Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Ew-ka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 478
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hol

Właśnie przeglądam sobie rózne stronki w internecie i co znajduję?

ZDJĘCIE MOJEGO HOLU , tylko w lustrzanym odbiciu :lol:

http://foto.onet.pl/upload/25/65/_176033_n.jpg

Troszkę inne schody, drzwi bez okienek i okno( większe) ale układ identyczny.

Ale super!

No to już poznaliście moje pierwsze pomieszczenie :wink:

Więźba cd

Nowy tydzień rozpoczął się pięknym slońcem.Wczoraj deszcz i wiatr ,a dzisiaj od rana słoneczko ,aż miło :D

Prace nad więźbą trwają.W ostatniej chwili zmieniłam( Boże, jaka ja jestem okropna,bez przerwy coś zmieniam) kształt dachu, tzn.dach zostanie kopertowy,ale nie zakończony szpiczaście tylko góra zostanie ścięta ok.2m.( nie wiem jak fachowo sie to nazywa).Tak będzie ładniej ...chyba :wink:

Koniec świata....Synek ( studiuje w Krakowie) wpisał sie w komentarze w moim dzienniku i jeszcze stwierdzil,że więcej sie z niego dowiedział niż z naszych rozmów( a miesięcznie rozmawiam z Nim przez tel .ok 6 godzin- dobrze ,że mam groszowe połączenia , bo bym poszła z torbami... :wink: )W czwartek więżba stanie gotowa więc zamieszczę parę fotek .

Dzisiaj budujący niedaleko sąsiad wywoził ziemię więc chętnie skorzystaliśmy i mamy teraz śliczną górkę w ogródeczku.No Synek ,robota dla Ciebie-rozplantować po całej działce i wyrównać .Mam nadzieję ,że jeszcze przed zimą zdążysz :wink:

Aha, od piątku mamy już podłącz wod-kan. i wodę w domku :lol:

więźba cd 2

Własnie kończę pracę i jadę ocenic dzisiejsza robotę. mam nadzieję zobaczyć jeszcze więcej niż wczoraj ( serce sie raduje jak widzi takie zaangazowanie w pracy) .Dziadek trzyma rękę na pulsie , rządzi wszystkimi majstrami ale nikt sie nie buntuje ,bo Dziadek zna sie na robocie i sam robi ,a nie tylko pokazuje palcem

heniek i Dziadek

http://foto.onet.pl/upload/38/20/_332884_n.jpg

Zadaszony taras ( zarys) 6x3m

http://foto.onet.pl/upload/41/25/_333248_n.jpg

domek z przodu

http://foto.onet.pl/upload/15/87/_333250_n.jpg

Po inspekcji wklejam następne zdjęcia :lol:

niepokoje

kazdy etap cieszy , ale też niepokoi... ja teraz widząc więźbę , zastanawiam się nad ściankami, gdzie je postawić . Córa zameldowała mi dziś,że nie chce takiego dużego pokoju :o , teraz ma pokój 18 m i wydaje jej się za duży ( patrz wątek : jak duży pokój dla dziecka) więc ten nowy ma być mniejszy. Ja ją zabiję!!!!! Przecież mialy być na górze 2 pokoje + łazienka , a teraz będę robić jakieś trzecie pokoje -klitki ...ale jestem zła. Od rana opieprzam wszystkich i każdego z osobna :evil: Nawet na parkingu dziś nakrzyczałam na jedną BLĄDINĘ ...zatarasowała mi wjazd na parking ( prywatny , tylko dla lokatorów ) i patrząc mi w oczy , zamknęła samochód i weszła do bloku :evil: Zaparkowałam przed nią - zamknęłam samochód i poszłam do pracy!!!!Szukała mnie potem ,ale nawet nie jęknęła jak się na nią wydarłam.....( a może ja do psychologa mam trafić dzisiaj ?)W pracy dostało sie pracownikom ,a w księgarni jakiejś kobiecie ,która mnie pyta o obrusy papierowe.Ja jej na to ,ze tu nie pracuję ,że oglądam a ona na to " BO PANI W TAKICH SPODNIACH , TO MYŚLAŁAM,ŻE PANI TU PRACUJE" :o :o :o :o

Rozmiękczyła mnie kobita totalnie...że w spodniach ? ???? Zatkało mnie na sekundę, ale kobita już uciekła więc nie dopytałam się ..o co jej chodziło z tymi spodniami"

Własciwie to szukam dziś jakiejś awantury, tylko nie wiem dlaczego?

A na budowie???? cieśla dłubie i dłubie , coś na mój gust za długo , widzę ,że Heńka i Dziadka -nosi .....a może cieślę opieprzyć ?

Jeszcze raz więźba

witaj Agnieszko ....cieszę się,że wpadłaś na moją stronkę :lol: Dawid wczoraj przyjechał i od 7 rano do 20 pracował ciężko na budowie ( kończyli więźbę). Nasz cieśla dzisiaj miał wolne , bo " staro mo geburstag i musi kafey warzyć " :cry: Kto zno ślonski ten wie , że na Śląsku są trzy najważniejsze święta na literę G

G - eburstag ( urodziny)

G- eltag ( wypłata)

G- rosen paket ( duża paczka , dawniej z Niemiec)

Więc dzisiaj bez cieśli ,ale za to pod czujnym i fachowym okiem Dziadka prace nad dachem prawie zostały zakończone . Zrobiłam wiechę , ale nie powiesiłam w widocznym miejscu ,Dziadek stwierdził ,że jeszcze nie wolno , bo prace nie zostały skończone :cry: A taka była ładna ,amerykancka .....

Franiu - już możesz przyjechać ....zapraszam -buziaki i pozdrowienia dla Rodziców

Dawid też Cię ..... no wiesz :oops:

Wiecha

Wczoraj kredą zaznaczyliśmy na stropie rozkład pokoi na poddaszu ,Dzieci będą miały jednakowo-duże pokoje z szafami wnękowymi ( 1.2m głębokie ,3 m długie ) i powstanie hol otwarty z wnęką na biblioteczkę i komputer no i oczywiście łazienka . Z pokoju Dawida jest przejście do pomieszczenia ,które powstało nad garażem . Pomysłów jest ze 100 co z nim zrobić . Dzieci najbardziej chciałyby urządzić tam kino domowe , leżenie na poduchach , sprzęt najlepszej jakości itp .... :wink: albo domową siłownie ze stołem ping-pong.... albo...itd...

Dekarze

Właśnie wróciłam z porannej inspekcji na budowie . Od 7 .00 prace zaczęła ekipa dekarzy - chcą jak najszybciej zafoliować dach ( zapowiada się zmiana pogody i deszcze ) a z początkiem miesiąca października położą dachówkę.

Tempo ostre , ale kto zna Heńka mógł się tego spodziewać . On nie potrafi bezczynnie siedzieć .Wczoraj właściwie był bardzo luźny dzień i właściwie nie było jakiejś pilącej pracy , to Henio z Dawidem przesiewali piach , przebierali gwoździe i ogólnie sprzątali działkę .Odwiedził nas niedawno kolega Heńka ,który od kilku lat pracuje w Niemczech na budowach i stwierdził ,że takiego porządku na budowie jak żyje nie widział . Mieliście widzieć minkę Mojego - ale był zadowolony :lol:

Wczoraj odwiedziłam znajomych ,którzy od lipca mieszkają w swoim nowym -starym domku ( kupili i wyremontowali stary dom) ale sobie zrobili piękne gniazdko :lol: Stwierdzili ,że za żadne pieniądze nie wróciliby do bloku....wcale im się nie dziwię ...ja też tak chcę !!!!

W ubiegłym tygodniu mieliśmy spotkanie z przedstawicielem Vaillant ( nie wiem czy dobrze napisałam nazwę ) i czekam na wycenę pieca z zasobnikiem . Umówie sie jeszcze z Vaissmanem i porównam oferty.

http://foto.onet.pl/upload/24/40/_337060_n.jpg

Piach , wszędzie ten piach .....

Folia na dachu

Po pracy pojechałam na budowę ( kiedy przestanę uzywać zwrotu na budowę a zacznę mówić " do domu "?) a tam prawie całośc zafoliowana :lol: Jutro z rana przyjadą zakończyć robotę . Ale sie zrobiło ciemno na poddaszu.....

Murarz skończyl dzisiaj kominy więc z daleka górują nad dachem .

Mam jakiś maly problem z bluetooth w komputerze i nie mogę przesłac zdjęć :cry:

Folia cd

http://foto.onet.pl/upload/44/2/_337058_n.jpg

Wczoraj nie skończyli foliować a dzisiaj od rana leje i jeszcze nie byłam zobaczyć na budowie, więc nie wiem czy skończyli.....

współczuję wszystkim ,którzy budują w strugach deszczu ( to ten żar ,który sie lał z nieba podczas naszego murowania był 100 razy lepszy )......

Czekanie i....

Folia na dachu !!!!

Za dwa tygodnie przychodzą kłaść dachówkę , ale do tego czasu nie będziemy próżnować. Jutro wizyta elektryka . Potem ( w przyszłym tygodniu ) przychodzą murarze kończyć podmurówkę na murłacie i ścianki na poddaszu oraz obmurowywać taras. Zastanawiamy sie nad tech niką wykonania tarasu .Najprawdopodobniej w obrysie będą bloczki a na nich cegła klinkierowa , postarzana ( wygląda jak ręcznie formowana). Z tej samej cegły zrobimy ( chyba ) cokół wokół domu a w przyszłości ogrodzenie ( niedaleko nas jest cegielnia i ceny bardzo przystępne ).

Ale fajny był dziś dzień na Forum , wielu sie ujawniło , tzn. pokazało swoje buźki :lol:

Bardzo się cieszę,że poznałam Agnesk, Osowę , Magi ,Ziabę , Aga J.G. i Kasiorka oraz wielu odważnych . Ubolewam,że nie pojawił sie Kroyena ( forumowy chochlik ) ale może kiedyś......

Uzależnienie

Zakładając dziennik ( za namową Kroyena) i wchodząc na strony Forum nie zdawałam sobie sprawy ,jak bardzo może to być niebezpieczne :evil: uzależnienie ......

Dlaczego nikt nie ostrzega - Wchodzisz tu na własną odpowiedzialność , bo skutki przebywania na Forum mogą być nieprzewidywalne !!!!

Chyba muszę poprosić o zalożenie haseł w komputerach , bo czuję,że zaczynam mieć problemy :wink:

Byliśmy dziś w hurtowni i oglądaliśmy okna dachowe Vellux .Zdecydowałam ,że będą duże 140x78 cm.Heniek był tez w Kozłowicach zamienić bloczki 28 ( zostało nam 6 palet ) na bloczki 9 ( na ścianki wewnętrzne ). Przyjadą , zamienią i nie policza transportu :lol: To jest firma :D

Żal

Chyba każda z nas urządzając swoje mieszkanie chciałaby stworzyć w nim niepowtarzalny klimat i ciepło .Taki klimat udało mi się uzyskać w moim obecnym mieszkaniu ( poza łazienką ). Dzisiaj naszła mnie mała chandra związana z tym,że niedługo moje ,wypieszczone mieszkanko będzie tylko mglistym wspomnieniem .

pokój gościnny

http://foto.onet.pl/upload/18/32/_332969_n.jpg

kuchnia

http://foto.onet.pl/upload/4/52/_332964_n.jpg

kuchnia ( kącik jadalny)

http://foto.onet.pl/upload/44/95/_332961_n.jpg

Podoba mi sie mieszkanie Kasiorka ,pomysły Osowy i Toli , kilka pomysłów już wykorzystałam ( okrągła ścianka w spiżarni -Wowka) , bardzo mocno główkuję nad mozaikami ( ale takimi w stylu Osowy, czyli płytki połamańce - chciałabym taką małą w górnej łazience , ale na ścianie ).Mam tony gazet , ale podobają mi się tylko pewne fragmenty niektórych wnętrz.Styl kolonialny ( brązy i biele ) to ostatnio zaprząta mój umysł.

:D

Elektryk

Wczoraj przez 2.5 godziny chodziłam z elektrykiem po moim domku i wymyślałam oświetlenie , wyłączniki ,gniazdka ...... Nie wiedziałam,że jest to takie stresujące !!!! Np. gdzie ma być internet , tv albo dzwonek do drzwi , bo jak będzie w hollu-to nie będzie słyszalny np na tarasie ???

W przyszłym tygodniu wchodzą elektrycy i zaczynają rozciągać " pajęczynę "...... :D

A potem już tynki , okna , kafelki .......... i ciągle decyzje ... :wink:

Kominy

W sobotę Heniek czyścił kominy ( w trakcie murowania padał deszcz i cement pobrudził klinkier ) więc spacerował sobie po łatach jak po drabinie i polerował kominy

http://foto.onet.pl/upload/20/1/_339868_n.jpg

Pogoda dopisała i świeciło słoneczko .....

Taras

Właśnie wróciłam z inspekcji budowlanej :wink: .Dzisiaj powstają fundamenty do naszego tarasu.Bloczki betonowe równiutko są układane w okopach i zasypywane piachem.Pogoda w sam raz na prace ziemne : bez słońca ,bez deszczu ,bez wiatru.Zawiozłam moim pracusiom pyszne ciasto ( kupione ) , zrobiłam kawusię i zarządziłam 15 minut przerwy.Jak taras zostanie zrobiony będzie można rozplantować resztę ziemi i wyrównać teren ( może jeszcze przed przymrozkami pomyślę o ogrodzie ) :lol:

Taras cd

Dzisiaj Heniek skończył murowanie tarasu ( fundament pod murek oporowy) . Murek zostanie wymurowany z cegły klinkerowej , ręcznie formowanej ( efekt starej cegły) . Dzisiaj po przyjeździe na budowę Małż zastał dekarzy , którzy niespodziewanie przyjechali i zaczęli zakładać rynny i przygotowywać dach do położenia dachówki. W południe przyjechałam z wielką torbą pączków ( dobrze ,że Heniek zadzwonił bo ostatnio mi przygadywali ,że gospodyni im pączków nie przywiozła)i poczęstowałam chłopaków - ale nie mam zamiaru tak codziennie - dziś Dzień Chłopca , więc był dzień dobroci :wink: Po południu mój brat rozplantował ziemię pod ogródek .....zaczął padać deszczczcz.......

...o szyby deszcz dzwoni ....deszcz dzwoni jesienny........