Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość kleju pod płytki 15x60

qmite

Recommended Posts

Witam,

Pilna sprawa bo jutro rano kładę płytki :D

Wylewka, na tym folia w płynie, na tym mata grzejna Thermoval zatopiona w kleju. Okazało się że jest krzywo, więc wylałem samopoziom Webera (średnio 5-7mm). Niestety brak doświadczenia sprawił, że dalej jest krzywo;d Zagruntowane Ceresitem CT17.

Kleił będę na Ceresit CM17.

Płytka Foresta bianco 15x60cm.

Powierzchnia niewielka 2,3x2m minus brodzik.

Jako, że licuje do określonej wysokości (brodzik), pomierzyłem i miejscami wychodzi 3-3,5mm kleju. Czy to za mało dla tego formatu płytek?

Na kleju jest jedynie wskazanie grubości zęba pacy ale dla płytek o boku 15cm - 6mm, powyżej 30cm - 12mm. Nie wiem czy mata grzejna coś zmienia.

Czy grubość kleju 3-3,5mm to za mało? mogę jeszcze podnieść całość o np. 1mm.

(liczby na zdjęciach to orientacyjna grubość kleju w danym miejscu)

laz1.jpg

laz2.jpg

Edytowane przez qmite

Gość grend
Witam,

Pilna sprawa bo jutro rano kładę płytki :D

Wylewka, na tym folia w płynie, na tym mata grzejna Thermoval zatopiona w kleju. Okazało się że jest krzywo, więc wylałem samopoziom Webera (średnio 5-7mm). Niestety brak doświadczenia sprawił, że dalej jest krzywo;d Zagruntowane Ceresitem CT17.

Kleił będę na Ceresit CM17.

Płytka Foresta bianco 15x60cm.

Powierzchnia niewielka 2,3x2m minus brodzik.

Jako, że licuje do określonej wysokości (brodzik), pomierzyłem i miejscami wychodzi 3-3,5mm kleju. Czy to za mało dla tego formatu płytek?

Na kleju jest jedynie wskazanie grubości zęba pacy ale dla płytek o boku 15cm - 6mm, powyżej 30cm - 12mm. Nie wiem czy mata grzejna coś zmienia.

Czy grubość kleju 3-3,5mm to za mało? mogę jeszcze podnieść całość o np. 1mm.

(liczby na zdjęciach to orientacyjna grubość kleju w danym miejscu)

laz1.jpg

laz2.jpg

co mają wspólnego zęby pacy do grubości kleju ? Płytke nie kładziesz delikatnie na zaaplikowany klej tylko ja zduszasz aby klej "wylał się" bokami. Na worku kleju jest napewno napisane jaka musi być minimalna grubosc kleju i do tej wartosci się dąży