Openhaga 08.09.2016 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Witam wszystkich. Jestem aktualnie na etapie kończenia remontu wynajmowanej kawalerki w kamienicy (wynajem na 10 lat). W mieszkaniu znajduja sie zwykle dwuskrzydlowe okna skrzynkowe. Z chęci oszczędności i komfortu cieplnego chciałem zamontować okna pvc. Niestety sytuacja ma tej nieruchomości zmusiła mnie o wystąpienie po warunki do konserwatora. (Jeden z 7 właścicieli zagroził mi sądem jeśli wykonam samowolke jak 80% sąsiadów)Konserwator podszedł do budynku jak do wielkiego zabytku chociaż nim nie jest i narzuciłstraszne warunki. Niestety nie stać mnie na 100%rekonstrukcje. Teraz przejdziemy do sedna. Wpadlem na pomysl montazu okna pvc w futrynie obecnego zostawiając skrzydla zewnetrzne. Po usuńięciu skrzydel wewnetrznych chcialbym nawiercis futryne wiertlem lopatkowym 40 co jakies 3 cm wsiknac pianke w otwory i potem zamontowac w tym miejscu nowe okno. Czy to rozwiazanie ma jakis sens? Prosze o porady. Czy spotkaliscie sie z czyms takim. Czy to bedzie spelniac swoje funkcje? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrollo74 08.09.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Szaleństwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.09.2016 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Kompletnie nie rozumiem sensu tego działania. Po co nawiercać ? po co tak kombinować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Openhaga 08.09.2016 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Nawiercanie w celu uszczelnienia futryna drewniana a mur. Jak wiecie pewnie kiedys slowo izolacja nie istnialo. A dlaczego szaleństwo? Jest jakies technologiczne przeciwienstwo? Nie chodzi mi o wzgledy moralne ani etyczne. Chodzi o to zeby nie wydac okolo 9 tys na okna tylko 2200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrollo74 08.09.2016 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 chcesz, żeby od zewnątrz było stare okno, a od wewnątrz nowe? może po zamontuj to nowe okno francuskim sposobem po wewnętrznej stronie ściany? Można kupić specjalny profil "renowacyjny" z płetwą. daj taśmy i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Openhaga 08.09.2016 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Kwestia taka,ze wneka okienna licuje sie z oknem wiec nie zostaje mi od spodu i od gory zadna powierzchnia z ktora to okno by sie stykalo. Musialbym futryne przykleic do sciany a nie wewnatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.09.2016 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Nawiercanie w celu uszczelnienia futryna drewniana a mur. Jak wiecie pewnie kiedys slowo izolacja nie istnialo. A dlaczego szaleństwo? Jest jakies technologiczne przeciwienstwo? Nie chodzi mi o wzgledy moralne ani etyczne. Chodzi o to zeby nie wydac okolo 9 tys na okna tylko 2200. jak juz chcesz uszczelnić, to odkuj tynk i zobacz co się da zrobić. Jeśli tym sposobem nie wpuścisz pianki, to nawierty też nie pomogą a tylko osłabią ramę. Widzę wiele prostszych sposobów - np.docieplenie wnęk styropianem. Ogólnie - wg mnie cały pomysł jest skomplikowany. Jak chcesz wykończyć miejsca połączenia nowego okna ze starą ramą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 08.09.2016 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 od każdej decyzji konserewatora wydanej na piśmie masz 14 dni na złożenie zażalenia/odwołaniaJeśli 80% lokatorów dokonało już samowoli budowlanej i wymieniło okna masz 90% szansy, powołując się na stan faktyczny budynku, na pozytywne rozpatrzenie. Najlepiej dodaj do odwołania zdjęcia całej kamienicy z zaznaczeniem samowoli Wbrew pozorom to skutkuje Wiele lat temu miałem podobną sytuację na Starówce i klient wygra ł walkę z konserwatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Openhaga 08.09.2016 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Waskie listeweczki nabite do drewnianej ramy. Z tym nie widze problemu. Wiem ze jest to bardziej skomplikowane od wstawienia okna w mur ale jest to rozwiazanie tansze. Rowniez kwestia polaczenia okna pvc z drewnem. Pianka i duze sruby do drewna w rame zamiast kotew przypasuja? Jaka powinna byc przerwa miedzy rama okna a swiatlem otworu (czyli w tym przypadku starej futryny)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 08.09.2016 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Co do Twojego pomysłu Jak rozumiem masz okno skrzynkowe, skrzydła zewnętrzne otwierają się na zewnątrz, wewnętrzne do środka - faktycznie stare to, zaprzestano montażu takich okien pod koniec okresu miedzywojennego zastępując skrzynką gdzie oba skrzydła otwierają się do środka I nie masz najmniejszych szans na doszczelnienie - dlaczego? Okna były montowane wraz ze wznoszeniem ścian - cegły dosuwano do ościeżnicy na styk (często dawana to pasek zwykłej papy co dodatkowo utrudnia jakiekolwiek działania) - nie masz najmniejszej szansy na uszczelnienie tego połączenia z zewnątrz Sądząc z Twojego opisu skrzynke masz głęboką czyli czasy jeszcze dawniejsze Jeśli już nie będziesz miał wyjścia to ja bym to zrobił tak, zdjął wewnętrzne skrzydła, usunął wszystkie zawiasy z nimi związane. na grubość ościeżnicy nowych okien PVC naciął starą ościeżnicę (7 ,5 bądź 8,5 c, zalezy od profila jaki wybierzesz, od lica) i ją usunął. Trzeba to zrobić dokładnie, tam gdzie piła nie dojdzie pozostaje dłuto - rzeźbienie ale wykonalne, Ale najpierw z uwagi na to, że elementu mocujące ościeżnicę w otworze to na 99% gwoździe wbijane między fugi cegieł w jej zewnętrzny obrys, w częsci która pozostaje przewierciłbym ościeżnicę i ją zamontował do muru - bo może się okazać, że po usunięciu niepotrzebnego fragmentu nie ma co jej trzymać w murze Dopiero po takim przygotowaniu otworu dokonałbym pomiarów produkcyjnych. Może okazać się że trzeba dodać poszerzenia - ale to wyjdzie w trakcie pomiarów Później wstawiłbym nowe okno dosuwając je do pozostałej części ościeżnicy itd itd zgodnie z dzisiejszą sztuką montażu okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 08.09.2016 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Waskie listeweczki nabite do drewnianej ramy. Z tym nie widze problemu. Wiem ze jest to bardziej skomplikowane od wstawienia okna w mur ale jest to rozwiazanie tansze. Rowniez kwestia polaczenia okna pvc z drewnem. Pianka i duze sruby do drewna w rame zamiast kotew przypasuja? Jaka powinna byc przerwa miedzy rama okna a swiatlem otworu (czyli w tym przypadku starej futryny)? Jesli juz idziesz po najmniejszej linii oporu to zastosuj tasmy rozprezne wielofunkcyjne. Luz 10 mm i jak to ladnie zrobisz to nawet nic wiecej nie musisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 08.09.2016 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Tylko jak bedziesz to robil wtakich temperaturach jak teraz sa to przed montażem tasme dzien wczesniej do lodowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts