Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Ew-ka

Recommended Posts

dzisiaj popełniłam granolę........to jest absolutnie najlepsza granola jaką w życiu jadłam ( a jadłam jedną , bo niespecjalnie mi podeszła)

wyszło tego sporo więc pozamykałam w słoiki ......można jeść z jogurtem lub ciepłym mlekiem .....mnie smakuje na sucho jako przekąska .....a zapach w mieszkaniu w czasie prażenia ???? boski ,to za mało powiedziane :)

gran1.jpg

gran2.jpg

gran3.jpg polecam :)

Składniki:

- 450 g płatków owsianych

- 200 g pestek słonecznika

- 150 g białych ziaren sezamu

- 200 g musu jabłkowego

- 2 łyżeczki cynamonu

- 1 łyżeczka imbiru

- 4 łyżki płynnego miodu

- 150 g brązowego cukru

- 250 g całych migdałów

-250 g orzechów

- 1 łyżeczka soli

- 2 łyżki oleju

- 300 g rodzynek /zurawiny

Sposób przyrządzania:

W dużej misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki (oprócz rodzynek). Rozłożyć mieszankę na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, na mniej więcej 30 minut. W połowie pieczenia wyjąć granolę z piekarnika i przemieszać.

Po ostudzeniu wymieszać granolę z rodzynkami/żurawiną i przełożyć do słoika.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 478
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Weekend w stolicy

Stolica mnie oczarowała :) Kaśka zorganizowała nam cudny weekend ..... Muzeum Powstania Warszawskiegowawarsz1.jpg , kolacja "U Kucharzy " ( co za klimat i jedzenie bardzo smaczne ! ) kucharze gotują na oczach gościwar9.jpg , pianista na żywo gra na fortepianie pytając o nasze ulubione melodie ( poprosiłam o Kasztany ) wars3.jpg,spacer Krakowskim Przedmieściem ,Nowym Światem i Chmielną , Teatr Imka - Wodzirej http://www.teatr-imka.pl/wodzirej,209237.html Kino -80 milionów (polecam !) pyszne śniadanie w Charlotte na Placu Zbawiciela ( w towarzystwie Kingi Rusin ;) ) i oczywiście spacer w Łazienkach warsz5.jpga w niedzielę msza w Kościele Stanisława Kostki i odwiedzenie grobu ks. Jerzego Popiełuszkiwarsz9.jpg

• 2 weeks później...

Urodzinki

Jutro najmłodsza z naszej paczki kończy 40 lat .....na imprezę zaprosiła nas po świętach ,ale my nie byłybyśmy sobą gdybyśmy jutrzejszy dzień przemilczały .

......i otóż co wymyśliłyśmy

Białą limuzyną (taka na kilkanaście metrów z LasVegas w środku- syn znajomego ma takie cudo ) podjeżdżamy wieczorem pod jej dom (mąż uprzedzony) kolega -Strażnik Miejski ( chciałyśmy policjanta ale nie było chętnych) wywołuje ją z domu i zaprowadza do limuzyny, w której my z szampanem na nią czekamy..... i jedziemy kilka kilometrów dalej do SPA gdzie czeka na nią masaż w czekoladzie .....my w tym czasie pijemy drinki i śmiejemy się z niespodzianki ;)

Myślę ,że będzie zaskoczona i szczęśliwa ...nigdy nie miała takiego masażu a zawsze o tym marzyła ......

postaram się zrobić kilka zdjęć i jeśli wyjdą- wkleić ......trzymajcie kciuki aby niespodzianka się udała :)

przemijanie

zastanawialiście się w tej przedświątecznej gorączce czy to aby nie nasze ostatnie Święta , ostatnie ubieranie choinki , ostatnie łamanie się opłatkiem ,ostatnie przytulanie najbliższych

a może za rok o tej porze najbliżsi przyjdą zapalić znicz zamiast szukać dla nas prezentu ......

moje myśli krążą wokół mojej przyjaciółki ,która ostatniego maja tego roku została zdiagnozowana -nowotwór i to bardzo agresywna jego postać ....w tej chwili ma już przerzuty do głowy ,nerek , kręgosłupa ......odwiedziłam ją wczoraj ....nowy dom (mieszkaja dopiero półtora roku) ślicznie wystrojony w światełka i dekoracje świąteczne ,każde drzewko ma swoje światełka (ma 50 a ogródka -śliczny widok z okien tarasowych ) . Wczoraj uświadomiłam sobie ,że to początek końca ....zmiany są zauważalne gołym okiem i słabnie w oczach ....do tej pory pięknie chorowała -żadnych praktycznie oznak ,ale teraz ......... prawie całą noc nie spałam ,nie mogę przestać myśleć ,łzy same cisną się do oczu ......

• 2 weeks później...

Nowy Rok 2012

Nadszedł z wielkim hukiem w środku nocy wśród wystrzałów korków od szampana ,śmiechów i muzyki....... i małych życzeń składanych sobie oraz najbliższym aby było szczęście i zdrowie i radość w tym Nowym 2012 Roku

My bawiliśmy się kameralnie ( 16 osób ) na bowlingu ......było pyszne jedzenie , świetna muzyka a przede wszystkim zawody małżeńskie w kręgle .....śmiechu i wygłupów było co niemiara sylwek1.jpg.....................

zaraz po północy wsiedliśmy w samochód i pojechaliśmy do szpitala do Tereni i czuwającego przy niej Piotra ...... i chociaż Terenia nie obudziła się- to mam nadzieję że czuła naszą obecność