Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

2 sytuacje odprowadzenia ścieków

Ifarrg

Recommended Posts

Mam problem z umiejscowieniem oczyszczalni na działce, a raczej jej ukierunkowaniu.

Krótko opisze co:

- dom został wyniesiony nad istniejący teren około 1 m, żeby zrównać się z poziomem drogi

- kanalizacja umieszczona około 90 cm p.p. 0 , czyli poziomu drogi

- do drogi około 25 m daleko.

- gleby to gliny piaszczyste, mało przepuszczalne, stąd potrzeba awaryjnego odporowadzenia wody

- spadek terenu od drogi w stronę domu i dalej w stronę pola

Mam dwa warianty umieszczenia oczyszczalni

Wariant A -

- koło domu z odprowadzeniem za dom do studni chłonnej, a dalej ewentualne wykonanie awaryjnego rozsączania np 2-3 rurami drenarskimi w geowłókninie, zakopaną 20 cm pod powierzchnią, obsypaną piaskiem , z ewentualnym jej wyprowadzeniem na samym końcu na powierzchnię, gdyby woda miała dać aż taki napór, że musiałaby uchodzić swobodnie na końcu

- w tej opcji mogę również podpiąć pod studnię chłonną część rynien,

- dodatkowym plusem wyprowadzenia drenami wody mogłoby być ich umieszczenie nad kolektorami dolnego źródła pompy ciepła

- ta wersja ma również spadek w dobrym kierunku

DEBajwql0o9Wr2pY33x5BZR7ft3qqFw_WpYn21jnPHmw9QCytTYVI1z74p9XgdH5cCj8Bl7RMzs0ScwtSIJsO1LGmUMhWjrnBUS5lOQ-_Qb5wmKHlOKpRY__tZLjeBDjJSzoTb6pF7lNibxeOxYKuuDaMR2Jj6Un4Llgv_5xvFTirJM6pJlRZdMZIsHvSrHzZ9QCEMibZ7xc_ZqdL03A0g4ksmRElsfU3SNh-N2iGpJA4osj0o7Ganygeoboky_AyZVYnHcN1lXCgalF2uYTnOXvGbyMMLTS9rQfmbIbpQsl4RQOpcNKClohkNXcpxgvMEc62s79ef08wQK0CBVesITXqrRIPekya92fhfTGnrnDk2IF847-0BBVtV4PuUwt1DP-HYu9MqN1f4e7cL8mb20pUdgWc9D0KkoSpyXKG8-ReFArmwAtjBUFACbQ08JnAdRYXN-6p93RDhoYK46LM7PS3ThMyOcIN8hR98EZZ6xorPiaG9jspjwhfi0UrCj19GHkqZ55bWabuKhZVPh0J90nex9sIjFA6ndGCOAKox1TRTuAJ4C0vqBbFgbZ9JgCVAHh9TotVAcXEABCsOyHlHXugAmCLypoeTg4_bLkCPIUKlar=w714-h736-no

Wariant B.

- koło domu z odprowadzeniem do studni chłonnej przed domem, ale wtedy rura musi mieć spadek przeciwny do spadku terenu - w tej wersji muszę również zrobić awaryjne odprowadzenie wody, co oznaczałoby, że musiałbym 90 cm wyjściowe zakończyć gdzieś 120-130 cm poniżej poziomu terenu (rów jest jeszcze głębszy, więc radę by dało)

- w tej wersji musze również minąc kabel prądowy (dołem) i wodny (górą),

- spadek terenu w złą stronę.

2gO8jyzr9gA6Cc9aHRyMJORDs1gduxnJCghuQ2oMIYWWHwm9uRFPIr7hKhLlMKQd3eO768NgUeWMY02jqu0uli8LXekFbxYQRksOioCEYLplz6uhqNziGQ0FVw-JnXMNKkW0qxUVY70KIHTvwxtJ-XRpgA4SqilBKmfeZLSmvVy7N8IUOyu8zKEYrHxyObhpcoEKaFPqAae3xZJ8IoAb8diqx9JYtNvEQrICb-5mngYEKnVq1nxEyAqGnfIzT6o6m4Z3uVEf7Xz3eAgHn77LyhSik1lXS8__KuRhccEOEyZdq-fmKScfz_VuWyLShkHSSQOcc8NhgFQliRRjrJI4UMqn7Vjcm2QgjaPqdWZnLKAT8xYif1S6Kp3TfodtlOFMQdl52zzQ5SxsqH-4EBwIBJrRSz2sTxefSwItWi7BYPmgrvYnlG9k9idFVztL-xddfKCR2XsKMVWx_bCC8mrMkxmTprB8L2jr4ET0IQspg6UY9Dq0Vhp_gkNLJligBVzT7owxv64QregjhZbI4Hmng5JeHWhHTWXEWaxu2Um_n2yBanE51qJf5m4lHBWOP8nykX2F9I_u-Xw2eFyWwO_H9FMhxZTqBSyhrlXB75RNrxaaf6dK=w714-h736-no

Proszę poradźcie mi, która wersja jest lepsza. Nie chcę robić przepompowni, martwią mnie te gliny piaszczyce - u nas po długotrwałych deszczach woda wsiąka w glebę, ale bardzo powoli. Pod studnie dałbym 25 - 30 ton kruszywa łamanego 63 mm, więc jakaś pojemność jej by była. Oczyszczalnia 3000 litrów , w domu 4 osoby, więc wody aż tak dużo by tam nie było ... Jedynie okres wiosennych roztopów może być gorszy, bo wtedy woda wiadomo, bedzie wchodzić do studni chłonnej - stąd myśl o awaryjnym rozprowadzeniu drenażem...

Mam nadzieje, że mój post nie okaże się za bardzo rozbudowany albo z trudny do zrozumienia... i jakas odpowiedź będzie...

mapa poglądowa działki kanalizacja B.jpg

mapa poglądowa działki kanalizacja A.jpg