drak72 16.10.2017 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Cześć, nie mogę się nie pochwalić, badania zrobione w moim domu http://oknotest.pl/montaz-okien/fix-wroclaw-najwyzsza-jakosc-montazu-okien-potwierdzona @Bengal, dzięki za wizytę na budowie, muszę zostawić kilka słupków na huśtawkę, ale resztę mogę Ci oddać po kosztach Pozdrawiam Dominik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drak72 26.10.2017 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Kotłownia - malowanie betonu komórkowego bez tynku 2017-08 Wymyśliłem, że nie będę tynkował kotłowni, tylko pomaluję ją farbą epoksydową położoną bezpośrednio na beton komórkowy. Miały być oszczędności Kotłownia ma 6x2m, kupiłem 6 opakowań farby epoksydowej (kolor jasno szary, Alledrogo): Po wszystkim zostały mi dwa całe opakowania - jedno na pewno zużyję - będę jeszcze domalowywał po wykonaniu otworów (gaz, czerpnia, wyrzutnia, przewód spalinowy). Przed malowaniem: Niestety mur pod malowanie musi być równy, zeszło mi naprawdę dużo czasu na wypełnianie szczelin akrylem. Przy malowaniu okazało się, że farba epoksydowa niestety nie wypełnia łatwo szczelin po 2mm (jak myślałem). Farba zawiera w środku puszkę z utwardzaczem, po dodaniu do żywicy, trzeba mieszać dobre 5 minut niestety farba chlapie (moja młotowiertarka nie ma regulacji obrotów) - spodnie i buty dostały żywicą, na epoksyd nie ma rady. Kolor jasny szary jest bardzo podobny do koloru betonu komórkowego, niektórzy nie zauważają, że kotłownia jest pomalowana. Malowanie w zamkniętym pomieszczeniu przypłaciłem bólem głowy - zalecam maseczkę - niby nie śmierdzi, ale kac po tym jest że hej. Jedna puszka poszła na gruntowanie - rozcieńcza się lekko wodą i maluje. Tak zalecają - nie ryzykowałem z innymi gruntami pod epoksyd. Nie wiem czy jeszcze raz bym się zdecydował, ale po wszystkim jestem zadowolony z efektu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drak72 26.10.2017 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Kotłownia - malowanie c.d. Ekipa p. Adama Radaszkiewicza nie ma młotowiertarki bez udaru i oto jak wygląda przewiert pod rurę gazową: żenada "my to panu zakleimy gipsem a pan sobie to pomaluje", super :-\ Widać różnicę w kolorze BK<>farba epoksydowa jasnoszara. Inne zdjęcie pomalowanej kotłowni (świeższe): Problem jest z sufitem - ciężko będzie wpuścić tu tynkarzy do samego sufitu, gdy będzie piec, zawory, licznik, zmiękczacz, rozdzielnie elektryczna... Myślę nad sufitem podwieszanym lub przyklejeniem płyt KG do sufitu, kiedyś pomyślę. Farba epoksydowa ma iść także na posadzki: w garażu i kotłowni, oczywiście wykonanie własne. Filmy szkoleniowe na Youtube już obejrzane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 28.10.2017 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 (edytowane) Witam. Przeczytałam cały dziennik od wczoraj i powiem, że masz rację z tymi wykonawcami, ale ja się staram nie dawać tak doić. Nie interesuje mnie to, że będą mówić na mnie zołza czy coś w tym stylu, ale twardym i asertywnym trza być. Pisałeś dlaczego ludzie robiąc fixa z normalnym otwieranym oknem wyrównują fixa względem okna? To ja jako kobieta odpowiem dlaczego. Ponieważ okno lepiej wizualnie wygląda. Sam fix jak jest to ok, bo też mam same fixy, ale nie mam łączonych z oknami otwieranymi. Zresztą nie wiem po co zrobiłeś takie małe okienko przy fixie, nie wygląda to tak super już, a pisałeś, że w razie pożaru można przez nie wyjść, to chyba nie bardzo, bo takie małe i ciasne to tylko chyba dziecko się przeciśnie, a przy pożarze to liczy się szybkość, a nie wciskanie się przez takie wąskie okno. Poza tym reszta okien jest super, szczególnie ta suwanka. Myśmy nie zrobili, bo kasy było mało, więc woleliśmy zrobić same fixy w salonie, a wyjście na taras osobno, aby nie łączyć fixa z otwieranym, ze względów właśnie wizualnych, ale kobiety inne spojrzenie mają, haha Edytowane 28 Października 2017 przez dana0606 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drak72 10.11.2017 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Hej Dana, zazdroszczę asertywności. Zawodowo nie mam tego problemu, w życiu prywatnym gorzej, takie życie. Odnośnie okien - dom budujemy pod siebie - i dobrze, że mamy wybór, najlepiej wybierać świadomie, pod swoje gusta i wymagania. Ja zaryzykowałem, bo nie widziałem takich okien u nikogo, ale jestem zadowolony (na razie), zobaczymy po zamieszkaniu. Przed zamówieniem okien mierzyłem sobie, czy dam radę wyjść przez okno - czterdzieści centymetrów wystarczy nawet dla mnie (oczywiście bokiem), mówimy o awaryjnym wyjściu raz na 50 lat w razie pożaru, nie musi być wygodnie Mieszkając w bloku otrzymując "wszystko" od dewelopera, człowiek nie wie ile rzeczy można wybrać, z drugiej strony ta ilość wyborów i firm odstrasza wielu ludzi od budowy, budowy zaczynają sami zdeterminowani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drak72 10.11.2017 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Potłuczona dachówka CreatonW międzyczasie otrzymałem przelew ponad 300zł za potłuczoną dachówkę, więc mogę powiedzieć, że Polskie Centrum Dachowe z Karmelkowej to uczciwa firma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drak72 10.11.2017 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Brama segmentowa Hormann Od początku budowy staram się kupować polskie produkty, bramę chciałem wziąć od firmy Wiszniowski, ale miałem dwie oferty na Hormanna, a rozmowy z szefem firmy Michalczyk Hormann (na mojej obecenj dzielnicy Klecinie) spowodowały, że wybrałem Hormanna - pocieszam się, że z autostrady A4 za Legnicą widziałem fabrykę Hormann - może moja brama też jest z Polski Wracając do sedna, najwyższa klasa materiały, wykonanie, współczynnik przenikania ciepła, szczelność, uszczelki EPDM jak w oknach, silnik przy otwieraniu działa na zwiększonych obrotach (do trzech otwarć pod rząd) - zależało mi, żeby szybko się otwierała. Okazało się, że za 280zł dopłaty mam najwyższą wersję silnika - oczywiście przeciążeniowy - sam się cofa po napotkaniu przeszkody (w najwyższej wersji dodatkowo fotokomórki w komplecie). Last but not least rygluje się po zamknięciu. Wziąłem panele L (duże nie dzielone na pół) Dopłaciłem 133zł za nakładkę na ościeżnicę - żeby nie było białego paska wkoło bramy (zwracał na to uwagę sprzedawca - podobno nie zawsze to proponują). Brama wyszła ok. 7600 brutto, drzwi wejściowe ok. 5400 razem (brama garażowa + drzwi) ok. 13 000 zł z montażem na gotowo. Załączam zrzut z oferty i zdjęcia (do tego co widać dopłacałem wspomniane 280zł za najwyższy napęd Supramatic P z fotokomórkami). Jak budujecie uważajcie na otwór - u mnie przekroczył 5m, po zdjęciu szalunków było ponad 510cm - u mnie wykombinowali z ościeżnicą, ale centymetry więcej i można wpaść w inne widełki cenowe bramy Brama montowana przed wylewką - wylewkarz wyznaczył poziom docelowy posadzki na progu - uwaga tutaj - ja będę malował posadzkę żywicą i u mnie wysokość posadzki była już wysokością gotowej podłogi garażu. Fachowcy standardowo dodają 2cm na kafle - trzeba ich skorygować. Uwaga2: pamiętać o spadku w garażu na zewnątrz. Uwaga3: nie robić rynienki i odpływu do kanalizacji w garażu - ja zrobiłem podejście, miałem tak w projekcie, okazało się przy posadzce, że to bez sensu - woda i tak może sama wylecieć na zewnątrz, a sobie smródkę w garażu za własne pieniądze... Szkoda, że ta mądrość przychodzi na etapie zamówienia posadzki :-] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drak72 10.11.2017 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Drzwi zew. Z rozpędu przy zamówieniu bramy wziąłem drzwi zewnętrzne (ThermoPlus Hormann) - w takiej samej okleinie jak brama. Przy moim zmyśle estetycznym odpada problem doboru koloru i stylu - choć nie do końca, bo płaskie drzwi to nawet ja zauważam, że nie do końca pasują do całości Technicznie drzwi to klasa sama w sobie - 65mm grubości wypełnione pianką, ościeżnica z przekładką termiczną. Wziąłem otwierane na zewnątrz, ciekawe, że drzwi mają na pionowej ściance z boku trójkątne wycięcie, w które wchodzi ościeżnica - nie można wyważyć drzwi jak są zamknięte. Załączam przekrój z folderu reklamowego i zdjęcia. upsss. nie mam zdjęć drzwi - do uzupełnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drak72 10.11.2017 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Jak buduje deweloper Ciekawostka - za płotem deweloper buduje osiedle domków, wiele miesięcy miałem widok na łąkę, nagle wjechała koparka (daty sczytałem ze zdjęć): 2017-09-26 wjazd koparki 2017-10-04 wykop pod fundament 2017-10-30 ściany mają już ponad 2m - wystają ponad skarpę. Zdziwiłem się jak zobaczyłem murarza ponad dwumetrową skarpą. qrcze ale tempo, żeby tylko beton w fundamencie wiedział, że trzeba szybko twardnieć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drak72 10.11.2017 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Tauron Dystrybucja - zwiększenie mocy i przyłącze docelowe Szkoda, że Tauron Dystrybucja nie podaje jasno, co trzeba zrobić, żeby zwiększyć moc przyłącza ("Należy przejść cały proces przyłączenia od nowa" ha ha ha) Byłem w BOK, okazało się, że przyszedłem z wypełnionym błędnym załącznikiem, w końcu powiedzieli mi co i jak i złożyłem wniosek, akt notarialny, którego szukałem w domu ze 20 minut, okazał się niepotrzebny - patrz dalej. Należy wypełnić druk WP https://www.tauron-dystrybucja.pl/-/media/Offer-Documents/DYSTRYBUCJA/przylaczenie/klienci-indywidualni/WP-klient-indywidualny.ashx W polu "Cel wystąpienia", zaznaczyć "Zwiększenie mocy przyłączeniowej". Ja w polu "3. Informacja o sposobie zasilania obiektu (wybrać jedno)" zaznaczałem "zasilanie docelowe (stałe)" ale i tak nie jestem pewien, czy przełączą mi w skrzynce Taurona w ogrodzeniu z kabla od RBT na kabel, który mam zakopany do domu do rozdzielnicy elektrycznej. Skrzynka jest zaplombowana, naczytałem się na forum, że można zerwać plomby, w życiu, obsługa eBOKu chciała mnie "zjeść" za samą taką propozycję. Czekam na nowe papiery i będziemy przełączać kable w skrzynce. W polu 5 należy wpisać numer kontrahenta oraz moc dotychczasową (u mnie 6kW) i docelową (u mnie 14kW - ta moc gwarantuje zabezpieczenie 25A w skrzynce Taurona) - moc docelowa powinna być w projekcie (tak jest u mnie). Uwaga - w polu 9 punkt 1 wpisałem numer księgi wieczystej, wtedy nie trzeba dołączać do wniosku kserokopii aktu notarialnego (potwierdzenie prawa własności do działki) - Tauron sam sobie sprawdzi w księdze wieczystej, czy jesteśmy właścicielami - tak mi powiedziała pani w BOK. Generalnie można wysłać im na email podpisany wniosek. Ja byłem osobiście na Menniczej - polecam bezpłatne parkowanie w Galerii Dominikańskiej i krótki spacer (praktycznie przechodzi się przejściem podziemnym i 100m uliczki). Uwaga - na papier czeka się 30 dni, potem jeszcze nowa umowa z Tauronem... ja miałem zdążyć przed tynkarzami (ich sprzęt wymaga zabezpieczeń 25A) i może zdążę, bo się tynkarze spóźniają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drak72 10.11.2017 23:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Zmiękczacz Po lekturze wątku o zmiękczaczach, wybrałem to co proponował pan Adam: Aqua Soft Basic, ale wezmę wersję 30 ( a nie 25), niewielka różnica i wydajnościowa i cenowa, ale pewność, że na pewno wystarczy. Uwaga1 na forum (FM) kolega qbek17 poleca aby wybrać wersję z regeneracją przeciwprądową. Mój instalator nie ogarniał tematu, sam musiałem zadzwonić do Aqua Soft i zapytać jak zamówić wersję z regeneracją przeciwprądową, okazuje się, że dopłata wynosi 30 zł, a zmiękczacz przy regeneracji bierze mniej soli i mniej wody - prawdopodobnie się opłaca. Zamówienie tej wersji polega na dopisaniu do nazwy "regeneracja przeciwprądowa" - nie ma osobnego kodu produktu Uwaga2 oczywiście bierzemy wersję objętościową a nie czasową (objętościowa mierzy ile m3 wody zużyliśmy i na tej podstawie wyznacza konieczność regeneracji złoża) Szkoda, że producent nie ułatwia zamówienia konkretnej wersji, moja to: AQUA SOFT BASIC 30V ZMIEKCZACZ PRZEPLYW 1,5M3/H /AB30V-CL regeneracja przeciwprądowa Sam Aqua Soft polecił mi hurtownię AKA z Jerzmanowskiej "oni się z panem podzielą rabatem dystrybutora", fajnie - przesłali mi ofertę z ceną wyższą od katalogowej ujemny rabat qrka wodna. Węszę spisek, chyba zgadali się z moim hydraulikiem, który jest ich stałym klientem. On mnie ułaskawi - da mi 8%VAT i "wszyscy będą zadowoleni". Ja bym wolał i z rabatem i z 8% VAT. Szkoda, że na Allegro jest tylko jeden sprzedawca, który też ma ceny katalogowe (też daje z 8% VAT), można by zamówić taniej lub przynajmniej ich postraszyć tańszym dostawcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 12.11.2017 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Uuu dzieje się u Ciebie Musiałeś do Taurona ponownie dostarczać kwit o gotowości instalacji? Też chce zwiększyć z minimalnego 10,5A jakie wymaga Energa na 12,5A, do którego dadzą zabezpieczenie 25A. I powiedzieli, że znowu muszę druk gotowości od elektryka brać. Ile finalnie zapłacisz za zmiękczacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 12.11.2017 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 A zazdroszczę jak na razie bezproblemowych firm. My mamy troche problemów, a ekip mieliśmy nie za dużo.Teraz pozostała nam hurtownia w której zamawialiśmy blachę na dach, mamy problemy z nimi bo na miejscu robili nam obróbki dachowe i wiatrownice na zrobili źle i sprawę w sądzie mamy. Poza tym teraz z meblami kuchennymi zaczyna się jazda, ale asertywnośc pomaga nie dać się, ale moje nerwy już nie wytrzymują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 12.11.2017 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Uuu dzieje się u Ciebie Musiałeś do Taurona ponownie dostarczać kwit o gotowości instalacji? Też chce zwiększyć z minimalnego 10,5A jakie wymaga Energa na 12,5A, do którego dadzą zabezpieczenie 25A. I powiedzieli, że znowu muszę druk gotowości od elektryka brać. Ile finalnie zapłacisz za zmiękczacz? W PGE przy zwiększaniu mocy niestety druku od elektryka wymagali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drak72 15.11.2017 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Ile zapłacę za zmiękczacz to zobaczę lada dzień..., katalogowo na stronie producenta to: "Bez podatku 2 250,00 zł Z podatkiem 2 767,50 zł" + 30 zł za regenerację przeciwprądową mam dostać z 8% VAT, ale doliczyć trzeba montaż - zobaczymy. Dzisiaj mam już zamontowany piec, jutro zmiękczacz = kotłownia gotowa. Jutro mam dwie wizyty na budowie: 1. Odbiór budowlany instalacji gazowej (niezbędny do podpisania umowy na dostarczanie gazu) - przez Kierbuda z uprawnieniami instalacyjnymi do gazu - 400 zł (mój Kierbud ma tylko uprawnienia ogólnobudowlane) 2. Odbiór (opinia) kominiarska - 360 zł (albo 380zł nie jestem teraz pewien) Kasę zostawiłem hydraulikowi, mam nadzieję, że odbiory pójdą pozytywnie, aczkolwiek boli ich koszt. O ile wiem (jeszcze o tym nie czytałem dokładnie) to obie ww. rzeczy są potrzebne aby użytkować dom (zgłoszenie zakończenia budowy), więc mam nadzieję, że już będę coś miał w teczce, co będzie potrzebne aby zakończyć tą nierówną walkę, kiedyś w 2018r. A propos Taurona, to zobaczę co mi napiszą, pewnie będę jeszcze musiał zgłosić instalację do podłączenia, co musi podpisać elektryk, będę dzwonił do tych samych gości, którzy zrobili mi to za 100zł. Napiszę, jak będzie po wszystkim. Powoli mija 30 dni, jakie Tauron Dystrybucja ma na odpowiedź na wniosek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drak72 15.11.2017 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Elektryka Przed montażem okien i wylaniem posadzek, czyli jakiś czas temu zacząłem walkę z elektryką. Beton komórkowy to bajeczny materiał dla tych, którzy chcą zrobić coś sami - otwory pod kołki można robić wkrętarką akumulatorową Otwór pod puszkę (tu: gniazda w sypialni) - wiertło koronkowe: Po nawierceniu należy stuknąć z czuciem pod kątem 45stopni - wałeczek z betonu komórkowego ułamuje się ładnie: otwór do wyprowadzenia kabli w puszce: bruzda na kable - do podłogi - zrobione szlifierką kątową fi 125 mm, tarcza do betonu (w komórkowy wchodzi jak w masło, tylko pyłu jest na cały dom) Kilka stuknięć przecinakiem i bruzda gotowa: Uwagi: - robić otwory pod puszki głębokie - niby wiedziałem, ale w trakcie stwierdziłem, że zrobię na płytkie - w końcu wszystko pogłębiałem - gdy zagłębimy do końca koronkę, należy usunąć środek i ponownie (odrobinę) pogłębić otwór - wykuć środek przecinakiem - nie do końca to możę być potrzebne (ja będę miał tynk gipsowy i tynkarz powiedział, żeby finalnie puszki wystawały o 1cm ze ściany), przy tynkach cem-wap, gdzie pewnie jest więcej tynku, otworu pewnie nie trzeba pogłębiać - bruzdy robić wąskie - dokładnie na grubość dwóch kabli (choć kabel okrągły 3x2,5mm2 jest dość gruby) - łatwiej wybija się środek bruzdy przecinakiem - stuknięcie z boku i leci cały fragment 10-15cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal818 18.11.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Zamówienie okien, bramy garażowej, drzwi wejściowych Rozmawiałem z dwoma firmami - WTM (sprzedawca Oknoplastu na Zwycięskiej (W-w)) i znany Fix (Vetrex). A czemu tylko z nimi rozmawiałeś? Jakieś polecenie od sąsiadów czy sam znalazłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drak72 02.12.2017 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 (edytowane) Hej Michal818, masz mnie - korespondowałem też z polecanym na forum panem z Oleśnicy (Baumann - okna AWILUX w systemie Schüco), ale mi nie podpasowały (cena niezbyt atrakcyjna, brak przejrzystej informacji o parametrach okien). Generalnie interesowały mnie najlepsze okna, wiem, że wiele firm składa okna, wiem, że można oszczędzić, ale nie chciałem ryzykować. Nawet teraz, gdy skończyły się pieniądze z banku, nie żałuję wyboru okien Pozdrówka Dominik PS Na mojej ulicy ludzie mają albo Vetrex albo Oknoplast - topowi "producenci" okien z profili VEKA. FIX jest znany z jakości - czytałem o nich wcześniej na FM. Edytowane 2 Grudnia 2017 przez drak72 dopisałem PS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drak72 02.12.2017 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Skok w czasoprzestrzeni - montaż pieca gazowego, uruchomienie podłogówki. Trochę nie pokolei, ale to wydarzenia ostatnich dni, na świeżo. Chciałem wziąć gaz od Taurona (promocja - dają 300zł na rachunki za prąd + zniżkę na gaz), jednak w Tauronie czekam ciągle na papiery od prądu i nici z podpisywania umowy prąd+gaz. Jako, że mam blisko z Brochowa na Gazową do PGNiG - w drodze do pracy podjechałem i podpisałem umowę (w okolicach 08:30 byłem jedynym klientem, sprawa zajmuje 30 min). Pan Adam Radaszkiewicz postraszył mnie, że idą mrozy i mi zamarznie podłogówka, więc na szybko było podpisywanie umowy i kupno dwóch grzejników olejowych 2500 W (2x 149 zł). Dwa grzejniki włączyłem na 1500W w dwóch częściach domu - miałem w środku od 9 do 4 stopni Celsiusza. Działały ponad dwie doby non stop. Heca z gazem. Nagrała mi się pani, że montaż licznika w piątek 01.12.2017r., przekazałem p. Adamowi, który umówił serwisanta na uruchomienie pieca. Rano pan Adam do mnie dzwoni, czy na pewno będę na montażu licznika - mówię, że nikt nie mówił, że mam być na montażu licznika, pan Adam jak zwykle trzyma rękę na pulsie i zmotywował mnie do telefonu do PSGaz, zdobyłem numer do instalatorów i dzwoniłem - nie odbierali. Pół godziny później telefon od instalatorów z PSGaz - "Jest pan na budowie za 15min. albo jedziemy dalej" Wkurzony wziąłem dzień wolnego w pracy (popracowałem sobie 1h) i pojechałem na budowę. Panowie czekali na mnie - nie zaczęli montażu licznika, bo najpierw musieli zobaczyć instalację w domu. Niezłe zabezpieczenia: odbiór i podpis kierbuda z uprawnieniami, protokół badania szczelności wykonany przez technika instalatora, opinia kominiarska i jeszcze oględziny instalatoró z PSGAz. Zainstalowali licznik, odpowietrzyli go i pojechali. NIeco ponad godzinę później był serwisant uruchomić piec, podpiął wszystkie pompy i czujniki, włączył piec i okazało się, że nie działa wyświetlacz w piecu - nic nie można zobaczyć/ustawić. Piec prosto z fabryki De Dietrich - nie działa Jak to ma mnie przekonać do marki to słabo. Następny dzień - pan Adam zmotywowany moimi tekstami ("a chciałem Viessmana") załątwił wizytę szefa serwisu z zapasowymi częściami (wyświetlacz + płyta główna). Na szczęście po wymianie wyświetlacza ruszyło Piec odpalił, po czym okazało się, że poprzedni instalator źle podpiął pompę cyrkulacji, fajnie Po korektach wszystko ruszyło, pożegnaliśmy się, zostałem sam z działającym piecem. 10 min. później piec wyłączył się z powodu zbyt niskiej temp. powrotu. Na szczęście restart pomógł i do teraz działa jak trzeba - serwisant/szef tak się przejął, że aż wrócił do mnie zobaczyć o co chodzi - diagnoza - prawdopodobnie bąbel powietrza doszedł do pieca i ten zwariował (wszystko było odpowietrzane, ale wiadomo, bąbel może się ukryć Teraz mam ciepło w domu - już mam 10 stopniC !!! Poprzednie weekendy kładłem kable przy ok. 5 stopniach, teraz to miód i ciepło Regulator pokojowy na razie podpięty jest do pieca na krótko - kablem, bo w domu rozkładają się tynkarze i wszędzie ściany muszą być gotowe na tynk. Ustawiłem na regulatorze 12 stopni - jutro jadę kończyć przygotowania do tynków, będzie cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drak72 02.12.2017 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Przed tynkami - kończenie elektryki, przygotowanie wentylacji i pianowanie ścian. Wrócę jeszcze do wykonania elektryki - siedziałem nad tym długo, chcę to przekazać. Jednak teraz - to co zrobiłem dzisiaj: - zapianowanie ścian działowych (połączenie z sufitem) - zapianowanie rur i skrzynek rozprężnych Generalnie nieźle jak na kogoś, kto parę tygodni temu pierwszy raz użył piany poliuretanowej - dzisiaj poszło pięć puszek. Do wykończenia ścian działowych kupiłem pianę ogniochronną, wiem, że może jestem jedynym człowiekiem, który to kupuje, trudno. 4x piana ogniochronna po 49 zł = 200 zł Na pierwsze działówki dałem trochę za dużo, jednak piana rośnie Jutro się przytnie, lub zostawię tynkarzom (zrobię te miejsca, gdzie biegną kable, nie ryzykuję) szlag, znowu telefon nie złapał ostrości (LG G3) Z wentylacji - do tynków muszą być zamontowane rury do anemostatów. Zacząłem od połączenia rur ze skrzynkami rozprężnymi (silikon): Włożenie na strychu - kierowałem otworami na rury w kierunku zgodnym z projektem wentylacji i dociskałem czymś ciężkim (zwój kabla, deska itp.) Pianowałem od dołu - jakoś poszło, choć pianowanie trzymając pistolet górę nie jest łatwe. Generalnie: kupujcie pianę tylko pistoletową, bezpistoletowa to porażka. Obowiązkowy tzw. czyścik do piany. Przy okazji popianowałem bruzdy kablowe, mam nadzieję, że to się spodoba tynkarzom, i nie będą na mnie krzyczeć. Relacja przy okazji zaległych postów o elektryce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts