gotowej posadzki, u nas posadzka ma łącznie 22cm (10EPS+3EPSpodł.+7wylewka+2wykończenie), czyli płyta fundamentowa jest praktycznie równo z gruntem. Z jednej strony domu jest mała górka, dopiero po ulewie zauważyłem jak woda wlewa mi się do domu... Ważne jest, aby wokół płyty albo nie zasypywać od razu albo zrobić to materiałem bardzo przepuszczalnym, poza tym kierować wodę z rynien od domu i nie pozwolić jej wracać (rowki, spadki. Nadproża - wnęki pod rolety W poście 44 pisałem jak zaplanowałem wykonanie nadproży, niestety to rozwiązanie się nie sprawdziło. Problemów jest kilka: - skrzynka rolety nie zmieści się na wysokości nadproża prefabrykowanego (dla wyższych okien) - przy dużych oknach po obu stronach są wylewane słupy, lepiej jest wylać także nadproże niż kombinować jak połączyć lane słupy z prefabrykowanym nadprożem - u mnie fachowcy zrobili tak, że lane nadproża wyszły na innej wysokości niż prefabrykowane - linia okien nie będzie zachowana Drugi raz chyba nie wziąłbym prefabrykowanych nadproży. Beton komórkowy - rewelacja, robienie otworów pod puszki i bruzd pod kable to miód robota. Daszek nad gankiem - ponieważ podwyższaliśmy parter o jeden bloczek (20cm) ale zrezygnowaliśmy ze ściany kolankowej (ach te projekty gotowe...) to dach i daszek ganku nam się poprzesuwały. Z dachem było prosto - fachmani przyłożyli dwie deski, stwierdzili, że dach "nie wchodzi na okno" i OK. O wysokości daszku ganku miałem zadecydować ja (wiecie ile jest decyzji przy budowie...) - panowie przyłożyli dwie dechy - zasymulowali daszek i OK - zrobiliśmy daszek ganku równo z dachem głównym. Wygląda OK, nawet dobrze, ale jest niepraktycznie wysoko, mamy wejście od zachodu - stąd głównie wieje i pada, a daszek jest za wysoko, żeby ochronić przed deszczem stojących pod drzwiami. Polecam zrobić daszek ganku niżej niż dach główny. Pozdrówka Dominik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drak72 01.10.2017 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Okna - przygotowanie i montaż Po pracy układam elektrykę, hydraulik popędza, nie ma czasu na dziennik... W projekcie poszalałem z otworami okiennymi, okazało się, że okien plastikowych takich nie robią i albo zmieniamy na aluminiowe (cena!) albo zamurowujemy otwory, by zmieściły się standardowe max wymiary... (nie pamiętam ile to jest - patrz strony Oknoplast/Vetrex). Rozwiązanie przyszło nagle. Mamy wentylację mechaniczną, więc naturalne byłyby fiksy (witryny), ale bałem się (na wypadek pożary nie można otworzyć i wyjść z pokoju na zewnątrz), ale fiksy można robić bardzo duże nawet w plastiku. Rozwiązaniem okazała się hybryda: fiks z małym otwieranym skrzydłem z boku. Załączam zdjęcia z oferty, dalej będą zdjęcia jak wyszło po montażu. W skrócie: - okna Vetrex V90+ (ukryte zawiasy, uszczelki EDPM), trzy szyby (pakiet ma U=0,5, okna ok. 0,7), kolor złoty dąb (tak, wiem, że już niemodny - wyjście na taras: HST (tu inny profil, chyba V82, U pakietu 0,7) - okno południowe - duży fiks (jak wyżej) - okna w łazienkach środkowa szyba ornament ("chinchila" czyt. "szinszila") - wszystkie pozostałe cztery okna podobnej wielkości i identyczny układ (fiks+skrzydło) - jak wyżej (fiks nie był sztucznie powiększany żeby zrównać się ze skrzydłem, nie wiem po co ludzie to robią). - rolety Portos w kolorze złoty dąb, skrzynki podtynkowe. Ostatecznie dopłaciłem do silników przeciążeniowych Somfy - jestem zadowolony z tej decyzji Całość (na bogato) kosztowała 38 tys. zł. z montażem na gotowo (okna, HST, rolety). Wcześniej musiałem przygotować ościeża (wytynkować) i wkleić styropian w nadproża - to kosztowało jakieś 2,5 tys (?) Montaż okien w moim domu (faktycznie jednego) był sprawdzany przez niezależne laboratorium (Fix bierze udział w konkursie), wyniki podobno wyszły super (jeszcze ich nie dostałem). Musiałem zgodzić się na zmianę technologii (płynna guma w środku zamiast taśmy), gdyż konkursowy montaż na taśmy robili już w innym domu we Wrocławiu - bałem się ale nie żałuję - jest mega porządnie. Hydraulik (Adam Radaszkiewicz) robił zdjęcia montażu i wysyłał klientom - mówił, że tak kosmicznego montażu jeszcze nie widział. Jestem mega zadowolony, nie warto oszczędzać na montażu przy takim wydatku na dobrej klasy okna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drak72 01.10.2017 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 (edytowane) Ościeża przygotowane do montażu Wykonanie p. Paweł, przyszły mój tynkarz. na ww. zdjęciach są już wklejone podkłady parapetowe "ciepłe parapety" nie mogę ich podmienić w edycji, właściwe w następnym poście Przy okazji wykańczania otworów okiennych zamówiłem otynkowanie ściany w garażu - niezbędne do montażu bramy! Przy okazji wybrałem tynk: gipsowy twardy. Ściana wygląda super - jak tab będą wyglądać wszystkie to ja nie mam nic przeciwko Byłem na 99% zdecydowany na tynk. cem-wap ale zmieniłem bo: 1. gispowy tańszy (30zł/m2 gipsowy twardy, 35zł/m2 cem-wap) 2. gipsowy jak będę musiał coś wyryć i zalepić - nie będzie widać (gładki) - miałem to w moim mieszkaniu,gdzie wszystkie naprawy widać bo są gładkie (widziałem już filmy na youtube, że można zrobić teksturkę, trzeba kombinować) Dwa argumenty i poszło. Pierwsza ściana już otykowana tynkiem gipsowym twardym. Edytowane 1 Października 2017 przez drak72 błędne zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drak72 01.10.2017 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Montaż okien trwał trzy dni (może 3,5) Pierwszy dzień to było przekazanie kluczy sprawdzanie wymiarów, montaż ciepłych parapetów i gruntowanie ościeży (zdjęcia są wyżej), tu załączam zrobione ościeża. Ponieważ jak pisałem, nadproża nie wyszły jak powinny (niektóre skrzynki rolet nie mieszczą się w świetle wnęk, gdzie wklejony jest styropian), Fix doradził i tak zrobiłem - wysunięte okna i pod skrzynkami dodatkowa "supermata": Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drak72 01.10.2017 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 W tym samy dniu przyjechała ekipa od bramy (Michalczyk/Hormann z ul. Kościelnej), i Fix z oknami, a ja zabrałem się do wstawiania drzwi, postaram się rozpisać te trzy rzeczy osobno. Okna po wstawieniu wyglądają tak: Jak teraz widzę, niektóre zdjęcia zrobione przed montażem rolet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drak72 01.10.2017 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Montaż okien - detale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drak72 01.10.2017 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 (edytowane) Drzwi wejściowe Nie udało się kupić drzwi używanych za 50 zł. więc zrobiłem sam lepsze Zaczęło się od zmierzenie otworu i ułożenia na podłodze znalezionych na posesji w miarę prostych desek. Następnie trzy poprzeczne belki i usztywniające ukośne: Jak spróbowałem je podnieść to dopiero doceniłem ich pancerność, ciężkie jak cholera. Dopiero później, przy wymyślaniu sposobu zamykania, okazało się, że najprościej będzie dać z boku drzwi: deskę (zawiasy) i belkę (uszy do kłódki) dlatego ostatecznie drzi zwężałem pilarką elektryczną Wyszło tak: Detal - zawias: główna śruba wchodzi w mur na 10cm (sama ma 12cm) kilka wkrętów stabilizuje/mocuje zawias do deski Detal - uszy na kłódkę belka (nie pamiętam 6x4cm?) przykręcona czterema śrubami (12cm, kołek ramowy) w miejscu gdzie są uszy na kłódkę belka jest podwójna - dołożona druga (1m) na dwa kołki śruby mocujące uszy do kłódki przechodzą przez dwie belki Monterzy okien powiedzieli, że za pancerne - "nie lepiej żeby Panu weszli przez drzwi niż zniszczyli bramę ?", qrcze, czyżbym zrobił coś za dobrze ... :] Drzwi otwierają się do środka, nie do końca na oścież, ale nie przeszkadza mi to, i tak większe rzeczy wnoszę przez garaż lub "okno" HST. Zapomniałem - zawiasy i uszy kupione na szybko w Casto Edytowane 1 Października 2017 przez drak72 skleroza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anemonek 02.10.2017 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Gratuluję SSZ! Jakie plany na ten rok? Dokończenie elektryki, hydraulika, coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klew 02.10.2017 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Dobrze ten montaż wygląda. Muszę się do tej firmy przejść.Napiszesz o co chodzi z tymi nadprożami? Z tego co się orientowałem, to skrzynki na "witryny" mają 18x18 cm. Nadproża L19 mają 19 cm wysokości. To za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drak72 04.10.2017 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Cześć, dzięki Zrobienie elewacji mam umówione na koniec października, a tynki wew. na początek listopada. Qrcze już późno na szukanie ekipy od wykończeń - tak mnie pochłonęły sprawy budowlane, że o tym nie myślałem. Budowa jednak kiedyś się kończy i trzeba zająć się wykończeniem Teraz: - koniec elektryki (sam robię na razie) - o tym napiszę bardziej szczegółowo - tu także rozłożenie kabli do sieci LAN + TV (sat+naziemna) +radio - wentylacja - zakup instalacji i rekuperatora + montaż - zakup parapetów granitowych (Strzegom?, Strzelin?) - mus przed tynkami - docieplenie stropu - rozłożenie styropianu na stropie (policzyłem ile by kosztowała wełna - przeszło mi) - alarm (kable do czujek) - przed tynkami - jeszcze instalacja pieca - pan Adam Radaszkiewicz namówił mnie na De Dietrich... good bye Viessmann mercedes wśród pieców. Pan Adam kupuje dla swoich klientów cztery takie same piece (Modulens 25kW+zasobnik warstwowy 100l). Biorę to co wszyscy, przynajmniej cena nie zabija, zobaczę co to warte. Mój kuzyn ma dom (bliźniak) od dewelopera z najtańszym De Dietrich i jakoś działa, mój ma być klasę wyższy. Piec jaki by nie był pożyje z 15 lat i będzie do wymiany... Niestety media podały, że idzie zima stulecia i nagle na piece są zapisy - mój będzie w połowie listopada (mam nadzieję). Najgorsze, że w drodze nie ma jeszcze kanalizy - pisałem o tym, kochane MPWiK będzie realizować kanalizę w 2018r. - muszę zadzwonić do firm od kanalizy, podobno można zrobić tymczasowe przyłącze do sąsiada i tam pompować ścieki, albo szambo, koszty i tak będą... Odnośnie nadproży - ja mam dwa okna (duży fix i HST) po ponad 2m wysokości - ty jest chyba skrzynka 20cm (zwinięty pancerz musi się zmieścić) - tu na pewno warto zrobić lane nadproża, przy "małych" oknach pewnie będzie OK. (muszę zmierzyć skrzynki, bo nawet tego nie robiłem). U mnie był dodatkowy problem zrównania poziomów nadproży lanych i prefabrykowanych - okna (górne krawędzie) nie trzymają jednego poziomu - to wina wykonawców - trzeba tego pilnować. Podejrzewam, że gdyby lali wszystkie nadproża, to zrobili by na jednej wysokości... Druga sprawa - po obu stronach dużego fiksa mam lane słupy - a na górze jest prefabrykowana belka - chłopaki kombinowali jak to jakoś połączyć... Wylana jednolita "bramka" była by lepsza niż lane słupki + prefabrykowana poprzeczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klew 05.10.2017 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Rolety integro mają 18x18 cm skrzynkę dla wysokości do 2,8 m (i szerokości 2,5 m). Ja przynajmniej takie rozważam. Ja też będę miał część lanych część prefabrykowanych. Muszę przypilnować, aby równo było . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 05.10.2017 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 [ATTACH=CONFIG]397857[/ATTACH] Witam się w dzienniku, mam pytanie... pomiędzy płytą a ścianą masz coś czarnego - nie wygląda to na folię, czy to hydroizolacja? Możesz coś więcej o niej powiedzieć? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drak72 07.10.2017 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 (edytowane) Hej Brysia8 pisałem wcześniej, że płytę mam praktycznie równo z ziemią, w niektórych miejscach przy dużych opadach woda przesiąkała mi przez mur (Beton komórkowy) do domu. Zrobiłem dwie rzeczy: 1. pomalowałem pierwszy rząd bloczków betonu komórkowego (ściany) dysperbitem (dwie warstwy) 2. w newralgicznych miejscach zrobiłem wzdłuż płyty rowek na wodę (fosę) - docelowo muszę wymienić grunt na czysty piasek + otoczaki (w tej chwili mam słabo przepuszczający piach z gliną - to miałem w wykopie) Dlatego mam czarny pas na dole domu Pozdrawiam Dominik Edytowane 7 Października 2017 przez drak72 literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 09.10.2017 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Dzięki za odpowiedź, u mnie niestety się to samo stało, w kilku miejscach woda mi przedostaje się do domu.. ściany zawilgocone na styku płyty i pierwszej warstwy.Mamy już zrobione ocieplenie i klej i siatkę... nie wiem jak to teraz ugryźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drak72 10.10.2017 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Ja u mnie mam pionowe ocieplenie płyty, na dole mam pociągnięte rury drenażowe. Będę usuwał grunt wokoło płyty i wsypię otoczaki/żwir (pod spód piasek (koszty)). drenaż podłączę do studni chłonnej - trzeba takie coś wykopać. Prawdopodobnie, na czterech rogach domu będę dodatkowo kopać małe studnie chłonne dla rynien (teoretycznie drenażu w okół płyty nie można łączyć z odprowadzaniem wody z rynien) - woda musi uchodzić i nie może podnieść się do poziomu ponad płytę! Trzeba ją puścić pod ziemię, choćby nie wiem ile to by miało kosztować Wyobrażam sobie to mniej więcej tak jak na zdjęciu - zrobione na gorąco, jak przyjdzie do wykonania to pewnie będą modyfikacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bengal 11.10.2017 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Witaj Dominik. Niedługo zaczynam budowę również na Brochowie . Pisałeś że zakupiłeś większą ilość stempli na ogrodzenie. Z chęcią odkupilbym ok 30-40słupków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts