Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

jestem na etapie tworzenia projektu. Projektan jest dość szybki. W ciągu 2 tyg. chce wszystko narysować. Muszę sie zdecydować na materiały z jakich chcę ściany postawić. Po długich rozmyślaniach na polu boju pozostał Poroterm 30 i beton komórkowy 24cm. bardziej byłem skłonny ku temu drugiemu. Ale projektant odradza mi beton, gdyż jak twierdzi ciągnie on wodę z zaprawy zanim zdąży zawiązać. Mówi, że trzeba by moczyć wcześniej pustaki. Czy to prawda? Projektant poleca keramzyt.

Już mnie głowa boli od współczynników i innych pierdół.

dzięki za odpowiedź

https://forum.murator.pl/topic/21396-beton-kom%C3%B3rkowy-poroterm-a-moe-keramzyt-oto-jest-pytanie/

Najlepsza rada to: skorzystaj z wyszukiwarki, wpisując odpowiednie hasło (np. porotherm, beton, itp.) a znajdziesz tam tyle postów, że będziesz musiał czytać całą noc :D

Bo zaraz się ktoś na ciebie oburzy, że pytasz, a nie sprawdzisz najpierw w wyszukiwarce - już tak na tym forum bywało, niestety. Część forumowiczów nie jest zbyt wyrozumiała dla "nowych".

Miłej lekturki i powodzenia w podejmowaniu decyzji.

całe forum jest wyrozumiałe dla nowych w tematach nowych lub coś nowego wnoszących a nie takich co zaśmiecaja tylko forum po czym wyszukiwarka nie radzi sobie z ilościa postów- 15700 postów o czyms mówi

a temat interesującuy autora jest nawet w niedalekim sasiedztwie

Najlepsza rada to: skorzystaj z wyszukiwarki, wpisując odpowiednie hasło (np. porotherm, beton, itp.) a znajdziesz tam tyle postów, że będziesz musiał czytać całą noc :D

Bo zaraz się ktoś na ciebie oburzy, że pytasz, a nie sprawdzisz najpierw w wyszukiwarce - już tak na tym forum bywało, niestety. Część forumowiczów nie jest zbyt wyrozumiała dla "nowych".

Miłej lekturki i powodzenia w podejmowaniu decyzji.

Będę szczery, mam już dość czytania o właściwościach tych materiałów. NIe to mnie interesuje. moje pytanie jest do tych co murowali z BK, czy faktycznie wyciąga wodę z zaprawy i trzeba je przez to wcześniej moczyć. Mój architekt nie moczył i twierdzi, że ma teraz ściankę działową do wyburzenia bo mu sie rusza.

No to mu ściankę spierd..., a mogli z każdego materiału. Jak nie masz własnych preferencji to zrób sobie Alternatywy. A żeby nie było na Ciebie to butelczynę własnoustnie opróżnij. Najwyżej potem będziesz mógł mówić coś o jasności pomrocznej. :wink:
Witam ja moje mury stawiałem z BK Solec Kujawski (Solbet) w zeszłym roku sierpień była wtedy straszna gorączka. Murarze brali pustaki prosto z palety i murowali (żadnego moczenia w trakcie murowania). Miałem tylko zalecenie aby wieczorem solidnie ściany polać wodą z węża. Mury trzymają się mocno a fugi mam takie równe i pełne że ludzie mnie zaczepiają i pytają o namiary na fachowca. Był trochę marudny ale fachowiec cacy starej daty dokładny i znający się na rzeczy. Pozdrawiam Tomek123
moczenie? ! nasz dom stoi od kilku miesięcy a nie moczyliśmy pustaków. Nie wiem czy ma znaczenie fakt, że murowaliśmy na klej. :o

Martach bardzo dziękuję za odpowiedz. jako jedyny do tej pory zrozumiałeś pytanie.

Ludzie ja was pytam czy moczyliście pustaki przed murowaniem czy nie?

That is all.!!!

dla tych których to nudzi: Nie musisz odpowiadać!!! Macie inne tematy.

Dz

Dziwny ten Twój projektant.Powinien wiedzieć,że bloczki z betonu komórkowego mają nadaną wilgotność technologiczną czy jak to się fachowo nazywa.Może tę ściankę wymurowali mu z bloczków ,które leżały kilka lat?

podejdź do problemu zdroworosądkowo, zapytaj sąsiadów, znajomych powiedza ci z czego budowali i z czego są zadowoleni i nie czytaj za dużo gazet bo tam są reklamy nie zawsze zgodne z rzeczywistoscią a tak na marginesie każdy materiał jest dobry tylko różni się ceną a to już istotny argument do wyboru zakupu.

WP

Witam!

jestem na etapie tworzenia projektu. Projektan jest dość szybki. W ciągu 2 tyg. chce wszystko narysować. Muszę sie zdecydować na materiały z jakich chcę ściany postawić.projektant odradza mi beton, gdyż jak twierdzi ciągnie on wodę z zaprawy zanim zdąży zawiązać. Mówi, że trzeba by moczyć wcześniej pustaki. Czy to prawda? Projektant poleca keramzyt.

Sam murowalem sciany z betonu kom. , robilem to pierwszy raz w zyciu

i nie mialem najmniejszych problemow a orlem tez nie jestem- jest to po prostu naprawde latwe.

Bloczkow nie moczylem bo po co - po to jest w zaprawie plastyfikator.

Nalezy jedynie pamietac by ustawiajac bloczek nigdy go nie podrywac, a w zamian nalozyc ciut wiecej zaprawy i ustawiajac i poziomujac raczej go dociskac unikajac przesuwania poziomego, ale to chyba odnosi sie do wszystkich mat.

Tyle moich spostrzezen.

Moja rada dla ciebie odnosnie wyboru materialu- bierz co tansze i tyle

POZDR>

całe forum jest wyrozumiałe dla nowych w tematach nowych lub coś nowego wnoszących a nie takich co zaśmiecaja tylko forum po czym wyszukiwarka nie radzi sobie z ilościa postów- 15700 postów o czyms mówi

a temat interesującuy autora jest nawet w niedalekim sasiedztwie

Wojtus masz problem idz do doktora tego od glowki :evil:

Moderator sie k..a znalazl.