Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak schować kabel w gładzi tak żeby nie było widać, że coś było robione

Recommended Posts

Witam

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak schować kabel w gładzi

Mam ścianę z położoną gładzią.

Musiałem zrobić w tym rysę do tynku, żeby wpuścić kabel do oświetlenia

Co powienienem teraz z tym zrobić, żeby nie było widać, że coś było robione?

Czym i jaką techniką

dzięki z góry

• 4 weeks później...

Szanowny Panie,

w tym przypadku kluczowe jest wykucie w ścianie odpowiednio głębokiej bruzdy, aby schować kabel i przykryć go dość sporą warstwą tynku. Zbyt mała warstwa sprawi, że kable będą prześwitywać. Bruzdę polecam wypełnić klejem gipsowym, a następnie nałożyć dwie cienkie warstwy masy ACRYL-PUTZ® LT 22 LIGHT. Inne rozwiązanie to użycie gładzi szpachlowej ACRYL-PUTZ® ST10 START wraz z zazbrojeniem bruzdy fizeliną.

Po odpyleniu wykonanej w ten sposób powierzchni i jej zagruntowaniu (rekomenduję użycie ACRYL-PUTZ® GU 40 Grunt polimerowy uniwersalny), przed malowaniem nawierzchniowym można nałożyć warstwę farby Śnieżka Zacieki-plamy.

Trzeba pamiętać, że po wykończeniu, miejsca, gdzie położone zostały kable będą różnić się wizualnie od pozostałych fragmentów ścian. Najlepszym rozwiązaniem byłoby więc nałożenie gładzi na całą ścianę.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

• 1 month później...