Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasobnik CWU do pompy a zasobnik hydroforowy

fox503

Recommended Posts

Witam,

Mam taką kwestię:

Do pompy ciepła zamówiony mam zasobnik na ciepłą wodę użytkową pojemności 300 l , natomiast mam wątpliwości jeżeli chodzi o zasobnik na zimną wodę tzw. zasobnik hydroforowy , ponieważ jeden hydraulik sugeruje mi zakup wielkości 200 litrów , drugi twierdzi, że 100 litrów obecnie spokojnie wystarcza (jednakże żaden z nich nie potrafi mi tego argumentować).

Przypuszczam, że będę korzystać w większości z ciepłej wody - dzięki pompie ogrzewanej do ok 45`C . - bez konieczności jej mieszania już z zimną,

natomiast pytanie jak często woda z zasobnika zimnej wody będzie pobierana do zasobnika CWU

Jakie są doświadczenia osób posiadających duże zasobniki ?

...natomiast mam wątpliwości jeżeli chodzi o zasobnik na zimną wodę tzw. zasobnik hydroforowy , ponieważ jeden hydraulik sugeruje mi zakup wielkości 200 litrów , drugi twierdzi, że 100 litrów obecnie spokojnie wystarcza (jednakże żaden z nich nie potrafi mi tego argumentować)...

Większy zbiornik to również większy zapas wody w przypadku braku zasilania. Jeszcze 30 lat temu zakładano do hydroforu często 200 lub 300 litrów.

Obecnie z brakiem zasilania mamy do czynienia znacznie rzadziej i trwa on znacznie krócej niż kiedyś. Zatem można sobie pozwolić na mniejszą objętość.

Sam musisz zdecydować.

Ale...

Kupa ludzi tak ma i - żyją!!!

To - rób jak chcesz!

Przecież to TWOJE jest!

Adam M.

Czy nie masz obaw przed promieniowanie z komputera ?

Woda do picia ma być zdatna do picia . Jeżeli jest zakażona to trzeba ją odkazić i odpowiednio przygotować .

W dużych wodociągach dodawany jest np chlor . Zabija on bakterię nawet w zbiorniku.

Myślę, że Adam ma na myśli sposób doboru tego zasobnika.

Jeśli użytkownik, nie policzył (oszacował) rozbioru wody, by dobrać odpowiedni hydrofor, to zapewne zasobnik jest dobrany w sposób analogiczny.

Instalator dobrał na zasadzie "takie montuję wszystkim".

Śmiało można powiedzieć, że to kolejny nie optymalnie dobrany układ CWU.

Panowie,

Wielkość zasobnika została przemyślana i potwierdzona również w dyskusji z poniższego linka, chodziło również o odpowiednią powierzchnię wężownicy w zasobniku i możliwie krótki czas jego grzania. Moc pompy została dobrana na styk , Natomiast wielkość zasobnika i dobór zużycia wody nie jest może optymalny, ale 4 osobowa rodzina wykorzysta zapewne połowę z 300l dziennie.

Temat Lagionelli mam na uwadze, w zasobniku zamontowana jest grzałka 3kW do cotygodniowego przegrzewania zasobnika.

Pozostaje mi kwestia zasobnika hydroforowego ale po przemyśleniu sprawy zbliżam się do zainstalowania 100 litrowego.

Jeszcze jedno pytanie - mając zasobnik CWU 300l , w jakim czasie będzie on uzupełniany zimną wodą z zasobnika hydroforowego? po zużyciu 5l, 10l , 100l ?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?246992-Dopasowanie-zasobnika-do-pompy-powietrze-woda

Jeszcze jedno pytanie - mając zasobnik CWU 300l , w jakim czasie będzie on uzupełniany zimną wodą z zasobnika hydroforowego? po zużyciu 5l, 10l , 100l ?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?246992-Dopasowanie-zasobnika-do-pompy-powietrze-woda

To zimna woda wypycha wodę ciepła z zasobnika wody ciepłej . Woda ciepła sama nie poleci do kranu .

Przyznam, że nie wiem czy dobrze rozumiem:

Odkręcając kran ciepłej wody i spuszczając 1l wody od razu schodzi 1l wody ciepłej z CWU i od razu 1l wody zimnej z hydroforu przechodzi o zasobnika CWU ?

Działa to w ten sposób nawet jeżeli mam cyrkulację wody ciepłej ?

Dokładnie tak. Cyrkulacja miesza wodę w zbiorniku przez rurkę rozprowadzoną po domy . :)

Jak zakręcisz zawór na wlocie wody zimnej do zbiornika cwu to z kranu nic nie poleci.

To podobnie jak woda w butelce ( też zbiornik) . Nie wystarczy odkręcić korek aby poleciał do góry