Ew-ka 04.10.2004 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Okna dachowe Dzisiaj wstawialiśmy okna dachowe w ilości 6 sztuk firmy Velux . Całe poddasze sie rozjaśniło . Jednocześnie murarz wymurował ścianki wewnętrzne na poddaszu ( pokój Dawida już jest ) , jutro cd...( pokój Kaśki i łazienka) . Jutro wchodzą elektrycy , dzisiaj jeszcze raz dokładnie rozplanowaliśmy z nimi włączniki i wyłączniki . Nic więcej nie napiszę ....Jest mi cholernie smutno....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 06.10.2004 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Elektrycy Od wczoraj po budowie ,niczym pająki, swoją sieć rozciągają elektrycy. Gniazdka , puszki ,wtyczki i setki metrów kabla...... "A może jeszcze tu zrobimy wyłącznik do światła , bo jak będzie pani wychodziła z.......itd, itp..." Do soboty mają skończyć , bo po niedzieli robimy tynki. Dzisiaj biegałam po oknach , tzn . firmach okiennych. Dałam do wyceny w trzech i wszystkie są w podobnej cenie ,ale jedna oferuje więcej od pozostałych. Szyby 1,1 , 5-komorowe , okucia antywłamaniowe i antywyważeniowe, klamki z kluczem lub blokadą , kolor zewnętrzny( złoty dąb lub orzech- trochę ciemniejszy ) + rolety zewętrzne, drzwi tarasowe z silniczkiem.Na okna czeka sie ok 3 tygodni .... no to zakładamy okna Heniek z Dziadkiem robią pod okapem i tarasem podbitkę drewnianą .Dekarze zapowiedzieli sie tez zaraz po 10 pażdziernika - ciekawe czy sie zjawią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 06.10.2004 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Kierowniczka Śmiac mi sie chce zawsze, jak na budowie zjawiają sie rózni Fachowcy i rozmawiamy , i ja mówie czego oczekuje i wymyślam ( wg męża) rózne rzczy ,np z elektrykami ( bardzo sie dziwili ,że w kuchni nie będzie na środku sufitu lampy !!! albo w różnych miejscach chcę mieć gniazda tv ) a oni pytająco spoglądają na męża i czekają potwierdzenia z jego strony a mój Kochany Henio zawsze w czarujący sposób im mówi ,że to ja jestem Kierowniczką i mnie trzeba słuchać bo inaczej on nie płaci za robotę :lol: W poniedziałek upiekę mu pyszny torcik - ma urodziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 09.10.2004 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2004 Targi Budownictwa Opole Właśnie wrociliśmy z targów budownictwa w Opolu i ..... 1- mało ludzi ( albo nie interesują się albo nie budują ) 2- na wtorek umówieni jesteśmy na obmiar okien( jednak M&S - jeszcze wynegocjowana lepsza cena na okna i bramę garazową) 3-instalator centralnego odkurzacza umowiony 4-Vissman- lepsza oferta niż Vailant 5-okiennice -namiary na wykonawcę 6-fotel za 10 k wymasowł Heńkowi plecy wniosek - należy bywać na targach , ale pod warunkiem ,że juz sie wie co sie chce( tak mniej więcej -oczywiście) Wzięłam namiary na wykonawcę fajnych schodów ( ok 6 tyś) jakby ktoś chciał służe namiarami :lol http://www.schody-wieczorek.pl/schody/img/schody-drewniane-304a.jpg Dzisiaj na budowie była WOLNA SOBOTA pierwsza od 2 sierpnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 15.10.2004 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Okna i odkurzacz centralny Od tygodnia niby nic się nia dzieje ,ale Heniek z Dziadkiem codziennie są na budowie i albo docinają drzewo na podbitkę ,albo malują albo już ją przybijają. Mamy małe opóźnienie z dachem ,ale od przyszłego tygodnia ekipa dekarzy wchodzi na dach i do soboty mają skończyć kłaść dachówkę .... Dzisiaj zamówiłam okna M&S Pomorska Fabryka Okien- dostałam gratis TERMO ( wypełnienie ram pianką - w nowym Muratorze jest wkładka o tym ) za 4 tyg. czyli ok 11 listopada będzie montaż okien. Dzisiaj tez podpisałam umowę na odkurzacz centralny Tu na pewno niektórzy pukają sie w czoło .... a niech tam ....zawsze chciałam mieć o.c. odkąd jakieś 15 lat temu przeczytałam o tym w prasie ,wydawało mi się to niedościgłym marzeniem , a teraz prosze w zasięgu ręki Zdjęć na razie nie umieszczam , jestem na etapie zmiany aparatu fotograficznego , tzn .przymierzam sie do kupna Minolty Z1 ( to dopiero będą zdjęcia ) obecne pochodzą z tel. + aparat ( Nokia 7650 i 6230) http://img.allegro.pl/photos/oryginal/32/3251/325143/32514355 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 18.10.2004 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 Elektrycy c.d. Zaczął sie 3 tydzień pracy elektryków na budowie . Już nie mam siły chodzić na budowę i oglądać ten bajzel -rozkute ściany , metry przewodów ,puszek i innych dupereli .Mieli zrobić tę robotę w tydzień a tu już zaczął sie trzeci a ci nie kończą Dobrze ,że z tynkami jeszcze nie wchodzą , bo bym chyba pogoniła ..... Dzisiaj dekarze zaczęli zwozić dachówkę- jutro wchodzą na dach. Dzisiaj przyjechał na budowę inspektor nadzoru -pooglądał i.... pojechał . Aha, jeszcze zasugerował ,cobyśmy rozważyli na tym etapie odkurzacz centralny a Henio mu na to ,że juz zamówiony . Kurczę , mamy problem z piecem gazowym,tzn nie wiemy na jaki sie zdecydować ?Vaillant i Vismann - ceny Znajomi zasugerowali nam Junkersa lub Duval ( francuski) - ceny niższe. Musze poczytać na Forum o piecach - braliśmy pod uwagę Vailanta -potem Vismana , a teraz ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 19.10.2004 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Dekarze w akcji Dzisiaj od rana dekarze walcza z dachem .Juz z daleka widac efekty . Ciekawa jestem rezultatu ... szczególnie połaczenia kolorow -okien i dachu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 20.10.2004 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Dekarze cd Dekarze chyba nie lubia Heńka Jak jedza sniadanie - on wchodzi na dach i ogląda ich robotę ,a potem wytyka im błędy ( niedoróbki) ,zarzucił im tez ,ze opierają drabinę o rynne i w dwóch miejscach są wgniecenia ( znając mojego dokładnego męża wiedziałam,że tak będzie -kazdemu patrzy na ręce i nie toleruje fuszerek). Wczoraj ja wkroczyłam do akcji z elektrykami- powiedziłam ,że nie podoba mi sie tak długie siedzenie na mojej budowie Coś mi tam sie tłumaczyli , ja zaś nie byłam do końca wściekla i darowałam im awanture ( ogólnie sa fajni i weseli ) ale powiedziałam,że drugie ostrzeżenie będzie groźniejsze Pogoda sprzyja robotom dachowym więc chyba dekarze skończa w tym tygodniu zakładanie" czapeczki " na domku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 21.10.2004 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Marzenia Andrzej Waligórski "Realizm" ...a jak kiedyś wyjdziemy z długów I kłopotów będziemy mieć mniej, To ci kupię suknię taką długą, Jaką kiedyś miała Doris Day, A do tego śliczny płaszcz szeroki, Pantofelki na szpilkach i szal, A dla siebie - wytworny smoking, I pójdziemy oboje na bal. Na nasz widok cała sala westchnie I zaszepce: - Ach, jak im się powodzi! Spójrzcie tylko, jacy oni piękni, Jacy eleganccy i młodzi... A my młodzi nie będziemy już wtedy; Siwe włosy mieć będziemy na skroniach, Tyle tylko, że wyjdziemy z biedy, Tyle tylko, że będziemy spokojni... A nasz syn będzie mądry i duży I mieć będzie jakąś śliczną dziewczynę, I w tysiące kolorowych podróży Wyjedziemy z tą dziewczyną i z synem. Zobaczymy morza, wyspy i palmy, Dobre kraje wiecznego ciepła... Słuchaj, przecież to jest całkiem realne, Tylko nie śmiej się. A zwłaszcza nie płacz... dzięki - ponury63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 22.10.2004 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Dach Prawie skończyli ale zabrakło wczoraj dachówki, dzisiaj po poludniu dowieźli brakujące i jutro skończą mój śliczny daszek ....Ale sie prezentuje miodzio.....zrobiłam zdjęcia ale pokażę je za tydzień , ale na zdjęciach jest inny kolor niż w rzeczywistości Moja dachówka ma kolor ceglany a na zdjęciach wychodzi,że czerwony .... Jutro zapraszam znajomych na działkę z okazji zakończenie jednego etapu budowy... Dzwoniła pani od okien -mogą je montować już 5 listopada , ale wtedy tynkarz bedzie miał tydzień na tynki ( zdąży?) .Chciałabym położyć najpierw tynki a później okna ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 27.10.2004 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 Ocieplenie Dach skończony , podbitki -też ....i co tu robić ???? Henio wymyślił ,że sam będzie ocieplał styropianem ściankę kolankową ( nikt mi tak dokładnie pod podbitką nie obłozy styropianem-jego slowa). Własnie wracam z budowy ,a tam już pół domu obłozone styropianem wokół domu -bialo -pomyślaby kto ,że snieg spadł Elektrycy jakoś nie moga skończyć poddasza , lada moment wchodzą tynkarze, a za tydzień okna Jutro Dawid przyjeżdza do domu -jeszcze nie widział swojego pokoju ( nie było jeszcze ścian na poddaszu ) ani dachu , a tym bardziej podbitek -myśle ,że bardzo sie zdziwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 29.10.2004 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 Zdziwienie jak w tytule ....zdziwił sie Synek jak przyjechał - minęło 5 tygodni od wyjazdu a tu tyle nowości Przede wszystkim dachówka - rzucająca sie w oczy z daleka , a we wnątrz - pokój Dawida i Kasi Nareszcie mam nowy aparat i teraz będe szalała ze zdjęciami - juz dzisiaj =zrobiłam kilkadziesiąt ( ale nie wszystkie umieszczę w dzienniku - na razie uczę się obsługiwać to ustrojtwo bez menu po polsku ). Jutro ( mam nadzieję uzupełnię fotogalerię). Jutro też wchodzą tynkarze w ilości 4 szt, więc podobno robota w tydzień zrobiona ( zobaczymy - nie tacy obiecywacze tu byli ). Wymyśliłam sobie okienka z oświetleniem od wewnątrz i muszę elektrykom wytłumaczyć o co biega ( Osowa mi pomogła ), myślę ,że będzie ok.... gorzej z oświetleniem kominka ( tez bym chciała światełko z góry , ale jeszcze nie wiem jak ma wyglądać kominek ) Same niewiadome ... Za tydzień okna , a nas nie będzie - jedziemy na 2 dni w góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 03.11.2004 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 Tynki Prace tynkarskie trwają ...myślę że jutro ,a najdalej w piątek skończą tynkować i spokojnie będzie można osadzać okna ( przy tynkowaniu powstał straszny bałagan i nie wyobrażam sobie tynkowania przy założonych oknach ) . .Jako,że w garazu będą luksfery - pojechałam z dzieciakami do Castoramy i kupiłam 40 zwykłych i 9 szt. kolorowych ( zielone,czerwone ,niebieskie i żółte)...a co ...będzie kolorowo ,tym bardziej,że okno jest od wschodu i już sobie wyobrażam poranne słoneczko wpadające rano przez kolorki do garażu Najpierw myślałam o ułożeniu w jakiś wzór , ale teraz myślę ,że kolorki ułożymy przypadkowo i nieregularnie( 150/150 - wymiar okna). Wczoraj założono mi instalację do odkurzacza centralnego.... Obiecałam wkleić nowe zdjęcia . już są zrzucone do kompa ale ...nie mogę wejść do mojego fotoalbumu na onecie kombinuję od dwóch dni i bida....nie umiem sobie poradzić http://foto.onet.pl/upload/10/47/_359892_n.jpg ufff....cosik sie udalo .... http://foto.onet.pl/upload/36/41/_359891_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/17/81/_359907_n.jpg Taras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 04.11.2004 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Odkurzacz centralny??? ....jedna wielka lipa Za położenie paru metrów rur pcv -skasowali 1000zł !!!! Bez żadnego zabezpieczenia leżą sobie teraz te rury na posadzce -Heniek wściekły ,bo kto teraz do czasu wylewki będzie tego pilnował ,coby nie uszkodzić !!!! Wg małza winni to chociaż opiankować !!!Będzie dzisaj dzwonił do szefa firmy i rozmawiał , ale widzę że jest rozczarowany.....Skąd będziemy wiedzieć ,że rury nie zostały uszkodzone? Protokół odbioru podpisany , ciśnienie w rurach sprawdzone , ale do zalożenia jednostki centralnej pozostało wiele czasu i jeszcze wszystko sie może zdarzyć . Jutro okna ...a tynkarze ??dzisiaj wzmocniona ekipa pracuje od rana ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 04.11.2004 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 okna ...nie ma dzwonił szef okienny ..przepraszał ,że coś tam sie stało ...aha ...z autem ( najczęściej powtarzana wymówka - gdzieś czytałam na forum ) ...Henio udał rozczarowanie ,ale było nam to opóźnienie na rękę , bo tynkarze przynajmniej w spokoju i bez nerwów skończa tynki...nie ma tego złego ...itd. Slupy na tarasie obite deskami ,sufit na tarasie , czyli podbitka zrobiona , brakuje tylko podlogi i można urządzić gościnkę ( pogoda jeszcze sprzyja ,dzisiaj było 19 st i śliczne słonce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 08.11.2004 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Jesienne góry Spędziliśmy z Heniem 2 piekne dni w górach - góra ŻAR.... W niedzielę pogoda przecudna , slońce , błekitne niebo a z góry niesamowity widok na Beskid Żywiecki. I latałam szybowcem Moje marzenie sie spełniło .... niesamowite uczucie ...fruwać w górze nad miastem ( Bielsko-Biała) . Pilot wzniósl nas na wysokość 600 m - przeżycie nie do opisania ..... A tynki ? nadal się robią ....... http://foto.onet.pl/upload/21/86/_362754_n.jpg przed lotem http://foto.onet.pl/upload/32/72/_363933_n.jpg Start Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 09.11.2004 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Prosta ściana W pokoju Dawida wycięli 3 krokwie ( niepotrzebne w konstrukcji) i tym sposobem będą w pokoju 3 proste ściany Dzisiaj od rana Heniek muruje ściankę oddzielającą pokój Dawida od pomieszczenia nad garażem. Tynkarze nadal walczą .... a okna ? No cóż .....życie .... zginął ojciec pana z ekipy wstawiającej okna i dopiero w piątek zameldują sie u nas http://pb70.olesno.sdi.tpnet.pl/~kasia/mama/budowa/zdjecia%20007.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 09.11.2004 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Zmniejszanie zdjęć Dzięki naszemu drogiemu Zbych-owi i jego wytrwalości i cierpliwości , naumiałam się zmniejszać zdjęcia . Prezentuję Wam moją Dorę , która będzie towarzyszyć mi również od dzisiaj w dzienniku , jako że jesteśmy ze sobą 24 godz. na dobę .... Jest 2 - letnią labradorką , zupełnie pozbawiona agresji , uwielbiają ja nasi znajomi i ich dzieci . Dorotka ( zdrobniale) codziennie jest ze mna w pracy , uwielbia plywać i biegać , nie przyjmuje jedzenia z prawej ręki , uwielbia surowe marchewki ( komiczny widok - idziemy do zaprzyjaźnionego warzywniaka , Panie daja Dorze marchewkę , a ona wcina ją az miło), nosi parasolki i gazety .....Wogóle jest najmądrzejszem psem jakiego znam ( oprócz Szarika i Cywila , ale one były szkolone profesjonalnie) Jeśli myślicie o piesku , weźcie pod uwagę Labradory - ale warunek - musza być z pewnego źródła . Widziałam psy( a'la labrador) niepewnego pochodzenia i ich wygląd i zachowanie były niepokojące .. http://pb70.olesno.sdi.tpnet.pl/~kasia/mama/dora4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 11.11.2004 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 http://www.polish-flag.com/Polish_Flag_BK.gif Dzisiaj święto ...ciekawa jestem ilu z nas dzisiaj solidaryzowało sie z Polską poprzez wywieszenie flagi?Jakieś smute to nasze święto , na ulicach szaro i buro , ludzie jakoś tak przemykają zmarznięci ..... W USA w takie święta - jak dzień flagi - aż kipi od flag i symboli narodowych a u nas , niestety jakoś tak wstydliwie podchodzimy do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 12.11.2004 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 Okna ,okienka . okieneczka ...są przyjechały , sie montuja i zakładają Zbyt późno dojechałam ( o 17,oo jest już ciemno) i nie zobaczyłam ich w pełnej krasie . Jutro ekipa okienna dojedzie skończyć montaz okien a ja z samego rańca będę patrzeć na moje okienka Ależ jestem ciekawa....dojechała tez brama garażowa , na razie bez napędu elektrycznego - ustaliliśmy, ze dopiero po zakończeniu wszystkich prac zamontują nam napęd-póki co otwierać bądziemy ręcznie .... Dzisiaj tez luksfery w garażu zostaly dokończone i tym samym okno garażowe nabrało innego wymiaru są takie .......wesołe kolorowy witrażyk ( prawie jak w kościele) zdjęcia niebawem ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts