Ifarrg 08.09.2016 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Mam problem z umiejscowieniem oczyszczalni na działce, a raczej jej ukierunkowaniu. Krótko opisze co: - dom został wyniesiony nad istniejący teren około 1 m, żeby zrównać się z poziomem drogi - kanalizacja umieszczona około 90 cm p.p. 0 , czyli poziomu drogi - do drogi około 25 m daleko. - gleby to gliny piaszczyste, mało przepuszczalne, stąd potrzeba awaryjnego odporowadzenia wody - spadek terenu od drogi w stronę domu i dalej w stronę pola Mam dwa warianty umieszczenia oczyszczalni Wariant A - - koło domu z odprowadzeniem za dom do studni chłonnej, a dalej ewentualne wykonanie awaryjnego rozsączania np 2-3 rurami drenarskimi w geowłókninie, zakopaną 20 cm pod powierzchnią, obsypaną piaskiem , z ewentualnym jej wyprowadzeniem na samym końcu na powierzchnię, gdyby woda miała dać aż taki napór, że musiałaby uchodzić swobodnie na końcu - w tej opcji mogę również podpiąć pod studnię chłonną część rynien, - dodatkowym plusem wyprowadzenia drenami wody mogłoby być ich umieszczenie nad kolektorami dolnego źródła pompy ciepła - ta wersja ma również spadek w dobrym kierunku Wariant B. - koło domu z odprowadzeniem do studni chłonnej przed domem, ale wtedy rura musi mieć spadek przeciwny do spadku terenu - w tej wersji muszę również zrobić awaryjne odprowadzenie wody, co oznaczałoby, że musiałbym 90 cm wyjściowe zakończyć gdzieś 120-130 cm poniżej poziomu terenu (rów jest jeszcze głębszy, więc radę by dało) - w tej wersji musze również minąc kabel prądowy (dołem) i wodny (górą), - spadek terenu w złą stronę. Proszę poradźcie mi, która wersja jest lepsza. Nie chcę robić przepompowni, martwią mnie te gliny piaszczyce - u nas po długotrwałych deszczach woda wsiąka w glebę, ale bardzo powoli. Pod studnie dałbym 25 - 30 ton kruszywa łamanego 63 mm, więc jakaś pojemność jej by była. Oczyszczalnia 3000 litrów , w domu 4 osoby, więc wody aż tak dużo by tam nie było ... Jedynie okres wiosennych roztopów może być gorszy, bo wtedy woda wiadomo, bedzie wchodzić do studni chłonnej - stąd myśl o awaryjnym rozprowadzeniu drenażem... Mam nadzieje, że mój post nie okaże się za bardzo rozbudowany albo z trudny do zrozumienia... i jakas odpowiedź będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts